nauka/edukacja/szkolenia

Rozgrzej się! Przepisy na jesienne zupy

25.11.2019 | Knorr

Jesień to nie tylko kasztany oraz kolorowe liście upiększające krajobraz i szeleszczące pod butami. To również coraz chłodniejsza aura. Bez obaw, nawet najbardziej ponury dzień można rozjaśnić… smacznym posiłkiem. Sezonowe produkty mogą posłużyć do wyczarowania niezrównanych przysmaków. Wśród nich prym wiodą zupy. Gęste, rozgrzewające, po prostu pyszne!  Nie ma nic lepszego na ogrzanie się niż talerz dymiącego dania. Długie, jesienne wieczory to świetna okazja, by odkrywać kolejne smakowite przepisy. Brakuje pomysłów? Szef kuchni Knorr przychodzi z pomocą!

Ciepło od środka, czyli przyprawy

Jesień to idealna okazja, by eksperymentować z wyrazistymi przyprawami. Nawet najlepsze produkty – mięsa, warzywa, grzyby, owoce – wymagają odpowiedniej oprawy. Podczas letnich upałów dużo chętniej stawiamy na orzeźwiające smaki, a pikantne dodatki często schodzą na dalszy plan. Gdy temperatura na zewnątrz spada, sytuacja ulega diametralnej zmianie. Warto korzystać z przypraw korzennych, które zachwycają głębokim smakiem i aromatem. W kuchniach nie powinno zabraknąć imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, anyżu, goździków, kardamonu. Ważnym dodatkiem do potraw są curry i kurkuma, które nie tylko wpływają na smak, ale mogą nadawać potrawom apetyczną, żółtą barwę. Odrobina słońca na talerzu przyda się, gdy zabraknie go za oknem! Pamiętajmy o papryce – chili, wędzonej, ostrej, słodkiej… Jesień to najwyższa pora, by uzupełnić jej zapasy. Pikantna papryka jest niezbędna do przygotowania zupy po seczuańsku, którą polecamy dla każdego zmarzlucha. 

Zupa po seczuańsku

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 100 g chudej wieprzowiny
  • 1 Rosół z kury Knorr
  • 300 g makaronu ryżowego nitki
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 4 grzyby mun
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Namaczaj grzyby w letniej wodzie przez około 20 minut. Następnie w tej samej wodzie gotuj je przez 25 minut.
  2. Pokrój grzybowe kapelusze w paski. Wieprzowinę pokrój w cienkie pasy. Umyj kapustę i poszatkuj warzywo.
  3. Zalej makaron gorącą wodą. Gdy woda ostygnie, odcedź go.
  4. Rozgrzej olej i smaż na nim, najpierw mięso (przez kilka minut), a potem grzyby oraz kapustę. Smaż wszystko jeszcze przez 3 minuty.
  5. Zalej całość litrem ciepłej wody. Wrzuć kostkę Rosołu z kury Knorr i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Gotuj przez 5 minut.
  6. Do potrawy dodaj: posiekane szalotki, olej sezamowy, sos sojowy, ocet winny oraz paprykę. Podgrzewaj przez 2 minuty.
  7. Nałóż do miseczki makaron oraz posiekaną natkę kolendry. Zalej wszystko zupą i serwuj na ciepło. 

Sezon na grzybobranie

Odchodząc nieco od orientalnych klimatów, wracamy do klasycznych smaków prosto z lokalnych lasów. Wielu zapalonych grzybiarzy czeka na jesień z utęsknieniem. Zbieranie grzybów śmiało można uznać za wyjątkowo smaczną dyscyplinę. Grzybowymi trofeami najlepiej podzielić się z bliskimi. Popularne jest przygotowywanie z nich szlachetnych sosów do mięs, ale jeszcze lepiej sprawdzą się w postaci zup grzybowych. Można mieszać w nich zarówno świeże, jak i suszone przysmaki. W rozgrzewających daniach świetnie sprawdzają się borowiki i podgrzybki. Te dwa gatunki bezapelacyjnie są liderami, jeśli chodzi o walory smakowe. Kurki to jedne z najchętniej wybieranych grzybów jadalnych i nic dziwnego – pięknie się prezentują, a smakują jeszcze lepiej. Z bardzo smakowitymi efektami można dorzucać je do zupy. Pasują także koźlarze i maślaki, dzięki którym zupa grzybowa staje się niezwykle delikatna. Choć to grzyby grają główną rolę, równie ważne stają się dodatki. Dla miłośników niebanalnych smaków stworzyliśmy przepis na zupę grzybowo-owocową. Suszone jabłka i śliwki idealnie podkreślają leśne aromaty.

Zupa grzybowo-owocowa

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 3 plastry suszonego jabłka
  • 1 opakowanie Zupy grzybowej Knorr
  • 3 suszone śliwki
  • kilka plastrów jabłka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 800 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki i suszone jabłka pokrój w malutką kostkę. Włóż wszystko do garnka i zalej 200 ml zimnej wody. Gotuj owoce przez 5 minut.
  2. Po tym czasie dolej do całości jeszcze 600 ml zimnej wody. Wsyp zawartość Zupy grzybowej Knorr, rozmieszaj i gotuj przez 10 minut.
  3. Na koniec dodaj do zupy 2 łyżki kwaśnej śmietany. Danie możesz zmiksować na gładki krem i udekorować plastrami jabłka oraz posiekaną natką pietruszki.

Strączki są w modzie

Dawniej kojarzone z mało wyszukaną kuchnią, dziś wróciły do łask jako produkty niebywale uniwersalne i smaczne. Sprawdzają się na stołach zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. Nie powinno zabraknąć ich w jesiennym jadłospisie. Żołnierska grochówka to zapewne pierwsze skojarzenie, które wielu z nas przychodzi do głowy na myśl o strączkowej zupie. Warto mieć na nią sprawdzony przepis, nawet jeśli z wojskiem nie mamy nic wspólnego. Z dodatkiem wędzonego boczku, kiełbasy i pachnącego majeranku okazuje się propozycją doskonałą, gdy wracamy przemarznięci do domu po całym dniu wypełnionym ważnymi obowiązkami. Zupa fasolowa też jest zapowiedzią rozgrzewającej uczty. Nie powinno zabraknąć w niej aromatycznych dodatków, takich jak natka pietruszki. Wracając w swoich przyzwyczajeniach kulinarnych do strączków, warto wziąć pod uwagę także inne odmiany. Zupa z bobu będzie doskonałym uzupełnieniem jesiennego menu – śmiało można wykorzystać mrożone ziarna. Oryginalnym pomysłem jest wprowadzenie do zupy ciecierzycy, która do tej pory najczęściej kojarzona była z hummusem. Skorzystajcie z doświadczenia szefa kuchni Knorr, przygotowując zupę z soczewicy, w której nie brakuje także wyśmienitych warzyw i wołowiny.

Zupa z soczewicy

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 0,5 szklanki soczewicy
  • 150 g wołowiny
  • 2 opakowania Francuskiej zupy cebulowej Knorr
  • 1,2 l wody
  • 1 marchew
  • 1 seler naciowy
  • 3 ziemniaki
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w niewielką kostkę wołowinę i podsmaż ją na oliwie z oliwek. Do mięsa dodaj kumin.
  2. Ziemniaki, marchewkę i selera pokrój w kostkę i wrzuć razem do garnka. Dodaj do naczynia soczewicę.
  3. Zalej wszystko 1,2 l wody i zagotuj. Wsyp 2 opakowania Francuskiej zupy cebulowej Knorr i wymieszaj.
  4. Gotuj zupę przez około 25 minut na małym ogniu, do czasu aż wszystkie składniki staną się miękkie. Pod sam koniec gotowania, wrzuć pokrojoną natkę kolendry.    
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie