sprawy społeczne

Zapraszając na swój ślub Świętego Mikołaja pomagasz dzieciom

Fundacja Świętego Mikołaja, która już od 20 lat pomaga dzieciom i młodzieży, prowadzi charytatywną akcję skierowaną do nowożeńców pod hasłem „Zaproś na ślub Świętego Mikołaja”.

Celem akcji jest propagowanie pomagania podopiecznym Fundacji Świętego Mikołaja wśród osób planujących zaślubiny. Dzięki fundacji nowożeńcy mogą podzielić się swoim szczęściem z potrzebującymi i zorganizować na swoim ślubie charytatywną kwestę.

Przyłączając się do akcji „Zaproś na ślub Świętego Mikołaja”, nowożeńcy mają okazję wesprzeć zdolne dzieci z niezamożnych rodzin z całej Polski, które dzięki stypendiom św. Mikołaja, realizowanym m.in. ze zbiórek charytatywnych, mogą rozwijać talenty i zainteresowania.

Cieszymy się, że nasza akcja, skierowana do par planujących ślub już spotkała się z pozytywnym odzewem i do fundacji zgłaszają się przyszli małżonkowie, aby przeprowadzić kwestę podczas swojego ślubu. Coraz więcej par rezygnuje z kwiatów od gości na rzecz zbiórki środków na cel charytatywny. To wspaniała idea, którą warto propagować. – komentuje Joanna Paciorek, dyrektor z Fundacji Świętego Mikołaja.

Izabela i Tymoteusz – to jedna z par nowożeńców, która zareagowała już na akcję i zaprosiła na swój ślub Świętego Mikołaja oraz udzieliła komentarza na temat projektu fundacji.

Planując nasz ślub, od razu podjęliśmy decyzję o zwróceniu się do naszych gości z prośbą, by zrezygnowali z tradycyjnie wręczanych nowożeńcom kwiatów, a zamiast tego rozważyli wzięcie udziału w zbiórce na wskazany przez nas cel dobroczynny. Wynikało to tak ze szczytnych, jak i całkowicie przyziemnych racji. Nie chcieliśmy następnego dnia obudzić się w towarzystwie kwiatów, w ilościach pozwalających myśleć o otwarciu kwiaciarni, ale zależało nam też, by ten piękny gest -  dzięki zastąpieniu tradycyjnego bukietu niewielką darowizną, mógł odnieść realny, dobry skutek. Udało nam się zebrać kwotę, która umożliwiła ufundowanie dwóch stypendiów przez Fundację  – opowiadają Izabela i Tymoteusz, którzy wsparli Fundację Świętego Mikołaja.

Fundacja promuje akcję „Zaproś na ślub Świętego Mikołaja” za pomocą własnych kanałów w mediach społecznościowych. Adresatami projektu są zarówno pary planujące ślub, jak również wszystkie osoby, którym bliska jest idea działalności Fundacji Świętego Mikołaja, skupiającej się na pomocy dzieciom, jak również działalności naukowej i wydawniczej.

O Fundacji Świętego Mikołaja

Fundacja Świętego Mikołaja działa od 2002 roku (www.mikolaj.org.pl). Wcześniej, od 1998 roku, istniała jako nieformalna grupa przyjaciół. Obecnie jej działalność skupia się na fundowaniu stypendiów dla zdolnych dzieci z niezamożnych rodzin (program „Stypendia św. Mikołaja”). Przez 18 lat funkcjonowania przeprowadziła blisko 40 kampanii społecznych, wspomagając ok. 8 tys. młodych ludzi. Wsparciem obejmowała m.in. rodzinne domy dziecka i samotne matki. Fundacja Świętego Mikołaja jest laureatem Europejskiej Nagrody Obywatelskiej 2011, nagrody Ubi Caritas 2008, TOTUS 2006 oraz Pro Publico Bono 2005. Otrzymała także wyróżnienie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania w 2008 roku.

Więcej o Fundacji Świętego Mikołaja: www.mikolaj.org.pl

Antonina Grządkowska
Fundacja Świętego Mikołaja, Stypendia św. Mikołaja, Akademia Liderów Fundacji Świętego Mikołaja, współpraca ze szkołami

antonina.grzadkowska@mikolaj.org.pl