technologie sprawy społeczne transport

Twórczy obywatele pomogą ulepszyć usługi publiczne: 13 sierpnia pierwsze wydarzenie w ramach nowej ścieżki programu „GovTech Polska – Aktywuj pomysły!”

Już nie tylko firmy i startupy mogą brać udział w usprawnianiu Państwa. Teraz pora na obywateli

Po sukcesie pierwszej edycji GovTech Polska rusza nowa ścieżka obywatelska programu. To nowy sposób otwarcia administracji publicznej na pomysły utalentowanych osób i zaproszenie ich do wspólnego rozwiązywania istotnych społecznie wyzwań. Pierwsza obywatelska burza mózgów realizowana w ramach programu GovTech Polska – Aktywuj pomysły! odbędzie się 13 sierpnia 2019 w Google Campus w Warszawie.

GovTech Polska ruszył w 2018 roku pod patronatem Premiera Mateusza Morawieckiego, jako pomost łączący sektor publiczny z najlepszymi innowatorami w Polsce. Dzięki unikalnej formule konkursu, ułatwia małym i średnim firmom dostęp do dużych zamówień publicznych.

Teraz program poszerza się o nową grupę uczestników – obywateli.

Program GovTech Polska, tworząc narzędzia do rozwiązywania konkretnych potrzeb obywateli pozwala młodym, kreatywnym ludziom mieć realny wpływ na działania Państwa. Dotychczas GovTech Polska zmieniał i unowocześniał sektor publiczny dzięki technologiom. Od dziś, będzie go transformować dzięki pomysłom obywateli. – powiedział Prezes Rady Ministrów Mateusz Morawiecki, który zapowiada swój udział w wydarzeniu.

Partnerem wydarzenia jest Fundacja Grupy PKP, która przygotowała dla obywateli zadanie – uczestnicy obywatelskiej burzy mózgów będą wspólnie poszukiwać pomysłów na ułatwienie planowania podróży polską koleją.

Jesteśmy przekonani, że twórcze podejście obywateli do naszego wyzwania, z którym być może sami mierzą się planując swoje podróże, można przełożyć na konkretne rozwiązania możliwe do wdrożenia w PKP – dodaje Krzysztof Mamiński, Prezes Zarządu Grupy PKP SA.

Osoby, które chcą spróbować swoich sił w obywatelskiej burzy mózgów mogą zgłosić się wypełniając formularz. Spośród zgłoszeń organizatorzy wybiorą 45 osób, które otrzymają zaproszenie na całodzienne wydarzenie.

Dodatkowe informacje o wydarzeniu:

Więcej o obywatelskich burzach mózgu realizowanych przez GovTech Polska można dowiedzieć się na stronie programu, w zakładce Obywatele oraz na profilu GovTech Polska w serwisie Facebook.

Kolejną okazją, by zmierzyć się z obywatelskimi wyzwaniami z cyklu GovTech Polska – Aktywuj pomysły!, będzie hackaton HackYeah, który odbędzie się 14-15 września 2019 w Ptak Warsaw Expo.

GovTech Polska to program realizowany od 2018 roku pod patronatem Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego. Jego celem jest usprawnienie dialogu pomiędzy administracją publiczną, a innowatorami: przedsiębiorcami, start-upami, środowiskiem naukowym i obywatelami. Program łączy wszystkich, którzy za pomocą innowacyjnych technologicznie rozwiązań wspierają rozwiązywanie wyzwań, z jakimi mierzy się administracja, usprawniając tym samym efektywność działania sfery publicznej i podnosząc jakość życia obywateli.

www.govtech.gov.pl

www.govtech.gov.pl