styl życia turystyka/wypoczynek

93% Polaków lubi rowerowe wycieczki

20.08.2019 | KAYAK

Warszawa, 20 sierpnia 2019 r. – Aż 93% ankietowanych Polaków deklaruje, że lubi jeździć na rowerze. Dlatego wyszukiwarka KAYAK.pl zapytała mieszkańców różnych województw w Polsce o ich zwyczaje i ocenę lokalnej infrastruktury rowerowej – informacje, które z pewnością przydadzą się podróżnym, którzy planują zwiedzić polskie miasta i odkrywać je na rowerze.

Polacy na rowery!

Zdecydowana większość Polaków deklaruje, że chętnie wsiada na rower. Aż 40% z nich zgodnie stwierdza, że jeśli tylko pogoda sprzyja, bez wahania wybiera jednoślad. Z kolei 12% przyznaje, że kocha ten rodzaj aktywności i wybiera go, nie zważając uwagi na warunki atmosferyczne. Największa grupa ankietowanych (41%) wyznała, że lubi jazdę na rowerze jednak rzadko ma ku temu okazję. Jedynie 7% badanych Polaków zdradziło, że nie przepada za tą aktywnością.

Tak duża liczba miłośników kolarstwa przekłada się na znaczący odsetek osób, które deklarują posiadanie roweru na własność – jak wynika z ankiety przeprowadzonej przez KAYAK.pl, aż 79% badanych Polaków dysponuje własnym rowerem. Najwięcej posiadają ich mieszkańcy województwa zachodniopomorskiego. W tym regionie aż 89% badanych ma swój rower. Dużym odsetkiem wyróżniają się też województwa kujawsko-pomorskie, opolskie i podkarpackie. Wciąż jednak co piąty Polak nie posiada własnego jednośladu. Jednak dla chcącego nic trudnego – połowa z nich decyduje się na korzystanie z wypożyczalni miejskich. Najchętniej robią to mieszkańcy Lubelszczyzny (17%) oraz Mazowsza (15%), a najrzadziej osoby zamieszkujące tereny Podkarpacia (3%).

Jeśli chodzi o najczęściej wybierane trasy rowerowe Polaków – są one po części owiane nutą tajemnicy. 29% ankietowanych przyznaje, że ma swoje prywatne, wyjątkowe miejsca. Pozostali uczestnicy badania wyznali, że chętnie odwiedzają obszary wiejskie (27%) czy miejskie parki (20%). Na wycieczkę do centrów miast decyduje się jedynie 9% ankietowanych, a niecałe 4% zapytanych Polaków przyznało, że pokonuje na nim wyłącznie swoją drogę do pracy.

Aleksandra Sowa-Frąckowiak, rzecznik prasowy KAYAK.pl, komentuje: „Sezon wakacyjny sprzyja rowerowym wyprawom. Dzięki łatwemu dostępowi do sprzętu rowerowego czy miejskim wypożyczalniom, Polacy chętnie wsiadają na jednoślady. Z pewnością nie bez znaczenia jest też moda na aktywność fizyczną, a chęć dbania o planetę zachęca wielu do wyboru roweru zamiast samochodu, także podczas wizyty w nowym mieście. Osoby, które zastanawiają się, gdzie znajdują się najpiękniejsze i najciekawsze trasy rowerowe, dowiedzą się więcej na naszym blogu KAYAK MGZN”.

UWAGI:

Ankieta dotycząca rowerowych podróży Polaków została przeprowadzona przez KAYAK.pl wśród 1091 użytkownik wyszukiwarki. Zbieranie danych odbywało się od 16 do 31 maja 2019 roku, poprzez e-ankiety za pośrednictwem newsletteru KAYAK.pl.

O KAYAK

KAYAK pomaga milionom podróżników na całym świecie pewnie podejmować decyzje dotyczące podróży. Jako światowy lider wśród wyszukiwarek turystycznych KAYAK przeszukuje inne strony i pokazuje informacje potrzebne do znalezienia odpowiednich lotów, hoteli, samochodów na wynajem oraz wczasów. KAYAK jest niezależnie zarządzaną jednostką należącą do Booking Holdings Inc. (NASDAQ: BKNG). Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź www.KAYAK.pl.

O KAYAK