kultura/sztuka/rozrywka

"Jeszcze dzień życia" z szansą na Oscara! - Informacja prasowa 18.10.2019

18.10.2019 | Platige Image

Amerykańska Akademia Sztuki i Wiedzy Filmowej ogłosiła listę 32 animowanych produkcji, zgłoszonych w kategorii najlepszy pełnometrażowy film animowany. Wśród produkcji znalazł się współtworzony przez Platige Image film "Jeszcze dzień życia".

"Jeszcze dzień życia"  otrzymał już Europejską Nagrodę Filmową 2018 dla Najlepszego Pełnometrażowego Filmu Animowanego, a z początkiem 2019 roku Nagrodę Goya dla Najlepszego Filmu Animowanego. Produkcja jest również entuzjastycznie przyjmowana wśród widzów na całym Świecie.

Obejrzyj zwiastun "Jeszcze dzień życia"

– Ten film to największe wyzwanie w mojej dotychczasowej karierze zawodowej. Praca nad projektem zajęła ponad 8 lat i daleko wykraczała poza samą tylko pracę reżyserską. W równym stopniu było to wyzwanie produkcyjne, bo w realizację zaangażowanych było pięć krajów, a zapanować nad międzynarodowym zespołem, rozrzuconym po całej Europie, nie jest łatwo – przyznaje Damian Nenow, współpracujący na codzien z Platige Image, reżyser i współtwórca scenariusza.

Dystrybutorem animacji za Oceanem jest firma GKIDS, słynąca z promowania filmów przy oscarowej rywalizacji, a filmy z jej repertuaru regularnie pojawiają się na listach nominowanych. Nominacje do Oscarów poznamy 13. stycznia 2020 roku.

Obejrzyj making of „Jeszcze dzień życia”

Zobacz inne realizacje Platige

***

Platige Image to wielokrotnie nagradzane studio animacji, produkcji i postprodukcji oraz efektów specjalnych, które działa na rynku od 1997 r. Firma specjalizuje się w tworzeniu grafiki komputerowej, animacji 3D, realizacji cyfrowych efektów specjalnych oraz kompozycji obrazu na potrzeby produkcji reklamowych i fabularnych. W swoim portfolio ma również oprawy 3D do przedstawień teatralnych, efekty wizualne i projekty specjalne, m.in. z obszaru muzealnictwa a także organizację prestiżowych eventów. Obecnie zrzesza blisko 300 specjalistów z branży kreatywnej i technologicznej. Studio współpracuje z ekspertami z różnorodnych branż, realizując projekty dla wiodących marek i organizacji z całego świata. Posiada wyspecjalizowane działy dedykowane różnym obszarom działalności: cinematikom, reklamie, animacji (Platige Animation), eventom (Platige Events), teatrowi i rozrywce (Platige Creative Arts), produkcji filmowej (Platige Films), a także projektom specjalnym.

Platige ma na swoim koncie ponad 200 nagród i wyróżnień, krótkometrażowe animacje czterokrotnie zapewniły mu główną nagrodę na festiwalu SIGGRAPH oraz nagrodę Brytyjskiej Akademii Filmowej i Telewizyjnej (BAFTA). Studio otrzymało nominację do Oskara oraz nominowane było do Złotej Palmy na festiwalu filmowym w Cannes i Złotych Lwów na festiwalu filmowym Wenecji. Zdobyło również Europejską Nagrodę Filmową w kategorii Najlepszy Europejski Pełnometrażowy Film Animowany dla „Jeszcze dzień życia".

W czerwcu Platige Image zdobyło tytuł studia postprodukcyjnego roku w konkursie Klubu Twórców Reklamy.

***