wydarzenia energetyka

Energa uczciła 39. rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych [Materiał Wideo]

31.08.2019 | Grupa ENERGA

14 sierpnia 1980 r. w Stoczni Gdańskiej wybuchły strajki. Dwa tygodnie później pod presją robotników, komunistyczne władze podpisały ze strajkującymi Porozumienia Sierpniowe. Wydarzenie to uważane jest za narodziny NSZZ „Solidarność”. Z tej okazji 31 sierpnia br. w Gdańsku odbyły się uroczyste obchody rocznicowe. Uczestniczył w nich m.in. premier Mateusz Morawiecki. Kwiaty przy Bramie nr 2 w imieniu Energi złożył, kierujący Grupą prezes Grzegorz Ksepko.

Obchody rocznicy Sierpnia ’80 rozpoczęły się w samo południe Mszą Św. w Bazylice p.w. Św. Brygidy. W nabożeństwie koncelebrowanym przez metropolitę gdańskiego arcybiskupa Sławoja Leszka Głódzia wzięli udział m.in. premier Mateusz Morawiecki, wiceszef Kancelarii Prezydenta RP Paweł Mucha, szef NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, wiceminister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Jarosław Sellin, prezes Instytutu Pamięci Narodowej Jarosław Szarek oraz prezes Najwyższej Izby Kontroli Marian Banaś. Obecny był również, kierujący Grupą Energa prezes Grzegorz Ksepko.

- Wydarzenia sprzed 39 lat dały początek demokratycznej historii Polski, początek naszej wolności, impuls do rozpoczęcia ogromnych zmian systemowych – powiedział prezes Grzegorz Ksepko. – To tutaj, w Gdańsku, narodziła się Solidarność", której powstanie jest dowodem odwagi i determinacji Polaków. Dlatego dziś jesteśmy tutaj, modlimy się i składamy kwiaty w podziękowaniu tym wszystkim, którzy mieli odwagę walczyć o to, abyśmy my dzisiaj mogli żyć w wolnym, w pełni demokratycznym państwie. Postulaty sformułowane wówczas przez stoczniowców odmieniły - jak mówił dziś premier Mateusz Morawiecki - historię Polski, Europy i świata.

Po zakończeniu Mszy Św. wielotysięczny tłum gdańszczan pomaszerował pod historyczną Bramę nr 2. Tam przedstawiciele związków zawodowych oraz delegacje mieszkańców i przedsiębiorców złożyli kwiaty. Grupę Energa reprezentował prezes Grzegorz Ksepko.

O godz. 14.30 w Sali BHP odbyło się uroczyste posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ Solidarność". Podczas spotkania przypomniano rolę Solidarności" w dziejach walki Polaków o wolność. Ogłoszono także powstanie Instytutu Dziedzictwa Solidarności. Dokument inicjujący powołanie Instytutu sygnowali Przewodniczący NSZZ „Solidarność" Piotr Duda oraz wiceminister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Jarosław Sellin. Przewodniczący Duda podkreślił, że nowa instytucja zajmować się będzie przede wszystkim troską o dorobek Solidarności" i popularyzacją wiedzy na jej temat.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wiadomości na temat Grupy  Energa znajdziecie na naszym Twitterze a także na naszym Facebooku

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 188 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl