nowe produkty/usługi kultura/sztuka/rozrywka

Poczta Polska wyemituje okolicznościowe znaczki „Pierwsze dni niepodległości”

08.11.2019 | Poczta Polska

Sześć znaczków ze zdjęciami sprzed 100 lat znalazło się w najnowszej serii wydawniczej Poczty Polskiej wyemitowanej z okazji Święta Niepodległości. Przedstawiają fotografie rządu Jerzego Moraczewskiego, defilady kawalerii polskiej w Sejnach i Białymstoku, zajęcia Wilna oraz wizerunki gen. broni Józefa Hallera i generała broni Józefa Dowbor-Muśnickiego.

Seria znaczków „Pierwsze dni niepodległości” trafi do obiegu 11 listopada, czyli w 101. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. To kontynuacja zeszłorocznej serii, w ramach której wyemitowano edycje: „100. rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości”, „Pierwsze dni niepodległości”, „Wojsko Odrodzonej Rzeczypospolitej” oraz „Zakończenie wojny”.

Znaczki Poczty Polskiej mają wartość artystyczną i historyczną. Są swoistym nośnikiem pamięci o minionych czasach i polskich bohaterach. Do szczególnie ważnych należą te wyemitowane w związku z obchodami rocznic najważniejszych wydarzeń w naszej historii. 11 listopada 1918 roku Polska powróciła na mapę Europy. Celebrujemy tę datę, bo przypomina nam wszystkim, jaką wartością jest wolna i niepodległa Ojczyzna – mówi Przemysław Sypniewski, prezes zarządu Poczty Polskiej.

Autorem znaczków jest Andrzej Gosik. Utrzymane w kolorach sepii fotografie nawiązują do stylistyki sprzed 100 lat. Wartość jednego znaczka wynosi 3,30 zł. Znaczki z serii „Pierwsze dni niepodległości” , podobnie jak ubiegłoroczne, wydane są na papierze samoprzylepnym.

Ubiegłoroczna emisja „Pierwsze dni niepodległości” składała się ze znaczków przedstawiających grupę powstańców śląskich, wizerunek Edwarda Śmigłego-Rydza, Franciszka Ksawerego Latinika, wartę polską na odwachu krakowskim oraz grupę polskich żołnierzy.

W oddzielnych seriach filatelistycznych Poczta Polska uczciła Powstanie Wielkopolskie oraz I Powstanie Śląskie. W planach na 2020 rok jest m.in. kontynuacja serii dotyczącej powstań śląskich.

O znaczku:
autor projektów: Andrzej Gosik
liczba znaczków: 6
wartości: 6 x 3,30 zł
nakład: po 125 000 szt. każdego
technika druku: offset
format znaczków: 31,25 x 25,5 mm i 25,5 x 31,25 mm
arkusz sprzedażny: 6 znaczków
papier: samoprzylepny, fluorescencyjny
data wprowadzenia do obiegu: 11 listopada 2019 r.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28