Grillować każdy może – przepisy na grilla dla początkujących
Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Wystarczy ciepły i słoneczny weekend, by poczuć dochodzące z różnych stron aromaty grillowanych specjałów. Co tu dużo mówić, Polacy pokochali grillowanie! To nie tylko świetna okazja do spotkań w gronie przyjaciół i rodziny oraz spędzania czasu na świeżym powietrzu. Trudno o lepszy pretekst do poszerzania swojej wiedzy kulinarnej i doskonalenia umiejętności. Nie stój z boku, gdy znajomi wymieniają się kolejnymi, smakowitymi recepturami. Nie trzeba wielomiesięcznych kursów gotowania, by stać się mistrzem rusztu. Potrzeba jedynie praktyki!
Prawdopodobnie przyrządzenie kiełbaski z grilla i opieczenie ziemniaków nie stanowi dla nikogo problemu. Tegoroczny sezon to idealny czas na wypróbowanie nowych przepisów. W końcu urozmaicony jadłospis to podstawa, prawda? Ta sama zasada dotyczy jedzenia na łonie natury. Sprawdź, czy znasz najważniejsze zasady udanego grillowania i poznaj nasze sprawdzone przepisy na proste, ale zaskakujące potrawy.
Etap pierwszy – zakupy
Zależy nam na tym, by grillowanie stanowiło przyjemny odpoczynek od pracy i innych codziennych spraw. Jego organizacja z pewnością nie powinna nikomu spędzać snu z powiek. Nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem i grillowaniem, możesz przygotować fantastyczne przyjęcie.
Zacznij od spraw technicznych. Nie musisz od razu inwestować w ogromny, profesjonalny grill. Przyda ci się za to kilka mniejszych akcesoriów, które znacznie ułatwią grillowanie. Szczypce umożliwią chwytanie grillowanych specjałów, odwracanie ich na drugą stronę i wygodne nakładanie na talerze. Poczuj się jak artysta i zaopatrz się w specjalny pędzelek do nakładania na produkty odpowiedniej ilości tłuszczu. Jest on niezbędny, by jedzenie nie przywierało do tacek. Nie powinno być go zbyt dużo, by nie skapywał do rozżarzonych węgli. Przy okazji poruszyliśmy temat tacek aluminiowych – absolutnie obowiązkowe! Jedzenia nie powinno kłaść się bezpośrednio na ruszcie.
W czasie zakupów spożywczych postaw na różnorodność. Wieprzowina to nie tylko kiełbasa i karkówka. Tym razem wybierz znakomitą polędwiczkę. Wołowina często onieśmiela początkujących kucharzy, ale jej przyrządzenie wcale nie należy do najtrudniejszych. Gdy poczujesz się już nieco pewniej, wypróbuj jagnięcinę. Miłośnicy lżejszych posiłków z pewnością ucieszą się na widok ryb oraz drobiu. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy przepis na skrzydełka z grilla na ostro. Prosto, smacznie i przyjemnie.
Skrzydełka z grilla na ostro
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 25 skrzydełek
- 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
- 1 świeży ananas
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- 1 pęczek świeżej kolendry
- sok z 1 limonki
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem odetnij tzw. lotki, czyli końcówki skrzydełek, które możesz wykorzystać do zrobienia rosołu.
- 5 łyżek oliwy z oliwek połącz z Przyprawą do kurczaka z grilla Knorr. Przygotowaną marynatą polej mięso i starannie wszystko ze sobą wymieszaj.
- Zamarynowane skrzydełka połóż na gorącym grillu i smaż przez około 25 minut, obracając je co jakiś czas.
- Na koniec przygotuj salsę. Połącz obranego i pokrojonego w półcentymetrową kostkę ananasa z drobno posiekaną czerwoną cebulą i chili. Całość wymieszaj w misce i wlej syrop klonowy, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z limonki oraz drobno pokrojoną kolendrę. Salsę rozmieszaj i zostaw na 20 minut w lodówce. Sos podawaj z grillowanymi skrzydełkami.
Etap drugi – przygotowanie jedzenia i grilla
Jeśli planujesz mięsną ucztę, nie sposób pominąć zamarynowania mięsa w ziołach, przyprawach i innych dodatkach. Dzięki nim stanie się delikatne, soczyste i niezwykle aromatyczne. Warto pomyśleć o tym na dzień przed grillowaniem, by mięso mogło spędzić w pachnącej mieszance całą noc. Wyjmij je z lodówki jeszcze zanim rozpalisz grill. Niech ma chwilę (a najlepiej pełną godzinę) na zaklimatyzowanie się w temperaturze pokojowej. Mięso, które ląduje na ruszcie tuż po wyjęciu z lodówki, piecze się nierównomiernie, a cały proces trwa znacznie dłużej.
Zwróć uwagę także na sam grill. Używaj tylko węgla drzewnego i podpałki bazującej na naturalnych składnikach. Przecież nie chcesz, by niezdrowe substancje przeniknęły do twojej popisowej potrawy! Pamiętaj, że grillowanie nie polega na gwałtownym pieczeniu jedzenia na dużym ogniu, a na spokojnym ich przyrządzaniu nad żarem. Mięsa, warzywa i owoce dobrze jest umieścić na żaroodpornych tackach. Rybę najlepiej przyrządzać w folii aluminiowej, ewentualnie w specjalnych koszyczkach.
Pierwsze koty za płoty – niektóre składniki okazały się niedopieczone lub spalone? Każdemu może się zdarzyć! Jednak takie elementy nie nadają się już do jedzenia. Jesteśmy pewni, że większość twoich potraw uda się znakomicie, lecz weź pod uwagę jeszcze jedną rzecz. Po zdjęciu z grilla pozwól mięsu przez kilka minut „odpocząć” – dzięki temu zachowa wszystkie swoje soki. Chcesz to sprawdzić na własnej skórze, a raczej podniebieniu? Pójdź za radą szefa kuchni marki Knorr i zaserwuj gościom karkówkę z grilla z sosem tzatziki. Nowe spojrzenie na dobrze znane danie.
Karkówka z grilla z sosem tzatziki
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 400 g karkówki pokrojonej w steki o grubości w 1 cm
- 1 łyżka Przyprawy do grilla Knorr
- 100 ml Sosu Hellmann's Czosnkowego z jogurtem
- 1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
- 6 Goździków z Indonezji Knorr
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- 2 zielone ogórki
- 1 pęczek świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć w moździerzu na grube okruchy goździki oraz czarny pieprz.
- Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, Przyprawę do grilla Knorr, musztardę francuską i rozkruszone przyprawy. W marynacie umieść mięso i odstaw je na przynajmniej godzinę w chłodnym miejscu.
- Zamarynowane steki umieść na średnio rozgrzanym grillu i smaż je przez około 10 minut z każdej strony, aż zmiękną i nie będzie z nich wypływała krew.
- Przygotuj sos tzatziki. W tym celu obierz i usuń gniazda nasienne z ogórków i posiekaj pęczek mięty. Warzywa pokrój kosteczkę albo zetrzyj na tarce, a następnie całość połącz z sosem czosnkowym.
Etap trzeci – dodatki
Są niezbędne tak samo, jak marynata do mięsa! Sosy i dipy są w stanie znakomicie wydobyć głębię smaku z potraw i podkreślić ich walory. Ważne jest zachowanie umiaru. Nie szalej z czosnkiem i innymi przyprawami, gdy na ruszcie lądują ryby, owoce morza lub inne delikatne mięsa. Przygotuj także solidny zapas warzyw! Część z nich świetnie nadaje się do grillowania. Papryka, cukinia, kukurydza albo bakłażan są wybornym materiałem na pełne, wegetariańskie danie główne. Jednocześnie będą pysznym, chrupiącym dodatkiem do porcji mięsa. Większość z nich potrzebuje zaledwie kilku minut spędzonych nad żarem, więc są idealną opcją dla niecierpliwych. Z warzywami możesz poszaleć!
Skoro już o tym mowa, to nie bój się ich mieszania w najróżniejszych sałatkach. Wykorzystuj sezonowe warzywa, o które wiosną i latem naprawdę łatwo. Niech będą lekką przeciwwagą dla cięższych, mięsnych dań. Lekkie dressingi przygotujesz z oliwą, octem winnym i ziołami. Zależy ci na czymś prostym? Dobrze się składa! Naszą kolejną propozycją, w sam raz na grillowanie dla początkujących są szaszłyki po grecku. Nikt ze znajomych nie domyśli się, że występujesz w roli organizatora plenerowego przyjęcia po raz pierwszy.
Szaszłyki po grecku
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 1 ser grecki feta
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 1 sałata lodowa
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 czerwona cebula
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 2 zielone ogórki
- 200 g czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
- W naczyniu połącz sok z cytryny, Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr oraz oliwę z oliwek.
- Pokrój papryki, cebulę i ser feta w kostkę o grubości 1,5 cm. Ogórka podziel na cztery części, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Przekrój na pół pomidorki koktajlowe.
- Zroluj liście sałaty i przekłuj ich środek wykałaczką. Naprzemiennie nadziewaj wykałaczki kolorowymi paprykami, serem feta, czerwoną cebulą, ogórkiem, połówkami pomidorków i czarnymi oliwkami. Szaszłyki polej przygotowanym dressingiem.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824