nowe produkty/usługi technologie media/marketing/reklama

Lenovo prezentuje jednoprocesorowe serwery zaprojektowane specjalnie do prac wymagających dużych mocy obliczeniowych i transferów danych

12.08.2019 | Lenovo

• Nowe, jednoprocesorowe platformy serwerowe Lenovo ThinkSystem SR635 i SR655 zostały opracowane w celu wykorzystania pełnego potencjału procesorów AMD EPYC™ 7002
  • Rozszerzają możliwości zabezpieczeń wideo oraz innych kluczowych aplikacji dla środowisk brzegowych czy wirtualnych dzięki zwiększonej pamięci, mocy przetwarzania i możliwościom graficznym
  • Pozwala to uzyskać lepsze wyniki przy mniejszym nakładzie zasobów redukując całkowity koszt utrzymania o 46%, a koszty licencjonowania aż o 73%
  • Serwery wykorzystują zaawansowaną inteligencję sieci i analitykę, aby zapewnić nowy poziom wydajności i zaradzić narastającym problemom klientów telekomunikacyjnych

Lenovo - lider w dziedzinie inteligentnej transformacji, przedstawił platformy serwerowe Lenovo ThinkSystem SR635 i SR655, czyli dwa z najpotężniejszych serwerów jednoprocesorowych w branży. Premierowe rozwiązania od Lenovo zapewniają wydajność na poziomie serwera z dwoma gniazdami procesorowymi przy jednoczesnym utrzymaniu kosztów właściwych dla serwera z jednym gniazdem. Nowe pozycje w serwerowym portfolio Lenovo są zasilane procesorami nowej generacji AMD EPYC™ 7002 i zostały zaprojektowane specjalnie do obsługi zmieniających się wymagań klientów, których zadania wymagają przetwarzania dużej ilości danych takich jak np. monitoring wideo, pamięci obsługiwane programowo (software defined storage), inteligencja sieci, a także obsługa środowisk typu edge-computing oraz środowisk wirtualnych. Wynikiem takich założeń jest rozwiązanie, które łączy moc z wydajnością. Wszystko ku zadowoleniu klientów, dla których ważne jest utrzymywanie równowagi między przepustowością i bezpieczeństwem oraz łatwą skalowalnością.

„Nasz niekończący się marsz ku innowacji w celu przyspieszenia inteligentnej transformacji naszych klientów zawsze był dla nas motywacją, aby stać się jednym z najszybciej rozwijających się producentów centrów danych OEM na świecie” – powiedział Doug Fisher, dyrektor operacyjny i starszy wiceprezes ds. jednostek biznesowych grupy Lenovo Data Center. „Dzisiaj Lenovo rozszerza swoją współpracę z AMD o nowe, w pełni zoptymalizowane rozwiązania, aby pomóc naszym wspólnym klientom przy złożonych i intensywnych obciążeniach danych umożliwiając im uzyskiwanie lepszych rezultatów przy mniejszym nakładzie zasobów, jednocześnie nie rezygnując z bezpieczeństwa jakie daje szyfrowanie typu end-to-end”.

Dzisiejsze firmy rozmijają  się między coraz mniejszymi budżetami, a własnymi priorytetami. Nowe platformy serwerowe Lenovo ThinkSystem SR635 i SR655 nie tylko pozwalają na większe obciążenie przy mniejszej liczbie serwerów, ale także oferują do 73% oszczędności na potencjalnym licencjonowaniu oprogramowania1 umożliwiając użytkownikom szybsze reagowanie na pojawiające się obciążenia. Ponadto klienci mogą zmniejszyć swój całkowity koszt utrzymania (TCO) serwera nawet o 46%2. Serwery ThinkSystem SR635 i SR655 16 pomagają w bardziej efektywnym zarządzaniu pracą i TCO osiągając rekordowe wyniki, szczególnie w zakresie sprawności energetycznej3. Wynikiem netto wszystkich tych  innowacji jest bardzo korzystny stosunek wydajności do ceny.

Lenovo ThinkSystem SR635 i SR655 zapewniają większą wydajność, mniejsze opóźnienia i większe zagęszczenie rdzeni na gniazdo procesorowe, a także obsługę największej ilości dysków NVMe spośród wszystkich serwerów jednoprocesorowych na rynku. Poza tym nowe systemy oparte na procesorach II generacji AMD EPYC™ dają możliwość wprowadzenia dodatkowych rozwiązań infrastrukturalnych o bardzo wysokiej konwergencji. Pozwala to Lenovo zaoferować klientom węzły ThinkAgile VX oraz inne certyfikowane appliance i urządzenia dla prostszego wdrożenia, zarządzania oraz  skalowalności.

Inteligentne miasta

Nowa prognoza IDC przewiduje, iż do 2025 r. będzie podłączonych do sieci 41,6 miliarda urządzeń Internetu Rzeczy (IoT), generujących 79,4 zettabajtów danych4. Znaczna część wzrostu ilości używanych urządzeń będzie napędzana przez Internet Rzeczy i technologię monitoringu wideo. Nowe rozwiązania Lenovo są szczególnie korzystne dla zastosowań, w których potrzeba więcej mocy obliczeniowej przy ograniczonej przestrzeni i mniejszym zużyciu energii. Dobrym przykładem jest monitoring wideo, który zwiększa bezpieczeństwo publiczne w inteligentnych miastach, ośrodkach i środkach transportu publicznego. Rządy oraz inne organizacje publiczne odpowiedzialne za bezpieczeństwo mają za zadanie monitorować tego typu obiekty oraz jednocześnie identyfikować potencjalne zagrożenia i niezwłocznie na nie reagować. ThinkSystem SR655 wraz z oprogramowaniem Pivot3 zapewnia rozwiązanie bezpieczeństwa wideo dla edge computingu, które jest w stanie obsługiwać nawet do 33% więcej kamer na jednym węźle5 niż inne tego typu rozwiązania. Dzięki zwiększonej przepustowości PCIe® 4.0, obsługiwanej przez procesory AMD EPYC™ II generacji, klienci uzyskują szybszy transfer danych od urządzenia do rdzenia i większą pojemność przechowywania, umożliwiając szybsze przywołanie wideo w celu rozpoznania bądź analizy.

Ultra-zagęszczona konfiguracja rozwiązań od Lenovo z procesorami AMD pozwala użytkownikom przechowywać i mieć dostęp do gigantycznych ilości danych. Nowe systemy obsługują do sześciu procesorów graficznych (GPU) o pojedynczej szerokości lub trzech procesorów graficznych o podwójnej szerokości. Daje to możliwość szybszego i bardziej wydajnego przetwarzania i analizy wideo w wysokiej rozdzielczości. Procesory graficzne w połączeniu z nowym procesorem AMD zapewniają szybsze przetwarzanie wideo, jego ulepszoną analizę i lepsze uczenie maszynowe, pomagając rządom i innym instytucjom państwowym  lepiej chronić ludzi, którym służą.

„Połączenie jakości i trwałości produktów Lenovo oraz przełomowej wydajności procesora AMD EPYC II generacji zapewnia to, czego potrzebują nasi klienci przy wdrażaniu kluczowych dla nich rozwiązań” – powiedział Bruce Milne zajmujący stanowisko wiceprezesa Pivot3, dyrektora ds. marketingu i dyrektora generalnego. „W miarę jak klienci Pivot3 zwiększają wykorzystanie inteligentnej infrastruktury w celu zabezpieczenia lotnisk, kampusów, hoteli, czy transportu kwestie takie jak bezpieczeństwo, trwałość i prostota zarządzania na dużą skalę stają się niezwykle ważne. Współpraca AMD i Lenovo pozwala nam dostarczać te wszystkie rzeczy i sprostać oczekiwaniom naszych klientów.”

Maksymalizując wartość wirtualizacji

W środowiskach zwirtualizowanych firmy często muszą wybierać między maksymalną wydajnością, a bezpieczeństwem. Wspomagane sprzętowo funkcje zabezpieczeń maszyn wirtualnych i szyfrowania pamięci procesorów AMD EPYC 7002 Series w połączeniu z rozwiązaniami Lenovo ThinkShield kładą kres tego typu dylematom, wykorzystując dodatkową warstwę zabezpieczeń do wirtualizacji, która izoluje i minimalizuje zagrożenia dla centrum danych. A ponieważ szyfrowanie maszyny wirtualnej odbywa się na danym urządzeniu, w przeciwieństwie do oprogramowania lub hipernadzorcy, dzieje się to bez uszczerbku dla wydajności systemu. Bezpieczeństwo ma również ogromne znaczenie przy analizowaniu zapisów wideo i rozpatrywaniu różnych scenariuszy dot. bezpieczeństwa publicznego. Nowe funkcje, takie jak fizyczny przełącznik antywłamaniowy, mogą wykrywać i zapobiegać manipulacjom umożliwiając firmom bezpieczne uruchamianie systemów bezpieczeństwa na zabezpieczonych platformach Lenovo. Dzięki nawet 64 rdzeniom na jedno gniazdo i zwiększonej wydajności nowe rozwiązania Lenovo pozwalają różnym organizacjom hostować więcej maszyn wirtualnych na serwerze zapewniając większe możliwości przy rozproszonym przetwarzaniu danych i lepszą wydajność przy dużym obciążeniu.

Uwolnić potencjał sieci inteligentnych i data intelligence

Wielu klientów z niecierpliwością oczekuje na nowe systemy ze względu na ich zdolność do radzenia sobie z dużymi ilościami danych. Jednym z nich jest firma Allot, wiodący na świecie dostawca innowacyjnych rozwiązań w zakresie analizy sieci i bezpieczeństwa dla dostawców usług komunikacyjnych (CSP) i przedsiębiorstw. Ci klienci oczekują rozwiązań, które mogą przekształcić dane sieciowe, aplikacji, użytkowania i bezpieczeństwa w informacje, która sprawi, że sieci ich klientów staną się bardziej inteligentne  , a użytkownicy lepiej chronieni. Rynek narzuca, aby te rozwiązania były w stanie zaspokoić ciągle rosnące potrzeby i mogły sprostać nowym problemom, które pojawiają się wraz z ciągle ewoluującym środowiskiem IT.

„Integracja technologii I/O nowej generacji i technologii przetwarzania danych prezentowana przez Lenovo daje naszej firmie możliwość zarządzania większą przepustowością sieci przy wyższych prędkościach pozwalając nam uzyskać przydatne informacje na temat coraz większego ruchu bez pogorszenia wydajności” – powiedział Mark Shteiman, wiceprezes w dziale zarządzania produktami w Allot. „Dostawcy usług komunikacyjnych i wspierane przez nas przedsiębiorstwa muszą być w stanie widzieć i reagować na potrzeby swoich sieci w czasie rzeczywistym. Już po ocenach prototypów platform serwerowych Lenovo ThinkSystem SR635 i SR655 byliśmy pod dużym wrażeniem.”

Nowe rozwiązania Lenovo ThinkSystem SR635 i SR655 są już dostępne u przedstawicieli i partnerów handlowych Lenovo na całym świecie.

Aby uzyskać więcej informacji, zapraszamy na https://www.lenovo.com/us/en/data-center/single-socket-innovation

____________________________

1 Licencjonowanie oprogramowania:

(a.) 9 serwerów x3650 M5 – 18 procesorów VMware vSphere 6 z 5-letnim wsparciem technicznym (9390,48 USD na procesor) = 169 020 USD

(b.) 5 serwerów SR655 – 5 procesorów VMware vSphere 6 z 5-letnim wsparciem technicznym = 46 950 USD ** koszty licencji oprogramowania pobrane z DCSC (https://dcsc.lenovo.com/#/) stan na dzień 6.2.19

2 Obliczanie TCO: Na dzień 6.9.2019: https://amd.valuestoryapp.com/epyc/sales; https://dcsc.lenovo.com/#/ | VMware vSphere 6 z 5-letnim wsparciem technicznym (9390,48 USD na procesor) | 9 serwerów x3650 M5 (Xeon E5-2699 v3 2.3GHz) – 2 CPU x 18 rdzeni = 320 VMs | Całkowite TCO: 389 908 USD | 5x SR655 (AMD EPYC 7002 @ 2.2GHz (225W) – 1 CPU x 64 rdzenie = 320 VMs | Całkowite TCO: 179 822 USD

3 https://lenovopress.com/lp1197

4 https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS45213219

5 Pivot3 Proof Point – 65 kamer na jeden węzeł (obecnie) – integracja SR655 konfiguracja AMD – 86 kamer na jeden węzeł (1080p 30fps)

Account Manager, Publicis Media

lenovo@publicismedia.com

O firmie Lenovo

Firma Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) jest firmą z listy Fortune Global 500 o obrotach sięgających 45 miliardów USD i światowym liderem technologicznym w dziedzinie inteligentnej transformacji dzięki infrastrukturze i urządzeniom zapewniającym klientom największe możliwości. Oferta łączących się z siecią urządzeń Lenovo należy do największych na świecie i obejmuje smartfony (Motorola), tablety, komputery PC (ThinkPad, Yoga, Lenovo Legion) i stacje robocze, a także urządzenia AR/VR oraz rozwiązania dla inteligentnych domów i biur. Rozwiązania Lenovo dla centrów danych (ThinkSystem i ThinkAgile) zapewniają pojemność i moc obliczeniową systemom zmieniającym biznes oraz społeczeństwo. Lenovo inspiruje użytkowników do wykorzystania drzemiącego w nich potencjału różnorodności i budowania lepszej przyszłości dla wszystkich. Zachęcamy do obserwowania nas w serwisach LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram oraz odwiedzania naszej witryny internetowej https://www.lenovo.com/.

Account Manager, Publicis Media

lenovo@publicismedia.com