Przez żołądek do serca! Poznaj nasze sposoby na idealne walentynki
Tego dnia serca wszystkich zakochanych biją jeszcze mocniej, a powodem pojawiania się rumieńców na twarzy są nie tylko niskie temperatury na zewnątrz. Walentynki to niezwykle kolorowy i ciepły dzień w środku zimy. Chcecie podarować swojej drugiej połówce coś szczególnego? Zamiast kolejnego pluszowego misia, postawcie na coś naprawdę specjalnego i osobistego. Własnoręcznie przygotowana kolacja to zdecydowanie lepszy pomysł!
Randka w walentynki to ogromna przyjemność, lecz każdy medal ma dwie strony. Duży ruch i zgiełk panujące w restauracjach nie sprzyjają romantycznej atmosferze. Zrobieniem rezerwacji stolika w ulubionej knajpce drugiej połówki trzeba zająć się z naprawdę dużym wyprzedzeniem. Co, jeśli się nie uda? Nic straconego! Wyjątkowy wieczór można zorganizować nawet w domowym zaciszu. Świece, eleganckie dekoracje i pyszny posiłek to wszystko, czego potrzeba dla mile spędzonego czasu tylko we dwójkę. Chcecie podać szykowne frykasy czy może dania, które należą do faworytów ukochanej osoby? Z propozycjami od szefa kuchni Knorr dużo łatwiej będzie podjąć decyzję.
Tradycyjnie, ale nie do końca
Mieszkanie posprzątane na błysk, świeże kwiaty pięknie prezentują się w wazonie, a na stole czekają równo złożone serwetki. Co zatem zrobić z walentynkowym jadłospisem? Przede wszystkim należy zastanowić się, co sprawi największą frajdę wybrance lub wybrankowi. Nie wszyscy są fanami niespodzianek oraz egzotycznych, wymyślnych produktów. Podanie ulubionego przysmaku drugiej połówki może okazać się dużo bardziej trafionym pomysłem. Planując menu, weźcie też pod uwagę swoje doświadczenie i umiejętności kulinarne. Lepiej nie ryzykować z samodzielnym przyrządzeniem homara, jeśli do niedawna szczytem kuchennych osiągnięć była jajecznica. W ten szczególny wieczór każdemu zależy na jak najlepszych efektach – bez niespodziewanych zwrotów akcji, zapachu spalenizny lub kompozycji, w których poszczególne składniki nie współgrają ze sobą dobrze. Nie oznacza to wcale, że trzeba bazować na najzwyklejszym kotlecie mielonym z buraczkami i ziemniakami. Wyjątkowość tego wieczoru warto podkreślić nieco bardziej wykwintnymi wariantami dobrze znanych dań. Gotujecie dla miłośnika pierogów z mięsem? Podajcie je w wyszukanej wersji z delikatną wątróbką drobiową, jabłkami oraz miodem. Mięso wołowe jako nadzienie do pierogów bardzo dobrze smakuje z mieszanką curry. Farsz zrobiony z jagnięciny i rozmarynu nie ma sobie równych. Jak jeszcze urozmaicić walentynkowe potrawy? Zamiast smażonego filetu z kurczaka, podajcie drobiowe roladki faszerowane szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami. Uwielbiacie makarony, ale nie udało się zrobić rezerwacji w najlepszym włoskim lokalu w mieście? Nie jesteście skazani wyłącznie na szybkie i nieco już spowszedniałe spaghetti z sosem pomidorowym. Możemy założyć się, że pasta z krewetkami i chorizo okaże się dużo smaczniejszym rozwiązaniem.
Pasta z krewetkami i chorizo
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle
- 1 opakowanie Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
- 50 g kiełbasy chorizo
- 50 g krewetek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 200 ml śmietany 30%
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Pesto z suszonych pomidorów
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 szczypta soli do smaku
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
- Przygotuj pesto z suszonych pomidorów. W tym celu umieść wszystkie składniki z listy w kielichu blendera. Zmiksuj całość, do uzyskania jednolitego sosu.
- Posiekaj czosnek i cebulę. Kiełbasę chorizo pokrój w krążki. Krewetki oczyść z niepotrzebnych elementów, a następnie umyj. Posiekaj drobno pęczek świeżej kolendry. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i przesmaż na niej kawałki mięsa. Potem dodaj do całości i przesmaż czosnek i cebulę. Dorzuć do patelni krewetki.
- W naczyniu wymieszaj śmietanę i zawartość opakowania Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr. Powstały sos przelej do patelni z warzywami, kiełbasą i krewetkami. Wszystko zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj łyżkę stołową pomidorowego pesto. Całość gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
- Ugotuj w lekko osolonej wodzie tagliatelle al dente według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu produktu. Po odcedzeniu, przełóż makaron na patelnię i wymieszaj z przyrządzonym sosem. Na koniec posyp danie posiekaną kolendrą i wymieszaj wszystko razem.
Niezwykły wieczór – fantazyjne menu
Dla wielu kucharzy obiad lub kolacja walentynkowa mogą być świetną okazją do wypróbowania czegoś nowego i sprawdzenia swojej kulinarnej fantazji. Jeśli gotujecie w domu na co dzień, przyrządzenie klasycznej pomidorówki albo schabu nie będzie niczym szczególnym i łatwo będzie zapomnieć o tym, że dzisiejsza okazja różni się od zwyczajnych posiłków. Chcąc zaskoczyć swoją drugą połówkę, lepiej będzie postawić na mniej oczywiste składniki i kombinacje, których nie jadacie każdego dnia między kolejnymi obowiązkami. Fantastycznie nadają się do tego ryby i owoce morza. Łosoś jest powszechnie dostępny, a pozwala wyczarować niezrównane przystawki oraz dania główne. Możecie wybierać wśród mniej oczywistych gatunków, takich jak tołpyga albo sandacz. Z krewetkami poradzą sobie także mniej doświadczeni kucharze – często w sklepach można kupić egzemplarze, które zostały poddane wstępnej obróbce. Nie każdy miałby ochotę na skrupulatne usuwanie ich pancerzyków. Skorupiaki pierwszorzędnie smakują z prostymi sosami, z masłem i dodatkiem czosnku. Wytrawne dania warto łączyć ze słodkimi elementami. Pestki granatu wyglądają niezwykle dekoracyjnie, figi i daktyle wspaniale łączą się z wędlinami i serami, a w czasie deseru królują zestawienia czekolady i chili. Ze wskazówkami szefa kuchni Knorr przyrządzenie buraczanej sałatki z łososiem z dodatkiem soczystej pomarańczy nie będzie kryło żadnych tajemnic.
Buraczana sałatka z łososiem
Czas przygotowania: 65 minut
Ilość osób: 2
Składniki:
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
- 1 cytryna
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g fileta z łososia wędzonego na zimno
- 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
- 1 burak
- 2 pomarańcze
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 300 g młodych liści szpinaku
Sposób przygotowania:
- Buraka owiń folią aluminiową. Zapiekaj warzywo w 200 stopniach przez około 45 minut, aż do miękkości. Po ostygnięciu, obierz oraz pokrój buraka w cząstki.
- Pokrój koper włoski na półplastry. Obierz pomarańcze, a następnie wykrój z owoców segmenty. Łososia pokrój w cienkie pasy. Upraż orzechy laskowe na patelni, po czym drobno je pokrusz. Porwij ser pleśniowy na niewielkie kawałki.
- W dużej misce połącz ze sobą: Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz łyżkę soku z cytryny.
- Do tak przygotowanego sosu wrzuć cząstki buraka, plastry łososia, koper i kawałki pomarańczy. Całość starannie wymieszaj. Liście świeżego szpinaku rozłóż na dużym płaskim talerzu. Następnie nałóż na nie sałatkę. Na koniec udekoruj danie orzechami oraz serem pleśniowym.
Walentynki last minute
Nawet najlepiej dopracowany scenariusz z różnych przyczyn może nie wypalić. Planowaliście magiczny wieczór poza domem? A może zwyczajnie nie zdążyliście go zorganizować? Nie szkodzi! Nadal będziecie w stanie przygotować rewelacyjne walentynki. W tego typu warunkach nie ma co myśleć o przyrządzaniu indyka lub kaczki pieczonych w całości. Wybierzcie mniej skomplikowane w przygotowaniu dania i przekąski, które nadal będą smakować wyśmienicie i prezentować się nad wyraz efektownie. Kolorowe zupy kremy są trafionym pomysłem na rozpoczęcie posiłku. Tym bardziej, że lutowe wieczory bywają chłodne. W ramach starterów sprawdzają się wytrawne tartaletki z mięsem i warzywami. Stawiajcie na łatwe w wykonaniu dania, które w prosty sposób można udekorować. Sałatki z orzechami i grzanki posypane kiełkami są mile widziane. Kawałki serów pleśniowych wyglądają w tego typu kombinacjach bardzo kusząco. Świetnie sprawdzą się faszerowane warzywa. Papryki z nadzieniem podczas pieczenia zachowują swój apetyczny kształt. Możecie użyć cukinii albo grzybów. Nie zapominajcie o bogatych w składniki zapiekankach. Ten niezwykły wieczór uświetni quiche, czyli placek na słono w stylu francuskim. Różnorodne tarty też wchodzą w grę. Dla zaoszczędzenia czasu do ich zrobienia wykorzystajcie ciasto filo lub francuskie. Co dodać do nadzienia? Na co tylko macie ochotę! Jeśli Wasza druga połówka należy do grona zwolenników roślinnych potraw, polecamy warzywną tartę. To będą niezapomniane walentynki!
Warzywna tarta
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 łyżka Rozmarynu z Maroko Knorr
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 2 marchewki
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 100 g mrożonych prawdziwków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Wyłóż pergaminem foremkę do tarty. Na spód włóż ciasto francuskie i ponakłuwaj je widelcem. Całość nakryj pergaminem i obciążeniem zrobionym np. z ziaren grochu lub fasoli. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 10 minut.
- Rozmrożone grzyby pokrój w cienkie plastry. Czosnek oraz cebulę posiekaj i przesmaż je w niewielkim garnku. Następnie dodaj grzyby i smaż jeszcze przez chwilę. Do całości wlej śmietanę oraz dodaj rozmaryn i pieprz. Taki sos gotuj przez około 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dopraw sos do smaku i zdejmij z ognia.
- Bakłażana, cukinie oraz marchewki pokrój wzdłuż na cienkie plastry. W naczyniu połącz oliwę z oliwek, ocet, miód oraz posiekany ząbek czosnku. W powstałej marynacie namaczaj plastry warzyw przez około 10 minut.
- Sos z grzybów nałóż na gotowe ciasto francuskie. Następnie poukładaj plastry warzyw naprzemiennie i dookoła tak, aby zajęły całą przestrzeń okrągłej formy.
- Ciasto z sosem i warzywami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Tartę piecz przez 35 minut. Gotowe danie serwuj na ciepło lub na zimno.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824