wydarzenia sprawy społeczne towary konsumpcyjne

„Pomaganie przez gotowanie” – gotowaliśmy w Olsztynie! Warsztaty kulinarne dla wychowanków domów dziecka i seniorów

26.06.2019 | Knorr

Olsztyn – to właśnie tu miała miejsce kolejna odsłona ogólnopolskiej akcji „Pomaganie przez gotowanie”, współorganizowanej przez Fundację Samodzielność od Kuchni i markę Knorr. W ramach akcji na przełomie maja i czerwca w Olsztynie odbyły się warsztaty kulinarne dla wychowanków domów dziecka i seniorów. Ich celem jest nie tylko uczenie gotowania, ale przede wszystkim – nauka samodzielności. Było smacznie, pachnąco i bardzo wzruszająco!

Warsztaty kulinarne odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Wzięli w nich udział podopieczni Olsztyńskiego Centrum Pomocy Dziecku (w którego skład wchodzą: Dom dla Dzieci „W Parku” i Pogotowie Opiekuńcze), Rodzinnego Domu Dziecka Nr 3 oraz niepublicznego Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii 67. Młodzieży towarzyszyły olsztyńskie seniorki, słuchaczki Uniwersytetu Trzeciego Wieku.

Cały olsztyński cykl warsztatów obejmował cztery spotkania, podczas których uczestnicy mieli okazję wspólnie gotować, wymieniając się kulinarnymi doświadczeniami, ale także poznając zupełenie nowe smaki. Mogli się przekonać, że przyrządzenie smacznego, zdrowego posiłku może być naprawdę proste, a przy okazji – sprawia dużo przyjemności. Jednocześnie młodzież dowiadywala się, jak ważna jest zróżnicowana dieta, bazująca na produktach z różnych grup, rozmaitych technikach przygotowywania posiłków, odwołująca się do różnorodności smaków, barw i zapachów. Młodzi ludzie uczyli się także, jak zarządzać domowym budżetem i że warto przestrzegać zasad savoir-vivre’u, który obowiązuje przy stole. Nadrzędnym celem warsztatów jest bowiem nauka życiowej samodzielności.

O akcji „Pomaganie przez gotowanie”

„Pomaganie przez gotowanie” to wspólna akcja marki Knorr oraz Fundacji Samodzielność od Kuchni, której celem jest wsparcie procesu usamodzielnienia młodzieży i aktywizacja seniorów. Inicjatywa opiera się na organizacji warsztatów kulinarnych dla wychowanków domów dziecka według programu prowadzonego od trzech lat przez Fundację Samodzielność od Kuchni. Dzięki warsztatom młodzież ma szansę nauki gotowania, której to umiejętności najczęściej nie zdobywa podczas pobytu w placówkach. Co równie ważne, w ten sposób wychowankowie domów dziecka przygotowują się do samodzielności, ucząc się właściwego gospodarowana i zarządzania domowym budżetem. Ponadto z młodzieżą gotują także seniorzy, co pozwala na wspaniałą międzypokoleniową wymianę wiedzy i doświadczeń oraz daje szansę zbudowania nowych relacji. Akcja rozpoczęła się w 2018 r. i ma charakter długofalowy.

Nauka samodzielności

Warsztaty kulinarne to także niezwykle cenna lekcja samodzielności. Gotowanie może być bowiem doskonałym pretekstem do tego, by pokazać, że mamy wpływ na to, co nas otacza, a każda nasza decyzja ma swoje konsekwencje. Przygotowywanie posiłków uczy podejmowania decyzji i brania odpowiedzialności za swoje działania. Doskonali umiejętności organizowania czasu i zarządzania budżetem. Każde warsztaty są również okazją do bycia razem i wspólnego przeżywania – to czas wspaniałych emocji i sposób na rozwijanie zdolności współpracy.

Organizowany w ramach akcji „Pomaganie przez gotowanie” cykl zakłada, że każdy z warsztatów skupia się wokół jednego tematu:

  • jak planować zakupy,
  • jak efektywnie wykorzystywać produkty,
  • jak wykorzystać sezonowość produktów,
  • jak zachować się przy stole.

Na każdym ze spotkań młodzież z domów dziecka oraz seniorzy, pod okiem szefów kuchni, przygotowują proste, ale jednocześnie atrakcyjne, inspirujące dania.

Więcej informacji o akcji znajduje się na www.pomagamzknorr.pl

---------------------------------------------

O Fundacji Samodzielność od Kuchni:

Fundacja Samodzielność od Kuchni powstała, by pomóc przygotowywać młodzież z domów dziecka do samodzielności. Za powstaniem fundacji stoją Katia Roman-Trzaska, założycielka szkoły gotowania dla dzieci Little Chef, oraz Zuzanna Skoczek – edukatorka. Stworzona przez Katię Roman-Trzaskę w 2007 r. szkoła gotowania dla dzieci Little Chef przeszkoliła niemal 74 000 dzieci i była pierwszym impulsem do założenia fundacji. Od trzech lat Katia i Zuzanna prowadzą projekt Samodzielność od Kuchni dla młodzieży z domów dziecka, w którym udział wzięło około stu wychowanków. Właśnie podczas tych działań zrodził się pomysł fundacji, która w bezpośredni sposób pozwoliłaby skupić się na z pozoru prostym zadaniu, jakim jest samodzielność w przygotowywaniu posiłków. Gotowanie zwiększa poczucie własnej wartości, pomaga w budowaniu więzi, a może też otworzyć możliwości zawodowe.        

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

informacje o firmie

załączniki

więcej z kategorii wydarzenia