wydarzenia kultura/sztuka/rozrywka technologie

80-lecie Batmana. Od komiksu do filmu w 8K

W tym roku mija 80 lat od wydania pierwszego komiksu z człowiekiem-nietoperzem w roli głównej. Na przestrzeni ostatnich lat i kolejnych filmów mieliśmy okazję obserwować nie tylko rozwój superbohatera, lecz także – ewolucję telewizji i telewizorów. Teraz po raz pierwszy możemy zobaczyć kultowe ekranizacje, takie jak „Batman” czy „Powrót Batmana” na UHD Blu-ray na najwyższej jakości telewizorach Samsung QLED 4K i 8K.

W przeciwieństwie do innych superbohaterów, Batman nie posiada żadnych nadludzkich mocy. Bohater, pilnujący porządku w Gotham City, przyciąga widzów przede wszystkim swoim intelektem i złożonym charakterem. Teraz z okazji 80. rocznicy człowieka-nietoperza w ofercie Galapagos ukazały się kultowe filmy, takie jak: „Batman”, „Powrót Batmana”, „Batman Forever” oraz „Batman i Robin” w jakości 4K na UHD Blu-ray. Dopełnieniem do tej filmowej uczty powinien być sprzęt, który zapewni rzeczywiste wrażenia z oglądania, zachwyci szeroką paletą barw oraz perfekcyjnym odwzorowaniem szczegółów – tak jak najnowsze telewizory QLED 2019.

Kostium Batmana pod lupą

Od czasu premiery „Batmana” w reżyserii Tima Burtona pojawiły się nowe rozwiązania technologiczne, które pozwalają widzom przenieść się w centrum wydarzeń w Gotham City. Aby emocje były prawdziwe, niezwykle ważne są ekrany, na których oglądamy filmy. Batman to półcienie, detale oraz niesamowite efekty wizualne i dźwiękowe, którymi posługiwał się reżyser, aby wprowadzić nas w świat opowieści. Wymagają telewizorów, które pozwolą nam poznać jego pomysł. Doskonały obraz to składowa wielu technologii i funkcji. W telewizorach QLED z 2019 roku na emocje w czasie oglądania filmów mają wpływ takie rozwiązania jak Bezpośrednie Strefowe Podświetlenie[1], które odpowiada za perfekcyjne odwzorowanie czerni oraz idealny kontrast. Dzięki wysokiemu HDR nawet najmniejsze detale kostiumu Batmana nie umkną uwadze widza. Bezbłędne odwzorowanie kolorów i pełną paletę barw ze 100-procentowym Natężeniem Kolorów zapewnia niezmiennie technologia kropek kwantowych (Quantum Dot). Niesamowite emocje podczas oglądania seansu spotęguje Ultra Szeroki Kąt Widzenia[2], dzięki któremu z każdego miejsca na kanapie będziemy mogli cieszyć się równie dobrą jakością obrazu. Z kolei Quantum HDR powoli zobaczyć film i poszczególne sceny dokładnie tak, jak chciał tego reżyser.

Batman napędzany sztuczną inteligencją

W tegorocznych modelach QLED 4K po raz pierwszy pojawił się także procesor Quantum 4K, który stanowi swoisty „mózg” telewizora. Procesor optymalizuje obraz w czasie rzeczywistym, aby widzowie mogli natychmiast cieszyć się pełnym szczegółów filmem. Z kolei model Q950, czyli QLED 8K w odsłonie na 2019 rok, został wyposażony w technologię Inteligentnego Skalowania do 8K oraz w unikatowy Procesor Quantum 8K. Przy pomocy sztucznej inteligencji i uczenia maszynowego, filmowe ekranizacje Batmana w jakości 4K na UHD Blu-ray, zostaną automatycznie poprawione i wyświetlone w jakości bliskiej 8K. Superwysoka rozdzielczość oraz nieskończona głębia detali sprawią wrażenie, jakby ikona popkultury znajdowała się tuż obok nas.

Batman na 98 calach

Ostatnie dekady to nie tylko gigantyczna zmiana w kontekście technologii wyświetlania obrazu, lecz także pod względem preferencji odnośnie wielkości ekranów. Widzowie coraz chętniej wybierają ekrany o większych przekątnych, dlatego w tegorocznej ofercie telewizorów QLED 4K i 8K dostępny jest pełen wachlarz rozmiarów od 43 do 98 cali[3]. Po premierze filmu „Batman” w 1989 roku zapewne nikt nie przypuszczał, że 30 lat później będziemy mogli obejrzeć ten sam film w technologii 4K lub 8K na tak dużym ekranie. Większy telewizor zapewnia jeszcze bardziej wciągające oraz realistyczne wrażenia filmowe, które pozwolą widzom „zanurzyć” się filmowym świecie walczącego o sprawiedliwość superbohatera.

[1] W modelach Q70, Q80, Q85 oraz Q90 i Q950

[2] W modelach, Q80,Q85, Q90, Q950

[3] QLED 8K 98 cali dostępny na zamówienie.

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie

Samsung inspiruje świat i kształtuje przyszłość poprzez wyjątkowe idee oraz innowacyjne technologie. Firma Samsung aktywnie kreuje i definiuje nowe standardy w świecie   telewizorów, smartfonów, urządzeń ubieralnych, tabletów, rozwiązań cyfrowych, systemów sieciowych, pamięci, technologii LSI, półprzewodników oraz rozwiązań LED.
Więcej informacji można znaleźć na stronach:  https://news.samsung.com/pl/  oraz  http://news.samsung.com.
Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie