środowisko naturalne/ekologia energetyka nauka/edukacja/szkolenia

Morska Energetyka Wiatrowa. Inauguracja nowego kierunku studiów podyplomowych na Politechnice Gdańskiej

14.11.2019 | Politechnika Gdańska

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom studentów i przemysłu energetycznego, Politechnika Gdańska zainaugurowała w piątek nowy kierunek studiów podyplomowych - „Morska Energetyka Wiatrowa”.

Studia podyplomowe „Morska Energetyka Wiatrowa” uruchomił Wydział Oceanotechniki i Okrętownictwa PG. Dzięki nim blisko 60 słuchaczy otrzyma dostęp do najnowszej wiedzy na międzynarodowym poziomie z zakresu branży offshore wind. Nowy kierunek zapewni im jednak nie tylko wiedzę potrzebną do pracy, ale wiele wskazuje na to, że także samą pracę –zapotrzebowanie na specjalistów z tego rynku będzie bowiem tylko rosnąć, a kierunek otwierany na PG jest pierwszą tego rodzaju inicjatywą na polskich uczelniach.

Potencjał nowego kierunku dostrzegli także studenci. Rekrutacja na I edycję studiów została uruchomiona w sierpniu br., a pula miejsc przewidziana dla słuchaczy wyczerpała się już po trzech dniach od uruchomienia naboru kandydatów.

Oficjalne uruchomienie nowego kierunku nastąpiło w piątek 8 listopada podczas uroczystości w Sali Senatu Politechniki Gdańskiej, gdzie doszło do podpisania listów intencyjnych o współpracy pomiędzy PG, Polskim Towarzystwem Morskiej Energetyki Wiatrowej oraz spółki GE Rewewable Energy i konsorcjum Polenergia – Equinor. Wszystkie te podmioty postawiły sobie za główny cel przygotowanie kadr dla polskiego sektora morskiej energetyki wiatrowej.

Gospodarzem uroczystości był prof. dr hab. inż. Krzysztof Wilde, rektor PG, a w uroczystości wzięli też udział dr hab. inż. Marek Dzida, prof. uczelni, prorektor ds. kształcenia i dydaktyki PG, a także dr hab. inż. Janusz Kozak, prof. uczelni, dziekan Wydziału Oceanotechniki i Okrętownictwa, na którym studia będą prowadzone. Oprócz naukowców i słuchaczy studiów w uroczystości wzięli też udział goście reprezentujący spółki będące kluczowymi uczestnikami rynku morskiej energetyki wiatrowej w Polsce oraz za granicą: PKN Orlen, GE Power, Equinor, Polenergia i TELE-Fonika Kable.

Realizacja projektów morskich farm wiatrowych w Polsce wejdzie w najbliższym okresie w decydującą fazę. Najbardziej zaawansowane projekty należą do konsorcjum Polenergia-Equinor (1440 MW), PGE Baltica (2500 MW) oraz do PKN Orlen (1200 MW). Pierwsze turbiny wiatrowe na morzu zostaną przyłączone do sieci w ramach tych projektów około 2025 r., a według najnowszej wersji projektu Polityki Energetycznej Polski do 2040 roku, opublikowanej 8 listopada br., potencjał rynku offshore w Polsce szacowany jest na blisko 8 GW w perspektywie dwóch najbliższych dekad.

Po ukończeniu dwusemestralnego programu studiów ich słuchacze zdobędą wiedzę o morskiej energetyce wiatrowej jako najprężniej rozwijającej się na świecie technologii pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych, a także unikalny zestaw kompetencji, podnoszący poziom ich kwalifikacji do budowania swojej przyszłości zawodowej w intensywnie rozwijającym się w Polsce sektorze offshore wind.

Na zdjęciu w pierwszym rzędzie: Mariusz Witoński, prezes zarządu PTMEW; Vidar Martin Birkeland, wiceprezes Equinor ASA, dyrektor Projektu Bałtyk; prof. Krzysztof Wilde, rektor Politechniki Gdańskiej; Sławomir Żygowski, prezes zarządu GE Power Sp. z o.o.; Jakub Budzyński, wiceprezes Zarządu PTMEW. W drugim rzędzie m.in. Michał Jerzy Kołodziejczyk, prezes Zarządu Equinor Polska Sp. z o.o., dr hab. inż. Marek Dzida, prof. uczelni, prorektor ds. kształcenia i dydaktyki PG; Marcin Sowiński, z-ca dyrektora Departamentu Projektów Offshore Wind, Polenergia S.A. Fot. Lech Nadolny

Politechnika Gdańska
Biuro Prasowe Politechniki Gdańskiej