budownictwo/nieruchomości technologie towary konsumpcyjne

Wykorzystaj czas w domu na generalne porządki

Czas, który spędzamy teraz w domach można efektywnie wykorzystać, zabierając się za gruntowne porządki. Znacznie ułatwią je innowacyjne technologie w urządzeniach AGD. O czym pamiętać i jak wykorzystać je podczas sprzątania, aby osiągnąć najlepsze rezultaty?

Nastaw pranie

Wiosna to czas, kiedy zmieniamy garderobę na lżejszą. Przeglądając szafę z pewnością okaże się, że niektóre zimowe, jak i wiosenne ubrania, będą wymagały odświeżenia. Większość delikatnych ubrań, takich jak sukienki czy przejściowe kurtki wypierzemy w pralce wyposażonej w szereg programów, które pozwolą usunąć zabrudzenia nawet z delikatnych tkanin czy wełny. Takie modele posiada w swojej ofercie Samsung. Pralki z technologią EcoBubble™ pozwolą usunąć zabrudzenia dzięki połączeniu detergentu, powietrza i wody jeszcze przed rozpoczęciem prania. W efekcie powstaje aktywna piana, dobrze penetrująca strukturę tkaniny i usuwająca z niej zabrudzenia nawet w niskich temperaturach. Ulubiony trencz będzie wyglądał jak nowy, a delikatne jedwabne bluzki znów zachwycą szlachetnym blaskiem tkaniny. A co z ubraniami, których nie należy prać na mokro? Z pomocą przyjdzie technologia Air Wash w suszarkach i pralko-suszarkach Samsung. To doskonałe rozwiązanie dla wełnianych płaszczy, puchowych kurtek, swetrów i marynarek. Program Air Wash odświeża rzeczy i usuwa nieprzyjemne zapachy bez użycia wody i detergentów. Działa ona tylko przy wykorzystaniu mocnego strumienia ciepłego powietrza, który wpuszczany jest do bębna, aby pozbyć się zanieczyszczeń, bakterii i zapachów z ubrań.

Od góry do dołu

Po odświeżeniu garderoby warto przejść do odkurzania. Pamiętajmy jednak, że wymaga tego nie tylko podłoga. Podczas generalnych porządków końcówką odkurzacza warto zawędrować w rejony, które na co dzień pomijamy. Pamiętajmy, że przy suficie także gromadzi się kurz oraz drobne pajęczyny.  Nie zapominajmy o lampach i żyrandolach, zbierzmy kurz także z żaluzji okiennych. Dostęp do tych miejsc ułatwi nam szereg akcesoriów dołączonych do bezprzewodowego odkurzacza POWERstick Jet™. Szczotka Soft Action Brush z antystatycznego włosia dokładnie odkurzy podłogę, a jej obrotowa głowica dotrze do każdego zakamarka. Mini turboszczotka z dodatkowym silnikiem to świetne rozwiązanie dla właścicieli czworonogów -  usunie bowiem  sierść zwierząt z dywanów i tapicerek. Przydatne będą także szczotka do kurzu, szczelinówka oraz elastyczna szczotka, która ułatwi odkurzanie karniszy i oświetlenia. Tak przygotowani bez problemu wyczyścimy każdy zakamarek domu. Sam odkurzacz wyposażony jest w technologię Jet Cyclone oraz silnik Digital Inverter, który gwarantuje nieprzerwaną moc ssącą na poziomie aż do 200W. Pozwoli ona skutecznie oczyścić zarówno gładkie podłogi, jak i dywany czy obicia tapicerskie. A dzięki systemowi filtrującemu HEPA, który wyłapuje do 99,999%* zanieczyszczeń, wydmuchiwane powietrze jest pozbawione kurzu.

Czystość na dłużej

Po generalnych porządkach chcielibyśmy zachować czystość naszego mieszkania jak najdłużej. Jednak nie zawsze znajdujemy czas, aby systematycznie sprzątać. O czystość podłóg każdego dnia zadba robot sprzątający Samsung POWERBot™ o mocy nawet 130W. Wyposażony w FullView Sensor™ 2.0 samodzielnie zeskanuje otoczenie i zapamięta układ pomieszczeń, aby wykonać swoje zadanie jak najlepiej. Dla naszej wygody, odkurzaczem możemy sterować za pomocą aplikacji SmartThings.

Również oczyszczacze powietrza pozwolą zmniejszyć ilość kurzu i pyłów, unoszących się w powietrzu. Każdy z pięciu modeli marki Samsung wyposażony jest bowiem w 3 filtry: wstępny, który zatrzymuje m.in. właśnie kurz i sierść, filtr węglowy eliminujący niebezpieczne gazy i zapachy oraz filtr HEPA walczący z alergenami, bakteriami i roztoczami oraz wyłapujący cząsteczki wchodzące w skład smogu: PM1,0, PM2,5 i PM10. Wszystko zaś, co trafi na filtry, nie osiądzie na meblach czy podłodze, co pozwoli zachować czystość na dłużej.

Nie zapominajmy także o utrzymaniu urządzeń AGD w czystości. Pomogą nam w tym automatyczne programy, które wykonają zadanie za nas. Wystarczy regularnie ustawiać program autoczyszczenia w pralkach i zmywarkach Samsung**, aby mieć pewność, że nie gromadzą się w ich wnętrzu osady i zanieczyszczenia. Większość piekarników Samsung wyposażonych jest w opcję czyszczenia parowego. Po wlaniu wody w zbiornik na dnie urządzenia, wytwarzana jest para, która zmiękcza zabrudzenia i osady. Z kolei wybrane piekarniki Samsung wyposażone są w funkcję pyrolizy, która polega na podgrzaniu wnętrza urządzenia do bardzo wysokiej temperatury. W trakcie tego procesu, tłuszcz i zabrudzenia zamieniają się w popiół, który potem trzeba jedynie usunąć wilgotną ściereczką.

Jak widać, sprytne wykorzystanie technologii nie tylko ułatwi i przyśpieszy porządki, ale pozwoli także cieszyć się czystym domem o wiele dłużej. A przecież każdy z nas lubi przebywać w świeżo posprzątanym mieszkaniu.

* Testy oparte na standardzie międzynarodowym IEC 62885-2, paragraf 5.11, w trybie maksymalnym. Oparte na teście SLG (Schubert Leiter Geratesicherheit). (Rozmiar cząsteczek: 0.3~10 mikrometrów)

**wybrane modele

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie

Samsung inspiruje świat i kształtuje przyszłość poprzez wyjątkowe idee oraz innowacyjne technologie. Firma Samsung aktywnie kreuje i definiuje nowe standardy w świecie   telewizorów, smartfonów, urządzeń ubieralnych, tabletów, rozwiązań cyfrowych, systemów sieciowych, pamięci, technologii LSI, półprzewodników oraz rozwiązań LED.
Więcej informacji można znaleźć na stronach:  https://news.samsung.com/pl/  oraz  http://news.samsung.com.

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie