zdrowie sprawy społeczne

Trzy oddziały Polsko-Amerykańskich Klinik Serca oddelegowane do walki z koronawirusem

Wybrane placówki w Polsce zostały przekształcone w jednoimienne ośrodki chorób zakaźnych w związku z panującą pandemią COVID-19. Wśród nich są szpitale w Tychach, Zgierzu i Kędzierzynie-Koźlu, w których oddziały PAKS udzielają obecnie świadczeń w zakresie kardiologii inwazyjnej pacjentom zakażonym koronawirusem lub z podejrzeniem zakażenia.

Zgodnie z poleceniem premiera Morawieckiego na terenie całego kraju zostało wytypowanych łącznie 21 szpitali jednoimiennych przeznaczonych wyłącznie do udzielania świadczeń pacjentom zakażonym koronawirusem. Wsparcia w sytuacji kryzysowej udzielają również wybrane ośrodki działające przy szpitalach jednoimiennych. Tak jest również w przypadku Polsko-Amerykańskich Kinik Serca w Tychach, Zgierzu i Kędzierzynie-Koźlu. Na czas pandemii placówki udzielają świadczeń w zakresie kardiologii inwazyjnej jedynie osobom zakażonym lub pacjentom z podejrzeniem zakażenia koronawirusem. Oddziały wstrzymały planowe przyjęcia pacjentów stabilnych. Odwołane zostały przyjęcia na wizyty ambulatoryjne i do planowej diagnostyki. Wszyscy pacjenci zostają w tym czasie przekierowani do najbliżej sąsiadujących placówek, a w przypadkach, w których możliwe jest takie rozwiązanie Polsko-Amerykańskie Kliniki Serca oferują możliwość wykorzystania telekonsultacji.

- Przekształcenie oddziałów kardiologicznych w jednoimienne ośrodki chorób zakaźnych to ogromne wyzwanie organizacyjne. Musieliśmy dostosować procedury indywidualnie do każdej placówki, przemodelować infrastrukturę oddziałów z wydzieleniem stref czystych – wolnych od wirusa, stref brudnych i stref buforowych. Niejednokrotnie wymagało to również pilnych inwestycji budowlanych. Konieczne było wydzielenie ścieżek pacjenta i ścieżek personelu, oddzielenie pacjentów z podejrzeniem zakażenia od pacjentów zainfekowanych – komentuje Paweł Kaźmierczak, Dyrektor Medyczny, członek zarządu American Heart od Poland.

Wdrożenie procedur ma zminimalizować ryzyko zakażenia pomiędzy poszczególnymi pacjentami i kadrą medyczną, a w efekcie zapobiec gwałtownemu wzrostowi zakażeń COVID-19 jaki ma obecnie miejsce we Włoszech, Hiszpanii czy Stanach Zjednoczonych. Placówki należące do sieci oddziałów kardiologicznych American Heart of Poland są przygotowane do sytuacji kryzysowej, a Grupa ma odpowiednie zasoby, aby w razie zapotrzebowania włączyć do pomocy kolejne ośrodki.

- Nasze oddziały są wyposażone w wysokiej jakości sprzęt, mamy również wykwalifikowane kadry gotowe do leczenia zarażonych osób. Personel medyczny jest szkolony i uczy się, jak zabezpieczyć się przed ewentualnym zakażeniem i jak postępować z osobą zainfekowaną koronawirusem. Pracujemy dzień i noc nad zabezpieczeniem kadry, wyposażeniem oddziałów w niezbędne ilości środków ochrony indywidualnej, produktów dezynfekcyjnych, leków. Jesteśmy przygotowani, a procedury, które wdrażamy działają do tej pory bez zastrzeżeń. Wierzymy, że cały ten wysiłek organizacyjny pozwoli nam na zmierzenie się ze wzrostem zachorowań, który nas niestety jeszcze czeka – komentuje Bartosz Sadowski, Prezes Zarządu American Heart of Poland.

Przypominamy, aby w tym wyjątkowym okresie zachować środki szczególnej ostrożności: zostać w domu jeśli to możliwe, dbać o higienę - często myć ręce, zakrywać usta i nos podczas kaszlu, zachować co najmniej 1,5 m odległości od innych osób. Jeśli zaobserwujecie u siebie objawy grypopodobne: osłabienie organizmu, podwyższoną temperaturę, suchy kaszel, duszności – skontaktujcie się z powiatowym inspektoriatem sanitarnym bądź infolinią NFZ (800 190 590).

Zachęcamy do śledzenia aktualnych rozporządzeń na:

Grupa American Heart of Poland to największa sieć oddziałów szpitalnych wyspecjalizowanych w leczeniu układu sercowo-naczyniowego, która powstała blisko 20 lat temu z inicjatywy lekarzy z Polski i Stanów Zjednoczonych. W jej skład wchodzi sieć Polsko-Amerykańskich Klinik Serca (PAKS) – ponad 20 oddziałów kardiologii interwencyjnej, kardiochirurgii i chirurgii naczyniowej na terenie Polski. W sieci oddziałów szpitalnych PAKS leczeni są pacjenci z różnymi postaciami ostrego zespołu wieńcowego (w tym z ostrym zawałem serca), miażdżycą naczyń obwodowych, zaburzeniami rytmu i przewodzenia, niewydolnością krążenia i wadami serca. Placówki współpracują z systemem opieki ratunkowej szpitali wojewódzkich i powiatowych, uzupełniając sieć ratownictwa medycznego. Podmioty działające w ramach AHP świadczą kompleksową opiekę w zakresie chorób układu sercowo-naczyniowego: od prewencji i profilaktyki po leczenie i rehabilitację umożliwiającą pacjentowi powrót do pełnej aktywności. Na co dzień pracuje w nich ponad 300 wybitnych kardiologów, kardiochirurgów i chirurgów naczyniowych. Świadczenia realizowane w Grupie American Heart of Poland wyróżniają się wysokim stopniem innowacyjności, m.in. stosowane są zabiegi planowe na bazie jednodniowej hospitalizacji oraz kompleksowe leczenie miażdżycy wszystkich naczyń.

W 2012 roku w ramach Grupy AHP uruchomiono Centrum Badawczo Rozwojowe (CBR) AHP, które jest unikatowym w skali kraju centrum badań przedklinicznych i klinicznych. Korzystając z wysoko wykwalifikowanej kadry i wsparcia najnowocześniejszej aparatury CBR prowadzi badania oraz zaawansowane programy szkoleniowe, a także staże naukowe dla lekarzy w zakresie diagnostyki i leczenia chorób sercowo-naczyniowych. Zespół CBR tworzą wybitni kardiolodzy interwencyjni, kardiochirurdzy, chirurdzy naczyniowi, patomorfolodzy i biotechnolodzy. Centrum współpracuje z wieloma ośrodkami naukowymi oraz przedsiębiorstwami na całym świecie. Świadczy także usługi szkoleniowe oraz prowadzi programy stażowe, również w renomowanych ośrodkach zagranicznych.

W ramach AHP działają takie marki, jak: Polsko-Amerykańskie Kliniki Serca (PAKS), Uzdrowisko Ustroń, Nafis S.A., I-Kar Sp. z o.o. oraz Centrum Kardiologii Józefów.