środowisko naturalne/ekologia energetyka nauka/edukacja/szkolenia

Globalne ocieplenie i energetyka – zagrożenia, skutki, ograniczanie

27.03.2019 | Politechnika Gdańska

Jaki jest wpływ człowieka na zmiany klimatyczne? Czy możemy ograniczyć skutki gwałtownych zmian pogodowych? Politechnika Otwarta zaprasza w czwartek, 28 marca 2019, o godz. 18:00 na Dziedziniec Heweliusza w Gmachu Głównym Politechniki Gdańskiej na drugie spotkanie z cyklu #CiekawiNauki. O przyczynach i skutkach globalnego ocieplenia, sytuacji polskiej energetyki oraz prognozach na przyszłość opowiedzą eksperci: prof. Waldemar Wardencki z Wydziału Chemicznego PG, Ryszard Gajewski, prezes Zarządu spółki Gdańskie Wody oraz prof. Andrzej Gardzilewicz, emerytowany pracownik Instytutu Maszyn Przepływowych PAN.

„Kontrowersje wokół globalnego ocieplenia – prawda czy globalny spisek?” to tytuł wystąpienia prof. Waldemara Wardenckiego. Słuchacze dowiedzą się, jakie są przyczyny i skutki zanieczyszczenia powietrza oraz czy człowiek ma wpływ na zmiany klimatyczne. Ryszard Gajewski omówi związki gwałtownych zmian pogodowych z globalnym ociepleniem. Opowie też, jaka jest strategia adaptacji miasta Gdańska do skutków zmian klimatu. Prof. Andrzej Gardzilewicz w wystąpieniu pt. „Globalne ocieplenie i jego wpływ na rozwój elektroenergetyki w Polsce” przedstawi sytuację krajowej energetyki węglowej oraz energetyki odnawialnej. Odpowie na pytanie, jakie są szanse na wyraźne ograniczenie emisji CO2 w Polsce w ciągu najbliższych lat. Prelegenci chętnie odpowiedzą na wszystkie pytania.

Wstęp wolny. Liczba miejsc jest ograniczona do wyczerpania miejsc siedzących. Na miejscu obecna będzie mobilna kawiarenka, gdzie można zakupić ciepłe napoje i przekąski.

Zachęcamy do dołączenia do wydarzenia na Facebooku.

Prof. Waldemar Wardencki – emerytowany profesor Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. Specjalista w dziedzinie chemii analitycznej. Jego zainteresowania naukowe skupiają się m.in. na analityce środowiska oraz analizie związków zapachowych, m.in. w żywności. Prowadzi wykłady popularnonaukowe, których tematami są m.in. źródła i konsekwencje zanieczyszczeń środowiska, niszczenie warstwy ozonowej, efekt cieplarniany. Współorganizator czterech Pomorskich Konferencji z cyklu Jakość powietrza w latach 2008–2014.

Ryszard Gajewski – prezes Zarządu Gdańskie Wody Sp. z o.o., firmy odpowiedzialnej za zarządzanie infrastrukturą odwodnieniową Gdańska. Ukończył studia na Wydziale Hydrotechniki Politechniki Gdańskiej. Posiada uprawnienia budowlane oraz tytuł Master of Business Administration uzyskany na Uniwersytecie Gdańskim. Pasjonat zagadnień związanych z wodą i zmianami klimatu.

Prof. Andrzej Gardzilewicz – emerytowany kierownik Zakładu Aerodynamiki Turbin w Instytucie Maszyn Przepływowych PAN w Gdańsku. Wieloletni konsultant Fabryki Turbin w Elblągu (obecnie ALSTOM Power), autor wielu patentów i programów wdrożonych w elektrowniach. Doradca rządu Meksyku z ramienia ONZ (UNIDO) w dziedzinie energetyki geotermalnej.

Cykl #CiekawiNauki to nowa inicjatywa Politechniki Gdańskiej realizowana w ramach Politechniki Otwartej. Podczas comiesięcznych spotkań z ekspertami przybliżane są w dostępnej formie i miłej atmosferze aktualne problemy nauki i współczesnego świata. Pierwsze spotkanie pt. „Mikroplastik – wielki problem?, które odbyło się 21.02.2019 r., zgromadziło 200 słuchaczy i zebrało pozytywne recenzje. Tematami najbliższych spotkań będą branża okrętowa, sztuczna inteligencja oraz muzyka.

Organizator: Politechnika Otwarta

Partner: Gdańskie Wody Sp. z o.o.

Patronat medialny: płyń Pod Prąd

Politechnika Gdańska