wydarzenia styl życia nauka/edukacja/szkolenia

Smaczne mikołajki – pomysły na kolację w rodzinnym gronie

04.12.2019 | Knorr

Grudzień, choć kojarzony z mrozem i śniegiem, jest jednym z najgorętszych miesięcy w roku. Wcale nie chodzi nam o gorączkę zakupową! Zbliżające się święta są fantastyczną okazją do spotkań z najbliższymi w życzliwej atmosferze. Zanim jednak oddamy się bożonarodzeniowym przyjemnościom, warto pomyśleć o mikołajkach! 6 grudnia też może być szczególnym dniem, a o jego odpowiednią oprawę kulinarną zadba szef kuchni Knorr.

Coraz krótsze dni i dłuższe wieczory są świetnym pretekstem do kreatywnego spędzania czasu w domowym zaciszu. Mikołajkowa kolacja może być naprawdę wyjątkowa! Zadbajcie o to, by każdy domownik miał w swoim ubiorze jakiś czerwony akcent. Dodatkową atrakcją może być wspólne wykrawanie ciastek i pieczenie pierników. Będą nadawać się w sam raz na deser po udanej kolacji.

Na mrozy… zupa!

Co prawda błyszczące dekoracje odbijające swoje światło w płatkach śniegu mogą wyglądać naprawdę zjawiskowo, lecz nie da się ukryć, że grudzień nie jest ulubioną porą zmarzluchów. Silny wiatr i niskie temperatury nie kojarzą się z pocztówkowym widokiem i każdemu mogą dać się we znaki. Jakie są najlepsze sposoby na rozgrzanie? Szklanka gorącej herbaty i ukochany koc są jakimś pomysłem, ale zdecydowanie preferujemy kuchenne zamieszanie. Przygotujmy palniki, ponieważ zima to doskonała okazja do przetestowania przepisów na rozgrzewające zupy. Gęsta zupa gulaszowa może pełnić funkcję samodzielnego posiłku. Do grochowej i fasolowej wiele osób wraca z sentymentem. Krem kukurydziany swoim słonecznym kolorem wzniesie trochę letniego ożywienia do jadalni. Z okazji mikołajek polecamy szczególnie zupę krem z papryki. Nie tylko świetnie smakuje, ale też kolorystycznie pasuje do motywu przewodniego tego rodzinnego posiłku.

Zupa krem z papryki

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 2

Składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 1 opakowanie Węgierskiej zupy gulaszowej Knorr
  • 500 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 pęczka natki kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść papryki z gniazd nasiennych i pokrój warzywa w małe kawałki. Posiekaj ząbek czosnku i cebulę.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku i podsmaż na niej warzywa do momentu, aż się zarumienią.
  3. Następnie dodaj do całości koncentrat pomidorowy i wszystko smaż jeszcze przez chwilę.
  4. Opakowanie Węgierskiej zupy gulaszowej Knorr połącz z 500 ml wody. Potem wlej ją do garnka ze smażonymi warzywami. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem. Pozostałości skórek z papryki przetrzyj przez sitko z małymi oczkami.
  6. Gorącą zupę rozdziel na talerze i udekoruj kawałkami natki kolendry. 

Kulinarne niespodzianki

Mikołajki nieodłącznie kojarzą się z upominkami. To prawdopodobnie jedyny wieczór w roku, kiedy najmłodsi chcą jak najwcześniej pójść spać, mając nadzieję, że przyspieszy to wizytę długo wyczekiwanego Świętego Mikołaja. Uważamy, że samodzielnie przygotowane smakołyki mogą być równie pożądanym prezentem. Paczka domowych pierniczków w różnych kształtach, udekorowanych lukrem i kolorowymi posypkami jest dużo bardziej osobistym gestem. Może myśleliście o tym wieczorze już dużo wcześniej i macie przygotowane własnoręcznie zrobione przetwory w ozdobnych słoiczkach? Istnieje mnóstwo możliwości, by popisać się na tym polu kreatywnością. Zadbajcie o niespodzianki także podczas rodzinnej, uroczystej kolacji. Nie zdradzajcie, co znajduje się w nadzieniach zapiekanek, pierogów lub naleśników – dzięki elementowi zaskoczenia kolacja upłynie w jeszcze radośniejszej atmosferze. Nie zapomnijcie o atrakcyjnej prezencji dań. Nasze naleśniki z fasolową pastą przewiązane szczypiorem wyglądają jak niezwykle apetyczne prezenty.

