środowisko naturalne/ekologia nauka/edukacja/szkolenia

TAURON dla bocianów z nowym wsparciem

TAURON Dystrybucja i Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Katowicach zawarły porozumienie ws. współpracy na rzecz ochrony bociana białego.

Energetycy nie pierwszy raz działają razem z RDOŚ na rzecz bocianów. Spółka od lat zabezpiecza w tym zakresie linie energetyczne na całym swoim terenie.

- Bociany upodobały sobie słupy energetyczne, w związku z czym na południu Polski na naszej infrastrukturze mamy prawie 1600 gniazd. Działania energetyków z TAURONA przy gniazdach są prowadzone pod nadzorem ornitologów i ekspertów od ochrony środowiska - mówi Marcin Marzyński z TAURON Dystrybucja.

W pierwszych dniach marca w Boruszowicach (gmina Tworóg) gniazdo bocianie zostało przeniesione przez służby techniczne TAURONA w nieodległe, ale bardziej bezpieczne niż dotychczas miejsce. Wcześniej słup pod gniazdo został przez energetyków wymieniony na nowy, a na nim zabudowana została specjalna platforma, która zapewnia stabilną konstrukcję nośną dla domowiska ptaków.

Planowane działania będą miały przede wszystkim charakter edukacyjny, a jednym z ich efektów będą materiały i aktywności poświęcone bocianom i sposobom ich ochrony. Współpraca może dotyczyć również interwencji i pielęgnacji przy gniazdach i samych ptakach. Zdarza się, że gniazda zakładane przez ptaki na słupach energetycznych stwarzają zagrożenie, zarówno dla nich samych, jak i dla linii energetycznych oraz dla ludzi. Bocianie gniazdo, budowane przez lata, potrafi osiągnąć wagę kilkuset kilogramów, a nawet kilku ton.

- Współpraca z TAURONEM to również dla RDOŚ kontynuacja dotychczas podejmowanych działań. Dyrekcja realizuje obecnie projekt renowacji 12 gniazd na terenie całego województwa. Pierwsze gniazda już zostały odrestaurowane — wyjaśnia Mirosława Mierczyk-Sawicka, p.o. Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Katowicach. - Kolejne prace planowane są w okresie jesienno-zimowym, kiedy bociany odlecą do ciepłych krajów - dodaje.

Bocian biały w Polsce objęty jest ścisłą ochroną gatunkową i wymaga ochrony czynnej, polegającej głównie na zabezpieczeniu jego miejsc lęgowych. W Polsce gniazduje ponad 50 tys. par tych ptaków. Ponad 60% z nich swoje gniazda zakłada na słupach energetycznych.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch