budownictwo/nieruchomości nauka/edukacja/szkolenia

Złota piątka, czyli o czym powinniśmy pamiętać wybierając okna

17.04.2019 | OknoPlus

Stoisz przed kupnem nowych okien do domu? To wybór na lata, a mnogość modeli dostępnych na rynku oraz różnice między ich parametrami sprawiają, że wytypowanie tych najlepszych bywa nie lada wyzwaniem. Estetyka, koszt, funkcjonalność, komfort użytkowania - jakie czynniki powinniśmy brać pod uwagę wybierając okna? Poznajcie pięć istotnych elementów, które warto przeanalizować, by dokonać najlepszego wyboru.

Po pierwsze: materiał

Z jakiego materiału powinny być wykonane okna, aby najlepiej pełniły swoją funkcję i służyły niezawodnie przez wiele lat? Do wyboru mamy modele drewniane, z aluminium lub PCV. Pierwsze pasują do klasycznych projektów, w których ważna jest elegancja i ponadczasowy styl. Jednak zazwyczaj są one najdroższe w swojej grupie produktowej, a przy tym trudno dopasować je do nowoczesnych budynków. Stałą popularnością cieszą się propozycje z PCV - najbardziej przystępne cenowo, o bardzo dobrych parametrach technicznych. Nowoczesną alternatywę dla PCV stanowi aluminium, które charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami użytkowymi oraz daje olbrzymie możliwości aranżacyjne. Ponadto jego wykorzystanie pozwala na tworzenie przeszkleń o imponujących gabarytach.

- Podczas wyboru okien jednym z kluczowych czynników są ich właściwości termoizolacyjne, na które z kolei ma wpływ m.in. materiał zastosowany do ich produkcji – mówi Jarosław Prywałko, Doradca Klienta w firmie OknoPlus. - Zarówno okna PCV, jak i aluminiowe, stanowią doskonałą barierę akustyczną i termiczną, czego przykładem są nasze modele Morlite czy Genesis. Okno referencyjne Morlite z systemem potrójnych uszczelek (MD) osiąga współczynnik przenikania ciepła Uw = 0,7 W/m²K, co pozwala zachować korzystny bilans energetyczny budynku.

Po drugie: profil okna

Od budowy profilu w dużej mierze zależą parametry techniczne i estetyka okna. - W systemie Morlite zastosowaliśmy wąski, smukły profil, który nadaje konstrukcji lekkości i delikatności. Jego wysokość to zaledwie 103 mm, podczas gdy w przeciętnej konstrukcji wynosi ona ok. 118 mm, dzięki czemu powiększona została powierzchnia przeszklenia, a do wnętrza przenika nawet o 25% więcej naturalnego światła - mówi ekspert firmy OknoPlus.

Profil okienny decyduje także o rodzaju pakietu szybowego, jaki będziemy mogli zastosować. Materiały o niskiej nośności nie sprawdzą się w przypadku dużych i ciężkich przeszkleń. Wymagania takich konstrukcji spełniają natomiast wytrzymałe i lekkie profile aluminiowe. Ramy o wymiarach kilkudziesięciu milimetrów stanowią solidne wsparcie nawet dla bardzo dużych szyb.

Po trzecie: szyby

Istotą okien są szyby – to od jakości przeszkleń zależy nasze „otwarcie się” na otaczającą nas zieleń i piękne widoki. Równie istotna jest ilość światła przenikająca do wnętrza, a tym samym stopień nasłonecznia i komfort świetlny mieszkańców. Szyba ECLAZ, dedykowana oknu Morlite, dzięki zwiększonej przezierność zapewnia o 10% więcej naturalnego światła w pomieszczeniu i dokładniej oddaje rzeczywiste kolory.

Szyby wpływają również na właściwości termoizolacyjne okien. Pakiety jednoszybowe z dwiema taflami zapewniają najmniejszą ochronę przed przenikaniem ciepła na zewnątrz, a także stanowią słabszą barierę przed hałasem. Pakiety trzyszybowe są wprawdzie droższe, zapewniają jednak większy komfort akustyczny i poprawiają bilans energetyczny domu, a w konsekwencji pomagają obniżyć rachunki za ogrzewanie.

Po czwarte: okucia

Okucia – ten mały, ale bardzo istotny detal – decydują o wygodzie użytkowania okien i stopniu ich bezpieczeństwa. – Wybierając wysokiej jakości produkty, wyposażone w odpowiednią ilość zaczepów antywyważeniowych, zwiększamy ochronę domu przed włamaniem. Ważne, aby jednocześnie umożliwiały one efektywną wentylację pomieszczeń – wyjaśnia Jarosław Prywałko. Skrzydło wyposażone w okucia Comfort odsuwa się od ramy równo o 6 mm na całym obwodzie, podczas gdy okno dalej pozostaje zaryglowane. Oprócz ochrony przed włamaniem, zapewniamy w ten sposób mniejsze straty ciepła podczas wymiany powietrza oraz zapobiegamy powstawaniu przeciągów. Dopełnieniem innowacyjnych okuć może być zaczep Tresor, który wytrzymuje nacisk do 0,5 tony. Dzięki temu stanowi zabezpieczenie przed włamaniem, silnymi podmuchami wiatru, a nawet falą powodziową.

Po piąte: design

Funkcjonalne, energooszczędne i bezpieczne okna muszą być również estetyczne! Ich design decyduje bowiem o walorach wizualnych całego domu – zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Dzięki bogatemu wyborowi kolorów, wykończeń, kształtów i rodzajów profilu okien możemy łatwo dopasować je do założeń aranżacyjnych. Obok wiodących prym białych ram, popularność zyskują modele w ciemnych kolorach: antracycie czy odcieniach szarości, które pasują do nowoczesnej architektury. – Ważne, abyśmy podczas wyboru okien kierowali się nie tylko modą, ale spojrzeli na nie perspektywicznie – jako wybór na wiele lat – oraz osadzili je w kontekście całego budynku. Dzięki temu łatwiej będzie nam wybrać model, który stanie się funkcjonalną ozdobą domu na lata – podsumowuje ekspert firmy OknoPlus.