towary konsumpcyjne media/marketing/reklama

Smakowite dyniowate – odkryj smaki jesieni w swojej kuchni!

29.10.2019 | Knorr

Sezon letni przyzwyczaił nas do bogactwa świeżych warzyw i owoców. Nadejście jesieni jednak wcale nie musi być zapowiedzią nudy w jadłospisach. Wręcz przeciwnie! Przekonajcie się, że doskonałe smaki tej pory roku z powodzeniem wypełnią kuchnie i talerze. Niekwestionowaną królową jesiennych przysmaków jest dynia. Delikatny smak czyni z niej produkt niezwykle uniwersalny.

Moda na dynie trwa w najlepsze. Rosnąca popularność amerykańskiej tradycji Halloween sprawia, że warzywo w coraz większym stopniu wpisuje się w jesienny krajobraz także w Polsce. Tym razem skupimy się na jej apetycznym miąższu. Świetnie współgra z różnymi składnikami, tworząc niezrównane zupy, placuszki, dania makaronowe, sałatki, a nawet ciasta. Sprawdźcie jej kulinarną wszechstronność wraz z pomysłami szefa kuchni Knorr. Możecie mieć pewność, że będzie pysznie!

Dynia w towarzystwie – z czym ją łączyć?

Łagodny smak dyni warto podkreślać bardziej wyrazistymi produktami. Zróbcie przegląd w swoich przyprawowych zapasach, ponieważ niezbędne będą imbir, ostra papryczka chili, kurkuma i gałka muszkatołowa. Kawałki pieczonej dyni, złociste placki, czy kremowe zupy dzięki odpowiedniej oprawie na stałe wejdą do waszych jadłospisów. Chcecie zaskoczyć swoich domowników? Połączcie dynię z kasztanami jadalnymi. Ich smaki idealnie łączą się podczas pieczenia. Doprawione czosnkiem i rozmarynem oczarują najbardziej wymagające podniebienia. Dla jeszcze bardziej wykwintnych doznań zaopatrzcie się w kozi lub owczy ser. Jesteście fanami serów pleśniowych? Dobrze się składa, bo z dynią smakują świetnie. Nie można mówić o jesiennym menu, pomijając grzyby. Ogólnodostępne pieczarki sprawdzą się znakomicie, ale eksperymenty z borowikami oraz kurkami będą jeszcze bardziej aromatyczne. Chcecie przekonać się o tym na własnym talerzu? Polecamy jesienny gulasz z dynią – strzał w dziesiątkę o tej porze roku.

Gulasz z dynią

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Fix Gulasz z kurczakiem Knorr
  • 200 g dyni
  • 150 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę, dynię oraz piersi z kurczaka pokrój w dużą kostkę. Pieczarki pokrój w ćwiartki.
  2. Podsmaż mięso. Potem dodaj do niego warzywa i pieczarki. Wszystko smaż około 3 minuty.
  3. W 500 ml wody połącz opakowanie Fix Gulasz z kurczakiem Knorr. Następnie doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Gotową potrawę serwuj z kaszą.

Dyniowe metamorfozy

Wykorzystajcie dynię do odmienienia swoich starych, sprawdzonych przepisów. Każdy moment na walkę z kulinarną monotonią jest odpowiedni. Tym bardziej, że instrukcja obsługi dyni jest niezwykle prosta. Najlepiej przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu. Krojenie rozpocznijcie od znalezienia ostrego noża. Następnie należy odciąć wierzch i przekroić dynię na pół. Po usunięciu pestek i włóknistego miąższu jest już gotowa do dalszego gotowania. Pamiętajcie, by po takim przygotowaniu, dynią zająć się jeszcze tego samego dnia.

Będzie trafionym uzupełnieniem potraw bazujących na kaszy i ryżu. Dziś na obiad kaszotto albo risotto? Wybór należy wyłącznie do was. Urozmaici dania makaronowe – nie samym spaghetti bolognese kucharz żyje! Repertuar warzywnych placków też nie ogranicza się wyłącznie do ziemniaczanych. Dyniowe okażą się bardzo przyjemną odmianą. Z dyni przygotujecie efektowne purèe – w tym przypadku ziemniaki też schodzą na dalszy plan. Pokrojona w słupki dynia zamieni się w apetyczną alternatywę dla frytek. Możecie przygotować się na duże, ale jednocześnie smakowite zamieszanie w kuchni. Podążając dalej tym tropem, najbliższe spotkanie w gronie przyjaciół powinny uświetnić wegetariańskie burgery z dynią. O tej uczcie pamiętać będą wszyscy!

