styl życia sprawy społeczne technologie
Less waste w Twojej kuchni
Trend na bycie zero waste z dnia na dzień zyskuje więcej zwolenników. Nic dziwnego – doskonale zdajemy sobie sprawę ze zmian klimatycznych, na które mają wpływ między innymi ilości plastiku i innych opakowań produkowanych przez nas każdego dnia. Jeszcze gorsze jest marnowanie jedzenia: Polska zajmuje piąte miejsce w Unii Europejskiej ze względu na wyrzucaną żywność (CBOS 2018). Statystycznie każdy z nas rocznie marnuje 235 kg jedzenia. Możemy jednak z tym walczyć i drobnymi kroczkami zmieniać te niechlubne statystyki, by wszystkim żyło się lepiej.
Dla wielu osób chcących ograniczyć ilość produkowanych odpadów zero waste wydaje się celem niemożliwym do osiągnięcia. Życie bez śmieci to utopia, ale dzięki prostym zmianom Twój dom może stać się bardziej bezśmieciowy. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów jak być less waste dla początkujących:
- Planuj zakupy
Prosta sprawa – zawsze zabieraj ze sobą listę zakupów. Unikniesz nie tylko ulegania promocjom, ale przede wszystkim zaplanujesz swój jadłospis na kilka dni. Dzięki temu będziesz marnować mniej jedzenia, a w niedługim czasie przestaniesz je wyrzucać w ogóle. W dobrym przechowywaniu jedzenia pomoże Ci chłodziarko-zamrażarka wolnostojąca FK3556.4GBDF wyposażona w Amica Fresh System, który pozwoli mieć produkty spożywcze zawsze pod kontrolą. Szereg funkcji, takich jak FreshOn, VitControl, FreshZone czy AirFlow pomoże zachować świeżość produktów na dłużej. Na szczególną uwagę zasługuje filtr węglowy FreshOn, który pomaga pozbyć się szkodliwego gazu (wydzielanego przez starzejące się produkty) z lodówki, by warzywa i owoce zachowały maksymalną świeżość. VitControl umożliwia regulację poziomu wilgotności. Natomiast pojemnik FreshZone o obniżonej temperaturze to idealne miejsce do przechowywania szczególnie wrażliwych produktów takich jak mięsa i ryby.
- Chodź z własnymi pojemnikami
Chociaż ten punkt wymaga znacznie więcej samozaparcia i dobrej organizacji, kiedy już nauczysz się planowania zakupów, siłą rzeczy przejdziesz do działania od podstaw. Chodzi zarówno o zabieranie własnych toreb wielorazowych lub materiałowych na zakupy, ale także o pojemniki, w które będziesz mógł pakować produkty sypkie (kasza, makaron, itp.), nabiał (sery, mleko) czy mięso. Dzięki takim praktykom ograniczysz do minimum plastikowe woreczki, które służą tylko kilka chwil, nie można wykorzystać ich ponownie, a rozkładają się blisko 400 lat!
- Zbieraj słoiki
W temacie przechowywania warto zwrócić uwagę również na szkło. Słoiki, po ogórkach, dżemach, itp. doskonale nadają się do robienia zakupów (patrz punkt wyżej), jak również do przechowywania i upcyclingu w domu. Słoik może być świetnym wazonem, pojemnikiem na przyprawy, pojemnikiem do pakowania jedzenia na wynos czy miejscem na skarby twojego dziecka. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia.
- Rób przetwory
Skoro już zbierasz słoiki, warto dać im drugie życie również w kuchni. Chociaż nie masz zapewne zbyt wiele czasu, zrobienie własnych przetworów na zimę to nie tylko mniej produkowanych śmieci, ale także oszczędność dla twojej kieszeni. Zamiast kupować ok. 50 puszek z pomidorami czy passatami rocznie, wystarczy w okresie letnim zainwestować w kilka kilogramów pomidorów i samodzielnie przygotować przecier czy domowy ketchup. To prostsze niż może ci się wydawać. Dzięki takim praktykom oszczędzasz, wpłyniesz na to, co jesz, ale także wyprodukujesz mniej śmieci.
- Woda w swojej butelce
Dawniej soki, mleko czy śmietana sprzedawane były w szklanych opakowaniach. Szkło jest eleganckie, nie wchłania zapachów i w żaden sposób nie reaguje z żywnością. Jest też bardziej ekologiczne – rozkład szklanych opakowań nie trwa ponad 500 lat, jak w przypadku butelek plastikowych. Czas więc zainwestować w szklany lub metalowy bidon i każdego dnia napełniać go wodą z kranu. Troska o środowisko i oszczędzanie w jednym.
Jak mówiła Bea Johnson podczas promocji swojej książki w Polsce, nawet małe zmiany maja znaczenie. Ważne, żeby zacząć. Nie musisz być zero, wystarczy być less waste.
kontakt dla mediów
Eliza Orepiuk-Szymura
eliza.orepiuk-szymura@amica.com.pl
tel: +48 882 393 992
Biuro Prasowe
media@amica.pl
informacje o firmie
Grupa Amica to największy producent sprzętu gospodarstwa domowego z centralą w Polsce. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Poprzez marki Amica, Gram, Hansa i CDA Grupa generuje ponad 70 procent przychodów na blisko 60 rynkach zagranicznych. W swojej fabryce we Wronkach, produkuje piekarniki do zabudowy, kuchnie gazowe i elektryczne oraz płyty grzejne. We Wronkach mieści się także nowoczesne centrum logistyczne i w pełni automatyczny magazyn wysokiego składowania. W Polsce zatrudnia ponad 2,5 tys. ludzi zapewniając pracownikom szereg benefitów – m.in. przedszkole i żłobek oraz dostęp do własnego ośrodka wypoczynkowego. W całej Grupie Amica pracuje ponad 3 tysiące osób.
kontakt dla mediów
Eliza Orepiuk-Szymura
eliza.orepiuk-szymura@amica.com.pl
tel: +48 882 393 992
Biuro Prasowe
media@amica.pl
informacje o firmie
Grupa Amica to największy producent sprzętu gospodarstwa domowego z centralą w Polsce. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Poprzez marki Amica, Gram, Hansa i CDA Grupa generuje ponad 70 procent przychodów na blisko 60 rynkach zagranicznych. W swojej fabryce we Wronkach, produkuje piekarniki do zabudowy, kuchnie gazowe i elektryczne oraz płyty grzejne. We Wronkach mieści się także nowoczesne centrum logistyczne i w pełni automatyczny magazyn wysokiego składowania. W Polsce zatrudnia ponad 2,5 tys. ludzi zapewniając pracownikom szereg benefitów – m.in. przedszkole i żłobek oraz dostęp do własnego ośrodka wypoczynkowego. W całej Grupie Amica pracuje ponad 3 tysiące osób.