wydarzenia energetyka nauka/edukacja/szkolenia

Rusza trzecia edycja Enei Akademii Talentów. To kolejna szansa na stypendia i granty

19.09.2019 | Enea

Już 1 października rozpoczyna się trzecia edycja Enei Akademii Talentów. Tegoroczna odsłona programu daje szansę na zdobycie grantów i stypendiów w kategoriach: sztuka, nauka i sport. W tym roku Fundacja Enea poszerza grono podmiotów, które mogą wystartować w programie. Już nie tylko uczniowie i szkoły, ale i organizacje z inicjatywą mogą wziąć udział w Enei Akademii Talentów. Dodatkowo o stypendia mogą ubiegać się uczniowie szkół ponadpodstawowych. W styczniu 2020 r. poznamy kolejnych zwycięzców, którym Fundacja Enea przekaże stypendia w wysokości 3 000 zł i granty o wartości 10 000 zł.

Enea Akademia Talentów to propozycja dla uzdolnionych uczniów szkół podstawowych (od IV klasy) i ponadpodstawowych oraz szkół i organizacji z inicjatywą, które stawiają na aktywne wspieranie uzdolnionej młodzieży. W dwóch poprzednich edycjach programu Enea Akademia Talentów stypendia zdobyło aż czterdzieścioro uczniów. Wśród nich są młodzi ludzie trenujący sporty walki i lekkoatletykę, pasjonaci historii i matematyki, konstruktorzy i programiści, muzycy, miłośnicy rysunku, tańca czy fotografii. Za sprawą grantów przekazanych osiemnastu szkołom, ich uczniowie mają szansę udziału w dodatkowych zajęciach sportowych, tanecznych i teatralnych oraz realizacji projektów z dziedziny robotyki i fizyki.

Sukces dwóch edycji Enei Akademii Talentów udowodnił jak znaczącą rolę może pełnić nasza firma w kształtowaniu przyszłości dzieci poprzez realny wpływ na ich rozwój dzięki programom edukacyjnym. Kontynuujemy projekt, który wpisuje się w nasze działania na rzecz zrównoważonego rozwoju oraz społecznej odpowiedzialności za najbliższe otoczenie Grupy Enea – podkreśla Zbigniew Piętka, wiceprezes Enei ds. korporacyjnych.

W tegorocznej edycji o stypendia w wysokości 3 000 zł na realizację swoich pasji i zainteresowań mogą ubiegać się utalentowani uczniowie szkół podstawowych (od IV klasy) i ponadpodstawowych, którzy mają udokumentowane osiągnięcia i rozwijają swoje talenty w nauce, sztuce lub sporcie. Do udziału zachęcamy również organizacje z inicjatywą, w tym: publiczne szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, organizacje pozarządowe (m.in. fundacje i stowarzyszenia), kluby sportowe, uczniowskie kluby sportowe oraz związki sportowe, państwowe i samorządowe instytucje kultury, które przedstawią propozycje autorskich programów edukacyjnych dla młodych ludzi. Na realizację projektów wspierających rozwój zainteresowań i umiejętności można zdobyć 10 000 zł. W projekcie edukacyjnym mogą brać udział uczniowie oraz szkoły i organizacje z tych obszarów Polski, na których Grupa Enea jest szczególnie aktywna biznesowo. To przede wszystkim województwa północno-zachodnie, a także okolice Kozienic, Połańca, Białegostoku i Łęcznej na Lubelszczyźnie.

Jesteśmy przekonani, że domy kultury, kluby sportowe, biblioteki, świetlice, stowarzyszenia i fundacje, które prowadzą projekty edukacyjne są ważnymi podmiotami wspierającymi talenty dzieci w mniejszych miejscowościach. W tym roku Enea Akademia Talentów zaprasza wszystkie ośrodki prężnie działające na rzecz dzieci do tworzenia ambitnych edukacyjnych projektów. W ten sposób Grupa Enea realizuje misję aktywnego, odpowiedzialnego i angażującego się w życie społeczności lokalnych partnera – dodaje Joanna Sobótka-Klimczak, członek zarządu Fundacji Enea.

Zainteresowani mogą zgłaszać się od 1 października do 31 października 2019 r. Aplikowanie możliwe jest wyłącznie poprzez stronę internetową: www.enea.pl/pl/akademiatalentow. Spośród zgłoszeń jury wybierze maksymalnie 36 uczniów i 20 organizacji kwalifikujących się do drugiego etapu. W nim uczniowie będą musieli przygotować zadanie, w formie filmiku, w którym pokażą jak wykorzystają swoje stypendium. Zadanie to powinno inspirować innych do ubiegania się o stypendia. Rolą organizacji z inicjatywą będzie udowodnienie, że ich projekt będzie rozwijać zdolności młodych ludzi i inspirować inne organizacje do poszukiwania innowacyjnych sposobów na rozwój talentów.

Najlepsi zostaną wybrani przez grono jury poszerzone o przedstawicieli świata nauki, sztuki i sportu  oraz w toku głosowania internautów. Zwycięzców – uczniów oraz szkoły i organizacje – poznamy 29 stycznia 2020 r. Utalentowani młodzi ludzie otrzymają stypendia w wysokości 3 000 zł, a szkoły – granty o wartości 10 000 zł.

Największą wartością projektów jest to, że stworzyły one przestrzeń zaangażowania dla młodzieży z naszej szkoły. Młodzi ludzie brali udział w tworzeniu koncepcji projektów, jak i w ich realizacji. Środki pozyskane w ramach Enei Akademii Talentów pozwoliły na zrealizowanie pomysłów na bardzo wysokim poziomie. Młodzież, biorąc odpowiedzialność za przedsięwzięcia, czerpała z nich bardzo dużo radości i satysfakcji. Polecamy innym szkołom włączenie się w program Enea Akademia Talentów – powiedział Jakub Kozikowski, wicedyrektor Katolickiego Centrum Edukacji i Kultury, laureat II edycji programu.

Enea Akademia Talentów to niepowtarzalna okazja do pokazania swoich zdolności i osiągnięć ludziom, którzy chcą je dostrzec, docenić i pomóc w ich rozwoju – dodaje Paulina Suchecka, stypendystka II edycji Enea Akademii Talentów.

Organizatorami akcji są Fundacja Enea oraz Enea. Patronat honorowy nad Eneą Akademią Talentów objęli: Minister Edukacji Narodowej, Minister Energii, Rzecznik Praw Dziecka, Wielkopolski Kurator Oświaty, Zachodniopomorski Kurator Oświaty, Świętokrzyski Kurator Oświaty, Lubuski Kurator Oświaty, Kujawsko-Pomorski Kurator Oświaty, Lubelski Kurator Oświaty, Mazowiecki Kurator Oświaty oraz Podlaski Kurator Oświaty.

Więcej informacji oraz regulaminy konkursu znajdują się na stronie projektu www.enea.pl/pl/akademiatalentow.

Rzecznik prasowy, Biuro Prasowe Grupy Enea

berenika.ratajczak@enea.pl