Naleśniki z fasolową pastą

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • tłuszcz roślinny do smażenia
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 szczypta soli

Farsz

  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 łyżeczka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 1 mała cebula
  • 0,5 papryczki chili
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 1 łyżeczka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Do podania

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 25 ml soku z cytryny
  • 0,5 pęczka szczypioru do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Zrób naleśnikowe ciasto. W tym celu połącz w misce mąkę, mleko, jajka, sól i wodę. Wszystkie składniki zmiksuj na ciasto o gładkiej konsystencji. Naleśniki smaż z obu stron na złoto, na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
  2. Włóż wszystkie składniki na farsz w kielichu blendera: fasolę, ketchup, oliwę z oliwek, posiekaną cebulę, papryczkę chili, czosnek i przyprawy. Wszystko dopraw do smaku Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr i zmiksuj na gładki farsz.
  3. Gotowe naleśniki posmaruj fasolowym nadzieniem i zroluj. Każdy naleśnik zawiń w folię spożywczą i odstaw na około pół godziny do lodówki. Szczypiorek sparz we wrzątku.
  4. Po 30 minutach odwiń naleśnikowe rulony z folii i pokrój na kawałki długości około 5 cm. Każdy naleśnik obwiąż szczypiorkiem. W naczyniu połącz śmietanę i sok z cytryny. Powstały dip dopraw do smaku wedle uznania i serwuj wraz z naleśnikami. 

Z Mikołajem dookoła świata

Według tradycyjnych opowiadań Święty Mikołaj w czasie jednej nocy odwiedza z podarkami wszystkie grzeczne dzieci na całym świecie. Szykuje się dla niego pracowita noc! Nasze kuchenne starania nie muszą być tak intensywne, lecz warto zainspirować się tą legendą i pomysłów na kolację szukać w kuchniach bardziej odległych. Wspólne robienie sushi z wszystkimi domownikami może być naprawdę świetną zabawą i nic nie szkodzi, jeśli niektóre rolki wyjdą trochę nierówne. Chińskie sajgonki z różnymi sosami do wyboru zapewnią podobną frajdę. Jeśli jesteście miłośnikami ostrzejszej kuchni, sięgnijcie do dań meksykańskich, by cieszyć swoje podniebienia bogatymi w smaku tacos. Mikołajkowa kolacja w atmosferze kolorowej fiesty? Jesteśmy jak najbardziej „za”! Skoro mowa o rodzinnym świętowaniu, nie sposób pominąć kuchni włoskiej. W tej części świata doskonale wiedzą, co znaczy wspólne celebrowanie posiłku. Na domowej pizzy znajdą się wyłącznie wasze ulubione składniki. Makarony w finezyjnych kształtach i kolorach też z powodzeniem urozmaicą posiłek. Trudno wybrać danie idealne? Chętnie podpowiemy, że kurczak po azjatycku z ciecierzycą i warzywami będzie jedną z najbardziej kolorowych potraw, jakie w ostatnim czasie gościły na waszych talerzach.

Kurczak po azjatycku z ciecierzycą i warzywami

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 350 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w piórka cebulę, a paprykę oraz cukinię pokrój na małe kawałki. Odcedź ciecierzycę i przepłucz ją wodą.
  2. Mięso z kurczaka podziel na kawałki i podsmaż na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru. Następnie wrzuć warzywa i smaż wszystko przez około 5 minut.
  3. Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr wymieszaj z 350 ml wody albo bulionu. Gotowy sos wlej do kurczaka z warzywami i gotuj całość przez około 10 minut.
  4. Do potrawy dodaj miód, sos sojowy i posiekaną natkę pietruszki. Danie serwuj z ryżem lub makaronem.            
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

informacje o firmie

załączniki

więcej z kategorii wydarzenia