energetyka

Wszystko, co chcesz wiedzieć o TAURONIE

Zaawansowane i dojrzałe raportowanie zintegrowane stało się wizytówką Grupy TAURON. Spółka od kilku lat wyznacza trendy w dialogu z otoczeniem, co potwierdzają zdobywane co roku kluczowe nagrody w konkursie The Best Annual Report. Raport Zintegrowany podsumowujący 2018 rok jest połączeniem dopracowanych treści zgodnych z najlepszymi międzynarodowymi standardami oraz nowoczesnej, multimedialnej formy.

Raport jest dostępny pod adresem https://raport.tauron.pl/

Zespół pracujący nad projektem udoskonalił i rozwinął treść raportu umieszczając w nim zarówno szeroki zakres danych pozafinansowych, jak i analizy osadzające działalność Grupy w szerszym kontekście rynkowym.

Wypracowana w ostatnich latach koncepcja struktury czyni raport użytecznym dla szerokiego grona odbiorców – lokalnych społeczności, przedstawicieli mediów, organizacji pozarządowych, aktualnych i potencjalnych pracowników. Pozostaje jednak cennym źródłem wiedzy dla środowiska inwestorskiego i oferuje mu szereg nowoczesnych narzędzi ułatwiających zrozumienie specyfiki działalności Spółki.

- Przygotowywane raporty roczne stanowią dla nas istotny kanał komunikacji z rynkiem i otoczeniem społecznym. Opisujemy nasze sukcesy, między innymi na polu innowacji, ale również wymagające realia rynkowe oraz działania, które pozwolą nam wyjść na przeciw wyzwaniom energetyki przyszłości - tłumaczy Marek Wadowski, wiceprezes zarządu TAURON Polska Energia.

Zgodnie z najlepszymi międzynarodowymi praktykami, raport opisuje kluczowe wydarzenia i wyniki osiągnięte w 2018 roku, jednak wkracza również w przyszłość opisując perspektywy rozwoju Spółki w bliższej i dalszej perspektywie.

Punktem wyjścia tej sekcji jest opis ostatniej aktualizacji strategii Grupy TAURON wskazującej kierunki zmian w modelu biznesowym i miksie energetycznym. Hasło #ZielonyZwrotTAURONA kształtuje narrację raportu i z pewnością znacząco wpłynie na formę i treść raportów w kolejnych latach.

Dane finansowe zostały opracowane według Międzynarodowych Standardów Sprawozdawczości Finansowej (MSSF). Dane pozafinansowe, które wykorzystane są w treści raportu, zostały przygotowane według wytycznych Global Reporting Index – GRI G4.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch