transport

Mapa z aktualnymi informacjami i transmisje wideo dla firm transportowych

20.03.2020 | INELO

W obliczu aktualnej sytuacji wynikającej z panującej pandemii koronawirusa Grupa Inelo przygotowała interaktywną mapę prezentującą bieżące zmiany na europejskich trasach. Dowiemy się z niej, w których miejscach wprowadzono kontrole sanitarne lub zawieszono kary za złamanie norm czasu pracy kierowcy, oraz gdzie jest konieczne posiadanie specjalnych oświadczeń o realizowanej trasie.

Przygotowana mapa jest cały czas aktualizowana przez naszych ekspertów, którzy śledzą rozwój sytuacji 24 godziny na dobę. Wykorzystując nowe technologie w dziedzinie telematyki wspieramy polskich przewoźników w dobie licznych zmian i nieprzewidzianych trudności, z którymi aktualnie mierzy się branża. Nasze systemy działają cały czas, dzięki czemu w trybie natychmiastowym jesteśmy w stanie np. poinformować kierowcę znajdującego się w danym kraju o zaistniałych utrudnieniach w ruchu, czy zamkniętym przejściu granicznym. Dostarczamy przewoźnikom wiadomości o obszarach objętych zakazem ruchu ciężarówek – mówi Bartosz Najman, prezes Grupy Inelo.

Ze względu na pandemię koronawirusa w branży transportowej z dnia na dzień obserwujemy diametralne zmiany, które wpływają na pracę kierowców i firm spedycyjnych. Na stronie internetowej grupy https://www.ocrk.pl/ przygotowano serię newsów, w której eksperci na bieżąco wyjaśniają zawiłości wprowadzanych regulacji.

Dodatkowym wsparciem informacyjnym dla branży są transmisje na żywo przygotowane przez ekspertów grupy, którzy omawiają pojawiające się zmiany. Przewoźnicy mają możliwość zadawania pytań i proponowania kolejnych tematów internetowych spotkań. Transmisje dostępne są na profilu facebookowym grupy:

Aktualne informacje z mapy Inelo:

Węgry: znaczące utrudnienia w ruchu na granicy w kierunku Rumunii.

Hiszpania: złagodzenie przepisów dotyczących czasu jazdy, odpoczynku (561), zakazów ruchu: spod obowiązku, na terenie Hiszpanii, wyjęte są przewozy towarów, których trasy przebiegają przez obszary zwiększonego ryzyka lub regiony o zwiększonej aktywności wirusa ustanowione przez hiszpańskie Ministerstwo Zdrowia. Dodatkowo zawieszono niedzielno-świąteczne zakazy ruchu ciężarówek. Na granicy francusko-hiszpańskiej i hiszpańsko-portugalskiej ruch odbywa się płynnie.

Włochy: na podstawie podpisanego dekretu, którego celem ma być zapobieganie rozprzestrzeniania się koronawirusa, wprowadzono ograniczenia w zakresie przemieszczania się. Transport towarów nie zostaje wstrzymany – przewoźnicy mogą bez przeszkód wjechać i wyjechać z ww. obszarów, jak również poruszać się w ich obrębie, w zakresie niezbędnym dla rozładunku lub odbioru towaru.

Ponadto w najbliższą niedzielę 22 marca, ciężarówki będą mogły jeździć po włoskich drogach. Minister Infrastruktury i Transportu zawiesiła świąteczne zakazy ruchu dla samochodów ciężarowych.

Na granicy nie występują znaczące opóźnienia, czas oczekiwania może się wydłużyć na granicy w kierunku Francji.

Link do mapy: https://www.ocrk.pl/mapa-z-aktualnymi-informacjami-dla-firm-transportowych-epidemia-koronowirusa/

Project Management Director, Lightscape

p.kunicka@lightscape.pl