budownictwo/nieruchomości przemysł ciężki technologie energetyka

Elektrociepłownia Stalowa Wola zsynchronizowana z siecią

Pierwsza synchronizacja z Krajową Siecią Elektroenergetyczną turbozespołu gazowego nowego bloku parowo-gazowego w Elektrociepłowni Stalowa Wola miała miejsce 4 marca 2020.

- Blok gazowo-parowy w Stalowej Woli zapewni 400 MW mocy elektrycznej dla krajowego systemu energetycznego oraz dostawy ciepła dla mieszkańców miasta. Jest więc ważną inwestycją zarówno pod względem bezpieczeństwa energetycznego całego kraju, jak i dla lokalnej społeczności, która otrzyma niskoemisyjne źródło ciepła - mówi Filip Grzegorczyk, prezes zarządu TAURON Polska Energia. - Stalowa Wola dzięki tej inwestycji pozostanie istotnym miejscem na mapie energetycznej Polski - dodaje prezes TAURONA.

Inwestycja w Stalowej Woli ważna jest dla PGNiG m.in. dlatego, że paliwo, którym będzie zasilana elektrociepłownia to gaz ziemny. Jako kluczowy dostawca gazu ziemnego w Polsce jesteśmy zainteresowani rozwojem inwestycji w tym obszarze – powiedział Jerzy Kwieciński, prezes zarządu PGNiG SA.

Synchronizacja turbozespołu gazowego kończy istotny etap realizacji inwestycji potwierdzając możliwość produkcji energii elektrycznej z udziałem turbiny gazowej. Synchronizacja poprzedzona była szeregiem testów na gotowość układu turbiny gazowej do rozpoczęcia produkcji. Zsynchronizowanie turbiny umożliwia produkcję pary w kotle odzyskowym, która finalnie posłuży do zasilenia turbozespołu parowego.

Zanim to jednak nastąpi, powstająca w procesie para zostanie wykorzystana przy dmuchaniu kotła i rurociągów parowych. Etap ten ma na celu oczyszczenie powierzchni części ciśnieniowej bloku z ewentualnych zanieczyszczeń pozostałych po montażu mechanicznym. Aby proces dmuchania dał oczekiwany efekt, do jego przeprowadzenia należy zastosować parę o odpowiednich parametrach. Ciśnienie i temperatura pary muszą być na tyle wysokie, aby były w stanie usunąć wszystkie zanieczyszczenia stałe z układów bloku.

Po zakończeniu operacji oczyszczania nastąpi proces przygotowania bloku parowo-gazowego do pracy w pełnej konfiguracji wraz z turbiną parową, a następnie jego optymalizacji technologicznej.

Nowoczesna i niskoemisyjna inwestycja

Powstający w Stalowej Woli blok gazowo-parowy to nowoczesna jednostka o mocy około 450 MWe. Blok będzie pracował w kogeneracji, obok energii elektrycznej będzie wytwarzał ciepło na potrzeby komunalne i parę technologiczną dla pobliskich zakładów przemysłowych.

W Elektrociepłowni Stalowa Wola budowane jest także rezerwowe źródło ciepła, na które składają się kotłownia oraz instalacje pomocnicze i łączące kotłownię z instalacjami budowanego bloku gazowo-parowego.

W kotłowni zainstalowane są 4 kotły podgrzewające wodę sieciową na potrzeby grzewcze systemu ciepłowniczego Stalowej Woli i Niska oraz jeden kocioł wytwarzający parę wodną dla lokalnych odbiorców przemysłowych. Przekazanie instalacji do eksploatacji ma nastąpić w II kwartale 2020 roku.

Bloki gazowo-parowe to technologia produkcji energii elektrycznej, która daje możliwość uzyskania najwyższych sprawności produkcji energii elektrycznej rzędu 60% brutto z paliw kopalnych. Uzyskiwanie przez tą technologię wysokich sprawności, jak również wykorzystanie paliwa gazowego, wpływa na ponad dwukrotne zmniejszenie emisji substancji szkodliwych do powietrza w stosunku do procesów opartych o spalanie węgła.

Kontakt dla mediów:

Biuro Public Relations PGNiG SA, media@pgnig.pl

Łukasz Zimnoch, rzecznik prasowy TAURON Polska Energia, lukasz.zimnoch@tauron.pl

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch