internet rodzina energetyka nauka/edukacja/szkolenia

Domowa edukacja z TAURONEM

Wystartował nowy edukacyjny kanał TAURONA. Na youtube.com/TauronTV można znaleźć filmy dla dzieci i młodzieży m.in. o tym jak powstaje prąd i jak bezpiecznie się z nim obchodzić, a także… jak wytworzyć piorun w laboratorium. Kanał może być pomocny we wspólnym spędzaniu czasu w domu z dziećmi oraz wspierać nauczycieli w przeprowadzaniu zdalnych lekcji w trakcie zawieszenia stacjonarnych zajęć lekcyjnych w szkołach.

Pierwsze trzy filmy, które można zobaczyć na kanale to: „Skąd się bierze prąd?”, dedykowany dzieciom z klas 1-3, „Przewodzi, nie przewodzi?” dla klas 7-8 oraz „Co to jest prąd?” – przeznaczony dla klas 4-6.

- Grupa TAURON w ten sposób chce pomóc uczniom i nauczycielom w edukacji prowadzonej w sieci w tym czasie, kiedy szkoły są nieczynne, a lekcje prowadzone przez internet – mówi Filip Grzegorczyk, prezes zarządu TAURON Polska Energia. - Energetyczna edukacja trafia bezpośrednio do dzieci i ich opiekunów w domach poprzez kanał na YouTube. W tym trudnym dla wszystkich czasie, szczególnie zachęcamy do wykorzystania naszego kanału w edukacji domowej i do rodzinnego eksperymentowania – wyjaśnia Grzegorczyk.

Fizyka w internecie

„Skąd się bierze prąd” to energetyczny elementarz. Film w przystępny sposób pokazuje, jak powstaje energia elektryczna, a także drogę jej przesyłana siecią energetyczną z elektrowni do domów i szkół. Tłumaczy podstawowe pojęcia i przestrzega przed zabawą w pobliżu urządzeń energetycznych.

„Przewodzi, nie przewodzi” to film dedykowany starszym dzieciom, nawiązujący do zjawisk fizycznych, znanych im ze szkoły. Daje wskazówki, jak w prosty sposób sprawdzić, czy materiał jest przewodnikiem czy izolatorem. Przykładowo, pokazuje uczniom, do której grupy należy kamień lub piasek i czy ich wilgotność ma znaczenie przy przewodzeniu prądu. Przedstawia proste i ciekawe doświadczenia, a wnioski z nich płynące dotyczą bezpiecznego korzystania z elektryczności.

Kolejny film mówi o tym, jak zbudowane są atomy i czym jest ładunek elektryczny. Te informacje pozwalają wytłumaczyć, jakim zjawiskiem fizycznym jest prąd elektryczny. Uczniowie zobaczą także, jak można wytworzyć piorun w laboratorium.

Rodzinne eksperymentowanie

Na kanale znajdują się również filmy z udziałem pracowników TAURONA podpowiadające, jak w gronie rodzinnym spędzać czas w sposób ciekawy i pożyteczny. W rodzinnej serii edukacyjnej występuje Piotr Niewęgłowski, pracownik TAURON Dystrybucja z 40-letnim stażem, który ze swoimi wnukami, Dorotką i Marcinem, prezentuje proste zabawy ilustrujące dwa zjawiska fizyczne. „Magiczna puszka” przybliża dzieciom zjawisko elektryzowania przez tarcie i przez indukcję, a „Magnetyczny tor przeszkód” tłumaczy, czym jest i jak działa magnes.

- Filmy do tej pory były częścią naszej platformy e-learningowej „Bezpieczniki TAURONA”, z której korzystali głównie nauczyciele podczas lekcji w szkole. Zainteresowanie tą formą edukacji było bardzo duże, bo na platformie mamy zarejestrowanych ok. 1700 nauczycieli i prawie 250 szkół z całej Polski – mówi Ewa Groń, rzecznik prasowy TAURON Dystrybucja. - Materiały te już wcześniej zostały bardzo dobre ocenione przez nauczycieli - otrzymaliśmy wiele pozytywnych sygnałów zwrotnych, świadczących o tym, że dzieci z wielkim zainteresowaniem oglądają te produkcje i potrafią później wytłumaczyć zjawiska w nich prezentowane – dodaje Ewa Groń.

Wspólne rodzinne eksperymentowanie pokazuje, że przy pomocy zwykłych domowych gadżetów można rozbudzić w dzieciach ciekawość do odkrywania nowych zjawisk i nauki. Filmy są krótkie,  trwają niewiele ponad 2 minuty. Dla dorosłych, którzy będą przeprowadzać ćwiczenia fizyczne razem z dziećmi, na końcu każdego filmu przygotowana jest plansza z objaśnieniem zjawiska.

W ramach prowadzonej od kilku lat akcji „Bezpieczniki TAURONA” działa platforma edukacyjna, na której nauczyciele znajdą wiele materiałów dotyczących energii elektrycznej i innych zjawisk fizycznych, a także m.in. gotowe scenariusze lekcji: http://edukacja.bezpieczniki.tauron.pl/

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch