sprawy społeczne media/marketing/reklama

Pomagają mądrze, działają solidarnie. Podsumowanie 8. edycji Gali „Solidarna Szkoła”

Znamy zwycięzców konkursu „Solidarna Szkoła 2019”. Nagrody za szczególną aktywność społeczną i niesienie pomocy zdolnym i potrzebującym uczniom otrzymało 12 szkół z całej Polski. Laureaci odebrali również gratulacje z rąk Pierwszej Damy RP Agaty Kornhauser – Dudy podczas uroczystego spotkania, na które zostali zaproszeni do Pałacu Prezydenckiego.

Już po raz 8. tytuł „Solidarnej Szkoły” trafił do rąk przedstawicieli najbardziej aktywnych w pomaganiu szkół z całej Polski. Konkursu organizowany w ramach programu stypendialnego Fundacji Świętego Mikołaja ma za zadanie zachęcić do pomagania i wyróżnić tych, którzy dają przykład, jak robić to skutecznie.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Fundację, wśród rodziców dzieci najbardziej potrzebujących, wydatki edukacyjne stanowią istotną pozycję w budżecie, nawet uboższych rodzin. Jednak nie zawsze możliwości finansowe są wystarczające. Średnio według oceny rodziców na jedno dziecko brakuje obecnie 242 zł miesięcznie, aby umożliwić dzieciom rozwój talentów i pasji. W całej Polsce z programu Fundacji Świętego Mikołaja skorzystało już ponad 2,5 tys. dzieci, a tylko tym roku szkolnym fundacja wypłaci 201 rocznych stypendiów.

Z wizytą w Pałacu Prezydenckim

O tytuł „Solidarnej Szkoły” rywalizowało w tym roku 68 najbardziej aktywnych szkół z 300 biorących udział w programie „Stypendia św. Mikołaja”. Nagrodzonych zostało łącznie 12 szkół w czterech kategoriach. Szkoły, które pozyskały najwięcej środków na stypendia dla zdolnych uczniów z niezamożnych rodzin, otrzymały nagrody ufundowane przez partnerów fundacji. Szczególnym wyróżnieniem dla tegorocznych laureatów było zaproszenie na specjalnie spotkanie z  Pierwszą Damą RP Agatą Kornhauser – Dudą.

Solidarne Szkoły

Wśród nagrodzonych szkół najlepszy wynik osiągnął Zespół Szkół im. gen. Józefa Kustronia w Lubaczowie (woj. Podkarpackie), który w ostatnim roku szkolnym zgromadził na stypendia dla swoich uczniów aż 17 233,41 zł. Największy awans odnotował Zespół Placówek Oświatowych w Stadnickiej Woli. Szkoła podwoiła kwotę zebraną w zeszłym roku i z 3. pozycji znalazła się na 1. miejscu w swojej kategorii, gromadząc na koncie stypendialnym 14 419,21 zł.

Wśród laureatów znalazły się szkoły, które aktywnie uczestniczą w programie stypendialnym i od lat dominują w czołówce konkursu, jak Zespół Szkół Sportowych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Ustrzykach Dolnych (11 167,68 zł), LO im. Stefana Żeromskiego w Krościenku nad Dunajcem (15 668,75 zł) czy II LO w Końskich (14 897,76 zł). W finalne nie zabrakło również debiutantów, którzy tak jak Zespół Szkół Geodezyjno-Technicznych im. Sybiraków w Łodzi trafili na podium konkursu w pierwszym roku działalności w programie stypendialnym.

Program Stypendia św. Mikołaja działa od 2010 roku i wspiera zdolne, zaangażowane społecznie dzieci i młodzież z niezamożnych rodzin. Stypendia przyznawane są także uczestnikom Akademii Liderów Fundacji Świętego Mikołaja, którzy działają na rzecz swoich społeczności lokalnych. Stypendia wypłacane są w comiesięcznych transzach, przez 10 miesięcy roku szkolnego (od września do czerwca).

Laureaci konkursu „Solidarna Szkoła 2019”:

Kategoria nr 1: szkoły podstawowe na terenach wiejskich i w małych miastach (poniżej 20 tys. mieszkańców)

1. Zespół Placówek Oświatowych w Stadnickiej Woli
    2. Zespół Szkół Sportowych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Ustrzykach Dolnych
    3. Szkoła Podstawowa nr 1. im. Jana Kilińskiego w Trzemesznie

Kategoria nr 2: szkoły ponadpodstawowe na terenach wiejskich i w małych miastach (poniżej 20 tys. mieszkańców)

1. Zespół Szkół im. gen. Józefa Kustronia w Lubaczowie
    2. Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego w Krościenku nad Dunajcem
    3. II Liceum Ogólnokształcące w Końskich

Kategoria nr 3: szkoły podstawowe w średnich i dużych miastach (powyżej 20 tys. mieszkańców)

1. Szkoła Podstawowa nr 1 im. T. Kościuszki w Ostrowi Mazowieckiej
    2. Szkoła Podstawowa nr 4 i. Stanisława Moniuszki w Kętrzynie
    3. Szkoła Podstawowa nr 340 im. Profesora Bogusława Molskiego w Warszawie

Kategoria 4:  szkoły ponadpodstawowe w średnich i dużych miastach (powyżej 20 tys. mieszkańców)

1. II Liceum Ogólnokształcące im. Marii Skłodowskiej-Curie w Sanoku
    2. I Liceum Ogólnokształcące im. ks. A J. Czartoryskiego w Puławach
    3. Zespół Szkół Geodezyjno-Technicznych im Sybiraków w Łodzi
Koordynatorka ds. fundraisingu i komunikacji, Fundacja Świętego Mikołaja

jola.gorska@mikolaj.org.pl

O Fundacji Świętego Mikołaja

Fundacja Świętego Mikołaja działa od 2002 roku (www.mikolaj.org.pl). Wcześniej, od 1998 roku, istniała jako nieformalna grupa przyjaciół. Obecnie jej działalność skupia się na fundowaniu stypendiów dla zdolnych dzieci z niezamożnych rodzin (program „Stypendia św. Mikołaja”). Przez 18 lat funkcjonowania przeprowadziła blisko 40 kampanii społecznych, wspomagając ok. 8 tys. młodych ludzi. Wsparciem obejmowała m.in. rodzinne domy dziecka i samotne matki. Fundacja Świętego Mikołaja jest laureatem Europejskiej Nagrody Obywatelskiej 2011, nagrody Ubi Caritas 2008, TOTUS 2006 oraz Pro Publico Bono 2005. Otrzymała także wyróżnienie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania w 2008 roku.

Więcej o Fundacji Świętego Mikołaja: www.mikolaj.org.pl

Koordynatorka ds. fundraisingu i komunikacji, Fundacja Świętego Mikołaja