energetyka nauka/edukacja/szkolenia

Laboratorium inteligentnego domu

Zespół Szkół Energetycznych i Usługowych w Łaziskach Górnych otrzymał od TAURON Polska Energia laboratorium. W skład pracowni wchodzą: dwumodułowy zestaw do nauki instalacji i eksploatacji inteligentnych domów, a także stanowiska dydaktyczne związane z automatyką przemysłową.

„Laboratoria TAURONA” to program społeczny, w ramach którego firma zakłada w klasach patronackich nowoczesne pracownie do nauki przedmiotów technicznych. Celem inicjatywy jest zapewnienie uczniom i nauczycielom lepszego dostępu do technologii, wzmocnienie ich kompetencji i stworzenie przestrzeni wspólnych działań. Projekt adresowany jest do młodzieży, ale również do nauczycieli, którzy wiedzę przekazują.

- Nowa pracownia wzbogaciła bazę dydaktyczną naszej szkoły w zakresie kształcenia zawodowego. Umożliwia ona nauczycielom doskonalenie procesu dydaktycznego w kierunkach: technik energetyk i technik elektryk. Nasi uczniowie będą mieli możliwość uczenia się nowoczesnych technologii stosowanych w przemyśle. Uczniowie ZSEiU uzyskują świetne wyniki w egzaminach zawodowych, możemy pochwalić się stuprocentową zdawalnością egzaminów techników elektryków. Dzięki nowemu laboratorium absolwenci naszej szkoły będą bardzo dobrze przygotowani do podjęcia pracy w przemyśle, a szczególnie w sektorze energetycznym. Z pewnością wzrośnie ich atrakcyjność na rynku pracy i być może zasilą szeregi pracowników firmy TAURON – mówi Anna Jadasz dyrektor Zespołu Szkół Energetycznych i Usługowych -

Obecnie w klasach pod patronatem Tauron Serwis  uczą się uczniowie w 1 i 2 klasie technikum w zawodzie technik energetyk a blisko połowa z 400 uczniów naszej szkoły będzie szukała zatrudnienia w szeroko rozumianej branży elektrycznej i energetycznej.

- Inwestujemy w uczniów i szkoły kierując się długofalowym interesem firmy. Pędząca polska gospodarka potrzebuje stabilnych dostaw energii, energetyka zaś potrzebuje wysoko wyspecjalizowanych fachowców. TAURON będąc firmą społecznie odpowiedzialną, dba by dzieci i młodzież z zainteresowaniem odkrywały świat, który je otacza, a nauczyciele mieli dostęp do sprawdzonych materiałów i pomocy dydaktycznych, dzięki którym mogą prowadzić nowoczesne zajęcia, uczyć i inspirować - tłumaczy Łukasz Zimnoch, Rzecznik Prasowy TAURON Polska Energia.

Wyposażenie laboratorium stanowią dwa kompletne zestawy.

Pierwszy z nich składa się z dwóch modułów to zestaw do nauki instalacji i eksploatacji inteligentnych domów. Bezprzewodowa automatyka domowa oraz smart domofon pozwalają na swobodne sterowanie za pomocą smartfona czy tabletu.

Drugi zestaw to stanowiska dydaktyczne związane z automatyką przemysłową. Zestaw ten pozwala na odtworzenie wielu scenariuszy umożliwiając sterowanie za pomocą sterowników PLC i regulatora przemysłowego procesami przemysłowymi.

Regulacja temperatury regulatorem przemysłowym, regulacja poziomu cieczy sterownikiem PLC oraz regulacja przepływu cieczy sterownikiem PLC daje pełny obraz wielu procesów przemysłowych, w tym tych związanych z wytwarzaniem energii elektrycznej i cieplnej.

Dzięki laboratorium technicy elektrycy nauczą się projektować systemy automatyki domowej, a odtworzenie procesu technologicznego w środowisku laboratoryjnym pozwala na lepsze jego zrozumienie przez techników energetyków.

Grupa TAURON posiada już 47 klas patronackich, które przygotowują uczniów do profesji związanych z energetyką i górnictwem. Najzdolniejsi uczniowie mają zapewnione stypendia oraz gwarancję zatrudnienia w Grupie.

W szeroki program działań edukacyjnych prowadzonych przez TAURON wpisuje się także współpraca ze środowiskiem naukowym i akademickim. Obecnie działania edukacyjno-badawcze prowadzone są z dwunastoma uczelniami wyższymi m.in. z Politechniką Śląską, Akademią Górniczo-Hutniczą, Uniwersytetem Jagiellońskim, Uniwersytetem Ekonomicznym we Wrocławiu, Politechniką Opolską czy Politechniką Warszawską.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch