wydarzenia kultura/sztuka/rozrywka

Rusza nabór na 12. Bella Skyway Festival

To już pewne – 12. Bella Skyway Festival odbędzie się w dniach 18–23 sierpnia 2020 roku. Ponownie toruński zespół staromiejski rozbłyśnie magicznym blaskiem, a wszystko pod hasłem „Elementarne cząstki wolności”. Właśnie rozpoczyna się nabór, w ramach którego artyści mogą zgłaszać swoje pomysły na instalacje, projekcje i interaktywne świetlne działania. Warto się spieszyć, bo termin upływa już 8 marca 2020 roku! Więcej informacji o idei przewodniej oraz formularz zgłoszeniowy pod adresem: https://www.tak.torun.pl/open_call/pl/.

Co roku Bella Skyway Festival zaprasza artystów z całego świata, którzy prezentują zjawiskowe instalacje i mappingi 3D. Podczas 11. edycji festiwalu wzięło udział ponad 400.000 widzów!

Wśród zaprezentowanych instalacji tłumy odwiedziły bodaj najbardziej kompleksową instalację w historii Bella Skyway Festival – „Chinatown”. Równie popularne okazywały się takie prace jak namiot sferyczny z projekcją „Devotion” czy ekologiczna instalacja „Rainbow Connection”. A to tylko kilka z ciekawych prac!

W ubiegłym roku mieliśmy ciekawych artystów z Francji, Portugalii, Finlandii, Litwy czy Singapuru, jak i z Polski. Open call co roku odsłania zarówno artystom, jak i nam, organizatorom, nowe możliwości. Dzięki niemu jesteśmy w stanie zaprezentować zaskakujące i pomysłowe prace, które bezsprzecznie przekraczają granice i zachwycają odbiorców. Doskonale pokazują to zeszłoroczne instalacje takie jak „Last Parade”, „Quietly speaking colours” czy „Sąd Ostateczny” – tłumaczy Przemysław Draheim z Toruńskiej Agendy Kulturalnej.

Również i w tym roku twórcy, którzy w swoich realizacjach wykorzystują światło, specjalizują się w technikach multimedialnych, projekcjach wielkoformatowych czy mappingach 3D mogą zgłaszać swoje projekty w ramach naboru do 12. edycji festiwalu. Czego można spodziewać się w tym roku?

W tym roku Bella Skyway Festival upłynie pod hasłem „Elementarne cząstki wolności”. Dwunasta edycja festiwalu odwoływać się będzie zatem do 100. rocznicy powrotu Torunia do wolnej Polski. Tegoroczne instalacje skupią się na zagadnieniu wolności, które dzisiaj zdaje się być pojęciem elementarnym – przybliża Sylwia Nurkiewicz, koordynator Bella Skyway Festival.

Aby wziąć udział w naborze wystarczy zgłosić swoją pracę artystyczną przez specjalny formularz elektroniczny. Więcej informacji i szczegóły na stronie: http://www.bellaskyway.pl/pl/, a także na stronie https://www.tak.torun.pl/open_call/pl/.

* * *

12. Bella Skyway Festival odbędzie się w Toruniu, w dniach 18–23 sierpnia 2020 roku.
Organizatorami Bella Skyway Festival są
Miasto Toruń i Toruńska Agenda Kulturalna.
Sponsorem tytularnym wydarzenia jest
TZMO S.A. i Marka Bella.