sprawy społeczne energetyka

Wielki biznes z wielkim sercem dla Zagłębia

Komfortowy, klimatyzowany i spełniający wymogi związane z przewozem ludzi – taki jest najnowszy pojazd Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego nr 5 w Sosnowcu będący darem Fundacji TAURON. Od 3 października samochód będzie służył osobom dializowanym.

To dar dla całego Zagłębia, terenu z którego docierają na dializę nasi pacjenci. Taki gest wsparcia to znaczące ułatwienie dla chorych, którzy bezpiecznie i niezawodnie dojadą do szpitala, który udziela im niezbędnej pomocy. Dotychczas korzystaliśmy z dwóch busów wyprodukowanych w 2015 roku. Każdy z nich ma już ponad 200 tysięcy przejechanych kilometrów i wymaga poważnych i kosztownych napraw – podsumowuje dr n. med. Alicja Cegłowska, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego nr 5 im. Św. Barbary w Sosnowcu.

Pacjenci dowożeni są najczęściej z Sosnowca, Będzina, Dąbrowy Górniczej, Czeladzi, ale także z Powiatu Będzińskiego m. in. z Mierzęcic i Wojkowic. 8-osobowy Ford Transit udało się kupić dzięki wsparciu Fundacji TAURON, która w dużej mierze sfinansowała zakup pojazdu.

TAURON to nie tylko pewność i bezpieczeństwo dostaw energii, ale też wielkie serce, które nie raz otworzyło się na potrzebujących. Takie wsparcie to przykład, który warto pokazywać i upowszechniać – podkreśl Dariusz Starzycki wicemarszałek województwa śląskiego.

Bardzo się cieszymy, że mogliśmy wesprzeć szpital im. św. Barbary, który jest najważniejszą placówką służby zdrowia w Zagłębiu. Liczę, że nowy samochód będzie dobrze służył pacjentom szpitala – podkreśla Filip Grzegorczyk, prezes zarządu TAURON Polska Energia.

Celem Fundacji TAURON jest działalność na rzecz dobra publicznego, głównie w zakresie edukacji, oświaty i wychowania oraz nauki, a dodatkowo w zakresie ochrony zdrowia, rozwoju gospodarki, kultury i sztuki, opieki i pomocy społecznej, sportu i rekreacji, ochrony środowiska, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego oraz pomocy i organizacji wolontariatu.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch