energetyka

Elektrociepłownia Stalowa Wola z kluczową umową serwisową

Elektrociepłownia Stalowa Wola (ECSW) podpisała 12-letnią umowę z GE Power na serwis turbiny gazowej w budowanym bloku gazowo-parowym o mocy 450 MW. Ta istotna inwestycja, znajdująca się w finalnym etapie realizacji, przejmie rolę podstawowego źródła ciepła dla około 60 tys. okolicznych mieszkańców.

Długoterminowa umowa serwisowa (ang. LTSA - Long-Term Service Agreement) obejmuje m.in. ciągłe monitorowanie urządzenia, okresowe przeglądy, a także dostarczanie i montaż części zamiennych. Specjaliści GE GS będą wykonywać przeglądy układu spalania turbiny gazowej, ścieżki gorącego gazu, turbiny gazowej, a także realizować okresowe przeglądy generatora oraz bieżące prace serwisowe.

- Zawarcie tej umowy przekłada się na długotrwałe korzyści dla obu stron. Dla Elektrociepłowni Stalowa Wola to przede wszystkim zagwarantowanie możliwości zabezpieczenia dostaw energii i ciepła oraz utrzymywania wysokiej sprawności i dyspozycyjności jednostki produkcyjnej – podkreśla Filip Grzegorczyk, prezes zarządu TAURON Polska Energia.

Zakładana jest możliwość przedłużenia umowy na kolejnych 12 lat. Warto podkreślić, że zainstalowana w ECSW turbina w układzie z turbiną parową pozwala na uzyskanie mocy 450 MW produkując energię elektryczną ze sprawnością 57,5% i zapewniając jednocześnie korzystne wskaźniki emisyjne, znacznie poniżej wymaganych regulacjami europejskim.

- Jesteśmy dumni, że dzięki podpisanej dziś umowie, GE przyczyni się do zwiększenia niezawodności eksploatacji kolejnego nowoczesnego bloku gazowo-parowego w Polsce. - mówi Sławomir Żygowski, prezes GE Power w Polsce. - Rozwój odnawialnych źródeł energii oznacza zwiększoną potrzebę inwestycji w elastyczne źródła mocy konwencjonalnej, która będzie wspierała dostawy energii pochodzącej z OZE. Będąc równoległym dostawcą turbin wiatrowych, jesteśmy aktywnym uczestnikiem procesu zrównoważonej transformacji energetycznej naszego kraju. Inwestycje, jak ta w Stalowej Woli, nie tylko zwiększają bezpieczeństwo energetyczne mieszkańców i regionu, ale również wpływają pozytywnie na jakość powietrza. Nasza współpraca z Elektrociepłownią umożliwi jej bezpieczną eksploatację oraz świadczenie usług na rynku mocy z zachowaniem wszelkich wymogów dotyczących ochrony środowiska.

Nowoczesny blok gazowo-parowy o mocy 450 MW jest budowany w Stalowej Woli przez spółkę TAURON Wytwarzanie S.A. z partnerem strategicznym PGNiG S.A. To kluczowa inwestycja dla utrzymania bezpieczeństwa krajowego systemu elektroenergetycznego dzięki możliwości szybkiego przyrostu mocy i wysokiej regulacyjności. Obok energii elektrycznej blok będzie wytwarzał ciepło na potrzeby komunalne i parę technologiczną dla pobliskich zakładów przemysłowych.

Budowa bloku kogeneracyjnego gazowo-parowego w Stalowej Woli to inwestycja znacząca zarówno w aspekcie krajowym (ze względu na skalę), jak i lokalnym. Jednostka przejmie rolę podstawowego źródła ciepła dla około 60 tys. okolicznych mieszkańców.

Inwestycja będzie spełniać wymagania konkluzji BAT (ang. Best Available Techniques) - surowych unijnych przepisów środowiskowych, zaostrzających standardy emisyjne.

Blok będzie charakteryzował się bardzo niską emisją CO2, która wyniesie około 360 kg/MWh, praktycznie brakiem emisji SOx, ponieważ zastosowane paliwo gazowe w swym składzie zawiera nieznaczne ilości tego pierwiastka, niską emisją NOx (technologia spalania gazu ziemnego w turbinie gazowej jest dostosowana do spełniania najostrzejszych norm emisji NOx).

Na terenie budowy trwają końcowe prace montażowe. Uruchomienie bloku do eksploatacji planowane jest na koniec I kwartału 2020 roku.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch