środowisko naturalne/ekologia rolnictwo
Rolnictwo wspólną sprawą - dołącz do akcji WWF
W ostatnich dziesięciu latach jedna trzecia wszystkich rolników w Europie musiała zrezygnować z prowadzenia swoich gospodarstw. Ich miejsca zajęły wielkoobszarowe gospodarstwa przemysłowe, do których trafia większość dopłat przyznawanych w ramach Wspólnej Polityki Rolnej. Rolnictwo przemysłowe jest jednym z najważniejszych czynników stojących za katastrofą klimatyczną, przeżyźnieniem środowiska morskiego oraz utratą różnorodności biologicznej, a dodatkowo miliony Europejczyków i jeszcze większa liczba ludzi w innych częściach świata, nie ma dostępu do wartościowej, lokalnej żywności, produkowanej w zrównoważony sposób.
Zaangażuj się
18 października 2019 r. (piątek), Koalicja Żywa Ziemia, której WWF jest członkiem, organizuje na placu Konstytucji dzień pod hasłem „Rolnictwo wspólna sprawą”(program akcji). Tysiące Europejczyków wzięło udział w podobnych wydarzeniach w październiku ubiegłego roku, aby głośno zaprotestować przeciwko dotychczasowej polityce rolnej i żywnościowej oraz by podkreślić znaczenie zrównoważonego i małoobszarowego rolnictwa. Weźmiemy ze sobą garnki i patelnie, aby podnieść alarm i upomnieć się o rolnictwo dobre - dla ludzi i planety. W zeszłym roku, zorganizowano ponad 60 akcji w 19 krajach w Europie (film).
Dlaczego teraz?
Rolnictwo przemysłowe powoduje, że do wód gruntowych dostają się ogromne ilości substancji biogennych, czyli związków azotu i fosforu, które rzekami płyną do Morza Bałtyckiego. Masowy spływ takich substancji odżywczych powoduje eutrofizację (przeżyźnienie) naszego morza, co prowadzi do licznych zakwitów glonów i sinic. Obumierające glony opadają na dno zbiornika, gdzie ulegają rozkładowi. Do procesu tego zużywany jest tlen zgromadzony w przydennych warstwach wody. Gdy brakuje tlenu, wzrasta ilość bakterii beztlenowych, które kontynuują rozkład, a jednocześnie produkują szkodliwy dla organizmów morskich siarkowodór.
Zmieniający się klimat i katastrofy ekologiczne, eutrofizacja i powiększające się martwe strefy w Bałtyku, utrata wiejskich społeczności i walka o suwerenność żywnościową wymaga natychmiastowej zmiany sposobu traktowania naszego środowiska, zasobów wodnych, różnorodności biologicznej gleby i samej produkcji żywności. Obecnie trwają prace nad reformą Wspólnej Polityki Rolnej na poziomie europejskim i krajowym. To wybrani przez nas politycy zdecydują o tym, jak dotować i regulować sektor rolnictwa po 2020 r. Musimy sprawić, aby corocznie wydatkowane, około 60 miliardów euro z naszych podatków na finansowanie rolnictwa przemysłowego, było przeznaczone na inwestowanie w rozwój i transformację praktyk rolniczych, które będą przyjazne dla ludzi i środowiska..
Więcej dowiesz się na:
Materiały do pobrania:
Materiały graficzne do wykorzystania przy promocji, na stronie www i FB
Film promujący Dni Akcji Dobra Żywność, Dobre Rolnictwo – Good Food Good Farming
kontakt dla mediów
Agnieszka Veljković
aveljkovic@wwf.pl
tel: +48 691 690 601
Prasa
prasa@wwf.pl
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Agnieszka Veljković
aveljkovic@wwf.pl
tel: +48 691 690 601
Prasa
prasa@wwf.pl