zdrowie sprawy społeczne

Solidarnie i praktycznie

19.03.2020 | Kuroniowie Diety

Warszawskie szpitale mogą liczyć na pomoc! Już dziś do placówek przy ul. Szaserów, Wolskiej oraz do Centrum Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, trafi łącznie 275 pełnowartościowych posiłków od Fundacji Kuroniówka i firmy cateringowej Kuroniowie Diety. W ramach akcji oba podmioty przeznaczyły 50 tys. w formie zestawów diet dla personelu medycznego placówek dedykowanych do walki z epidemią koronawirusa w Polsce.

Pracownicy szpitali w Warszawie otrzymali dziś wsparcie w postaci w pełni zbilansowanych dań. Dostarczone do placówek przy ul. Szaserów,  Wolskiej i Żwirki i Wigury zestawy 55 diet, czyli 275 posiłków to tylko początek działań przewidzianych w ramach akcji organizowanej wspólnie przez Fundację Kuroniówka i catering dietetyczny Kuroniowie Diety. – Obecna sytuacja jest szczególnie wymagająca przede wszystkim dla polskiej służby zdrowia. Chcąc przyczynić się do walki z epidemią zdecydowaliśmy się wesprzeć działania tych, którzy stanowią pierwszą linię obrony, mianowicie lekarzy i cały medyczny personel. Przygotowane przez nas pełnowartościowe, zbilansowane posiłki to nie tylko potrzebna regeneracja, ale również zasoby energii przydatne w dalszych zmaganiach o zdrowie i życie pacjentów – mówi Włodzimierz Cała, członek Zarządu w Kuroniowie Diety.

Na charytatywną akcję przeznaczono budżet 50 tysięcy. Zostanie on wykorzystany na przygotowanie 1200 zestawów złożonych z 5 pełnowartościowych posiłków gotowych do rozdysponowania pomiędzy pracowników szpitali. Dania przygotowywane są z zachowaniem standardów higieny, pakowane hermetycznie i dostarczane na miejsce przez samochody chłodnicze. Fundacja Kuroniówka wraz z cateringiem Kuroniowie Diety nie poprzestaje na pomocy tylko warszawskim palcówkom walczącym z epidemią. Jeszcze w tym tygodniu posiłki trafią, m.in. do szpitali w Łomży czy Białymstoku. Prowadzone są również rozmowy dotyczące zapotrzebowania zespołów pracowników medycznych w Poznaniu, Płocku i Bydgoszczy. Dodatkowo, każdy zainteresowany uzyskaniem wsparcia szpital, może samodzielnie kontaktować się z organizatorami przez kanały social media lub biuro obsługi klienta. Zaangażowani w akcję podkreślają, że w przypadku kiedy realne potrzeby okażą się wyższe niż zakładano, wezmą pod uwagę również inne przedsięwzięcia mające na celu dalszą pomoc w zmaganiach z epidemią.