Kochamy mamy! W dniu ich święta zaskoczmy je potrawami z najodleglejszych zakątków świata
Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas przeczesuje sklepy, szukając inspiracji na prezent idealny. W tym roku zrezygnujmy ze standardowych pomysłów. Czekoladki można zjeść niezależnie od daty w kalendarzu, a na kolejną porcelanową filiżankę mama zwyczajnie może nie mieć miejsca. Do tego szczególnego dnia podejdźmy z fantazją! Jesteśmy przekonani, że mamę ucieszy obiad, który własnoręcznie dla niej przygotujecie.
Prawdopodobnie to mama była osobą, od której większość osób pobierała pierwsze lekcje gotowania. Będzie dumna, gdy zobaczy, jak świetnie odnajdujecie się w kuchni. Zwłaszcza, że z naszymi przepisami poradzi sobie nawet początkujący adept sztuki kucharskiej. Uwielbiamy niespodzianki, więc tym razem nie będziemy opierać się na tradycyjnych daniach. Zabierz mamę w podróż dookoła świata!
Koreańskie specjały
Kiedy ostatni raz mieliście okazję, by razem usiąść i spokojnie porozmawiać? W natłoku codziennych obowiązków brakuje czasu na to, by zwyczajnie pobyć razem. Jesteśmy pewni, że dla chcącego nic trudnego – Dzień Matki będzie doskonałym pretekstem, by stworzyć kolejną rodzinną tradycję. Może następnym razem odkryjecie nowe przepisy wspólnie? Jednak tego dnia mama odpoczywa, ty zajmujesz się resztą.
Czemu akurat kuchnia koreańska? W niej ważne są nie tylko składniki, ale przede wszystkim towarzystwo! Bardzo popularny jest tzw. koreański grill, do którego nie zasiada się w pojedynkę. Wszyscy uczestnicy uczty są skupieni wokół rozgrzanego rusztu. Mają okazję obserwować i brać udział w przygotowaniu swojego dania, a przede wszystkim pobyć razem. Bierzmy przykład z tego zwyczaju nie tylko od święta.
Upewnij się, czy twoja mama lubi pikantną kuchnię. Koreańskie dania słyną ze swojej ostrości! Gdy okaże się, że jest miłośniczką łagodniejszych smaków, z łatwością zmodyfikujesz przepisy, używając mniej chili oraz innych „palących” składników. Najważniejsza w tej kuchni jest równowaga! Wszystkie smaki – słodkie, ostre, kwaśne, słone i gorzkie powinny przenikać się i tworzyć wyraziste kompozycje. Kieruj się tą zasadą, a przygotujesz danie, które mamę zachwyci. Pamiętasz, jak uczyła cię przepisu na idealne ciasto na pierogi? Z naszą pomocą przygotuj dla niej mięsne pierożki mandu.
Mięsne pierożki mandu
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 4
Składniki farsz:
- 100 g tofu
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 200 g mielonej wołowiny
- 1 opakowanie Przyprawy Koreański Grill Knorr
- 100 g kapusty pekińskiej
- 20 g makaronu ryżowego cienkiego typu vermicelli
- 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem
- 4 ząbki czosnku
- 1 strąk papryczki chili
- 1 marchew
- 50 g kiełków sojowych
- 3 cm kłącza imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Składniki ciasto mandu:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,75 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody
Składniki sosu do zanurzenia (opcjonalnie):
- 80 ml sosu sojowego słodkiego
- 4 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 0,25 łyżeczki koreańskiej czerwonej papryki
Sposób przygotowania:
- Pokrój w niewielką kostkę tofu, a czosnek i chili posiekaj. Na tarce zetrzyj imbir. Cebulę dymkę, marchew i kapustę pokrój w paseczki. Zalej makaron ryżowy wrzątkiem, a gdy zmięknie potnij na drobne kawałki.
- Na rozgrzanym oleju, w woku, smaż czosnek, cebulę, chili, kiełki sojowe, kapustę i marchew. Smaż warzywa aż staną się brązowe. Następnie zabierz je z woka. Na tej samej patelni smaż tofu, po czym również przełóż je na bok. Na patelni smaż mięso mielone, a kiedy stanie się suche – dopraw przyprawą Koreańki Grill Knorr. Po tym czasie wrzuć z powrotem warzywa oraz wsyp makaron. Wszystko dopraw imbirem i sosem sojowym. Tak przygotowany farsz odstaw do wystygnięcia na bok.
- Połącz makę, ciepłą wodę i sól. Dokładnie wyrabiaj ciasto ręką i zawiń je w folię spożywczą. Odstaw ciasto na pół godziny, po czym rozwałkuj je na stolnicy w cienki pasek o grubości około 2 cm. Następnie pokrój pasek w plastry o grubości 1 cm. Każdy plaster rozwałkuj na placek o wielkości około 4 cm. Ułóż placki na blasze, przekładaj pergaminem i zawiń je w folię.
- Roztrzep jajko i wymieszaj je z odrobiną wody. Nastaw do gotowania wodę z solą. Na środek rozwałkowanego ciasta daj dwie łyżeczki farszu. Brzegi ciasta posmaruj palcem zamoczonym w jajku. Następnie złóż ciasto na pół. Czubkami palców zacznij robić plisy, by szczelnie skleić pierożki. Gotowe pierożki gotuj po 6-7 sztuk jednocześnie, przez 3-4 minuty. Ugotowane pierożki możesz serwować w takiej postaci, lub obsmażyć na patelni.
- Połącz ze sobą składniki sosu, zagotuj i następnie wystudź.
Bliski Wschód dla bliskiej osoby
Kuchnia Bliskiego Wschodu słynie nie tylko ze świeżych produktów czy niezrównanych aromatów i smaków. Kojarzona jest głównie z ogromną gościnnością oraz silnym akcentem kładzionym na celebrowanie posiłków. Zjedzenie lunchu w biegu? To nie tutaj! Choć współczesny pośpiech wymusił pewne zmiany w zwyczajach, obiad nadal pozostał swoistym rytuałem. Unika się przypadkowych produktów, a tym bardziej przetworzonych dań przygotowywanych na szybko. Skorzystaj z inspiracji rodem z Libanu, przyrządzając obiad pełen świeżych warzyw, dobrej jakości mięsa, orzechów… Nie tylko zafundujesz wam fantastyczny, świąteczny obiad, ale pokażesz, że nauka gotowania nie poszła w las!
Kuchnia libańska będąc wypadkową wpływów z różnych regionów, jest wyjątkowo urozmaicona. Domowe, tradycyjne potrawy w większości nie są skomplikowane, ale potrafią zachwycić niejednego profesjonalnego szefa kuchni. Ze względu na używanie naturalnych składników, kuchnia Bliskiego Wschodu jest uznawana za jedną z najzdrowszych na całym świecie. Takim obiadem pokażesz mamie troskę o jej kubki smakowe! Pora przejść od słów do czynów. Naszym sprawdzonym sposobem na oczarowanie mamy są filety z kurczaka w orientalnej panierce.
Filety z kurczaka w orientalnej panierce
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka ze skórą
- 1 opakowanie Przyprawy Za’atar Knorr
- 2 łyżki migdałów
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 cytryny
- 80 ml oliwy z oliwek
- 5 ziaren Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
- 5 ziaren Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
- 1 łyżka Cynamonu z Wietnamu Knorr
- 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Obierz migdały ze skórki i z orzeszkami pinii praż je na suchej patelni, aż nabiorą złotego koloru. Następnie delikatnie je rozkrusz. Posiekaj natkę pietruszki, a cebulę i czosnek pokrój w grubą kostkę wielkości 2 cm.
- Rozetrzyj w moździerzu ziele angielskie i pieprz oraz połącz je z przyprawą Za’atar Knorr, solą, ostrą papryką, czosnkiem, cynamonem, sokiem z jednej cytryny oraz oliwą z oliwek. W tak przygotowanej marynacie zanurz piersi kurczaka.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż cytrynę pokrojoną w plastry. Wyłóż na nie mięso i dodaj pokrojną cebulę. Włóż pod przykryciem folii spożywczej na 12 godzin do lodówki.
- Po upływie tego czasu ściągnij folię i wstaw naczynie do nagrzanego do 190°C piekarnika na 40 minut. Przed końcem pieczenia obsyp mięso orzeszkami pinii i migdałami. Wszystko piecz przez 2-5 minut. Podawaj kurczaka z ryżem, posypanego posiekaną pietruszką.
Świętowanie po meksykańsku
Sombrero może się przydać, ale nie jest konieczne. Potrawy kuchni meksykańskiej są wystarczająco kolorowe i wyraziste, by wprowadzić was w znakomity, odświętny nastrój. Zaproponuj mamie udział w wielobarwnej i, co najważniejsze, smakowitej fieście!
Kuchnia meksykańska to kuchnia z tradycjami, choć w dużej mierze odmiennymi od naszego klasycznego rosołu i schabowego. Mnóstwo w niej wyrazistych składników i przypraw, zwłaszcza chili. Fasola to element obowiązkowy wielu potraw. Myśląc o kulinariach tego rejonu świata, w pierwszej kolejności widzimy apetyczne tortille, burritos i chili con carne. Całkiem słusznie, bo tymi daniami Meksyk zdobył serca smakoszy na całym świecie. Często pikantne, zawsze kolorowe i aromatyczne. Trudno przejść obok nich obojętnie. Choć wiele potraw kojarzy się obecnie z kuchnią uliczną, ich domowe wersje śmiało można przygotować na szczególną okazję. Zaskocz mamę w dniu jej święta jeszcze bardziej i tym razem pomiń te sztandarowe przepisy. Ryba w kukurydzianych liściach to potrawa, która zachwyca samym wyglądem. Skrywa w sobie najlepsze, najbardziej charakterystyczne przyprawy kuchni meksykańskiej. Wspólnie odkryjecie bogactwo ich smaku!
Ryba w kukurydzianych liściach
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 6 sztuk fileta z dorsza lub pstrąga ze skórą
- 3 sztuki kolby kukurydzy
- 1 opakowanie Przyprawy Adobo Knorr
- 1 limonka
- 50 g czarnych oliwek
- 50 g kaparów
- 2 pomidory
- 100 g masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek natki kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 3 g cukru brązowego
Sposób przygotowania:
- Obierz kukurydzę z liści i odstaw je na bok. Pozbaw kolbę ziaren i posiekaj kapary oraz natkę kolendry. Przekrój oliwki na pół, czerwone dojrzałe pomidory sparz w gorącej wodzie, obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Pokrój miąższ w kostkę, zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok.
- Składniki umieść w naczyniu. Dodaj masło, startą skórkę, sok z limonki, połowę soli i cukru oraz połowę opakowania przyprawy Adobo Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Drugą część soli, cukru oraz przyprawy Adobo Knorr wymieszaj z oliwą z oliwek. Natrzyj filety rybne marynatą.
- Zamarynowane filety umieść na rozłożonych liściach kukurydzy. Nałóż na wierzch ryby sporą porcję farszu. Wszystko razem zawiń w liście i zabezpiecz końce sznurkiem.
- Piecz rybę na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach przez około 20-30 minut. Co jakiś czas obracaj filety. Możesz także upiec rybę w piekarniku – przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do okołu 200˚C. Danie serwuj w rozciętych liściach kukurydzy.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824