Wegetariańskie burgery z dynią

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 opakowanie Fix Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką Knorr
  • 1 nieduża dynia
  • 1 strąk papryczki chili
  • 2 łyżki ugotowanej soczewicy z puszki
  • 100 g mąki z cieciorki
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • 100 g Sosu samba Hellmann's
  • 1 jajko
  • 1 awokado
  • 2 pomidory malinowe
  • 4 listki sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Dynie, suszone pomidory oraz chili pokrój w kosteczkę. Następnie z pomidorów oraz czerwonej cebuli wykrój 4 plastry, a pozostałe części warzyw pokrój w małą w kostkę. Awokado obierz i podziel na 4 części.
  2. Podsmaż cebulę, pomidory oraz dynię na oliwie z oliwek. Do całości wsyp kaszę jaglaną i zalej 400 ml wody z zawartością opakowania Fix Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką Knorr. Wszystko razem zagotuj. Potem wstaw na 20 minut garnek do piekarnika nagrzanego do 160°C. Poczekaj do momentu, aż kasza wchłonie powstałe soki.
  3. Gotową kaszę przesyp do naczynia, połącz oraz starannie wymieszaj z mąką z ciecierzycy. Odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj jajko, suszone pomidory, soczewicę i kmin rzymski. Z masy zrób kotlety o grubości około 1,5 cm.
  4. Kotlety smaż na oliwie z oliwek przez około 3 minuty z każdej strony. Zapiecz połówki bułek w piekarniku albo podsmaż na patelni. Na koniec posmaruj je sosem samba. Na spodnią część bułki nałóż kotleta. Dodaj do niego liść lodowej sałaty, pomidora, kawałek awokado oraz plaster cebuli. Przykryj wszystko drugą częścią bułki.

Dynia orientalnie

Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jej potencjał odkryto już 3000 lat p.n.e. W indiańskiej kulturze doceniano ją nie tylko pod względem kulinarnym. Przypisywano jej nawet boski rodowód. Mimo że ten temat pozostawimy w kategorii mitów i legend, nie można nie zgodzić się z jej wybornym smakiem. Dzięki niemu zdobyła popularność także na innych kontynentach. Inspiracji na jej smaczne zastosowanie możecie więc szukać w większości zakątków świata. Nie powinno jej zabraknąć, gdy zaczynacie swoją przygodę z kulinariami azjatyckimi. Doskonale komponuje się z cynamonem i goździkami. Pasują do niej natka pietruszki, kolendra i szałwia. Znakomicie wypada w połączeniach z mieszanką przypraw garam masala oraz napojem kokosowym. Warto sprawdzić to w orientalnych zupach. Żaden kucharz nie będzie zawiedziony, dodając ją do gęstych potraw w stylu curry. Może pojawiać się w nich w wersjach typowo wegetariańskich, ale z owocami morza, drobiem lub wieprzowiną też będzie niezwykle smacznie. Po przygotowaniu naszego curry z dynią nikt nie będzie mieć co do tego wątpliwości.

Curry z dynią

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 świeża dynia
  • 300 g krewetek
  • 1 puszka napoju kokosowego
  • 1 świeży imbir
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka Curry Knorr
  • sok z jednej cytryny
  • posiekany szczypiorek
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 Esencja do duszonego kurczaka Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Obierz dynię, a następnie pokrój ją w dużą kostkę.
  2. Czosnek posiekaj i zetrzyj na tarce imbir. Wszystko dodaj do dyni i smaż przez 4 minuty.
  3. Wlej napój kokosowy i wrzuć Esencję do duszonego kurczaka Knorr.
  4. Do całości dodaj Curry Knorr i gotuj przez 10 minut. Potem zmiksuj.
  5. W międzyczasie przygotuj krewetki. Podsmaż je w rondelku do miękkości. Potem dopraw do smaku pieprzem oraz solą.
  6. Gdy sos będzie się gotował, wrzuć do niego kawałki dyni i podsmażone krewetki. Danie serwuj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione odrobiną soku z cytryny.

 

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

Kontakt prasowy:

Joanna Szałasz                                                          

specjalista public relations                           

e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl                              

tel.: +48 536 410 824    

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

Kontakt prasowy:

Joanna Szałasz                                                          

specjalista public relations                           

e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl                              

tel.: +48 536 410 824