środowisko naturalne/ekologia rolnictwo
Letnie upały prowadzą do spadku produkcyjności krów mlecznych i strat finansowych gospodarstw. Jak walczyć ze stresem cieplnym u krów mlecznych?
Zima dobiegła końca, a temperatury są coraz wyższe. O ile dla większości rolników jest to dobra wiadomość, to producentom mleka może przysporzyć zmartwień, związanych z problemami stresu cieplnego w stadach. W odpowiedzi na ich potrzeby firma De Heus wprowadza do oferty nowy produkt – Bestermine Lato. Jest to pierwszy w Polsce produkt, skutecznie niwelujący efekt stresu cieplnego u krów, sprawdzony na wielu gospodarstwach.
Czym jest stres cieplny i skąd się bierze?
Od kilku lat widoczne są zmiany klimatyczne. Fale upałów są coraz dłuższe, a zimy cieplejsze. W Europie prognozuje się w najbliższych latach straty z powodu spadku produkcji mleka, które będą efektem stresu cieplnego.
Przy temperaturze w oborze powyżej 20°C zwierzęta mają już problem z termoregulacją organizmu, co skutkuje spadkiem pobrania pasz. Krowy mają problem z oddaniem nadwyżki ciepła, wytworzonego w wyniku fermentacji w żwaczu. Dotyczy to przede wszystkim krów wysokoprodukcyjnych. Upał powoduje u nich powstawanie tzw. stresu cieplnego, który prowadzi do spadku wydajności produkcji mleka – w skrajnych przypadkach nawet o 30%. Kolejnymi objawami jest spadek parametrów rozrodu.
Czym jeszcze grozi stres cieplny?
- znaczącym spadkiem odporności,
- spadkiem rentowności (mniej mleka, zacieleń, wzrost kosztów weterynaryjnych itp.),
- trudnymi porodami i obniżeniem parametrów rozrodu (spadek poziomu hormonów),
- wzrostem kulawizn w stadzie,
- wzrostem upadków krów i cieląt,
- spadkiem produkcji mleka średnio o 5-7 litrów na krowę.
— W wyniku stresu cieplnego hodowcy muszą mierzyć się z niższym indeksem zacieleń i wydłużeniem okresu międzywycieleniowego. Nowo narodzone cielęta moją znacznie niższą wagę pourodzeniową. Upadki zwierząt przekładają się na straty finansowe, nawet do 800 zł za jedną sztukę – mówi Wojciech Szwarc, kierownik regionalny ds. bydła De Heus.
Krowy zaczynają odczuwać stres cieplny już przy 20°C i wysokiej wilgotności powietrza. Można wtedy zaobserwować u zwierząt przyśpieszony oddech (ponad 60/min), apatię oraz zwiększony pobór wody.
Jak uniknąć stresu cieplnego u krów?
Skutecznym sposobem na zminimalizowanie efektów stresu cieplnego, jest poprawa wentylacji w oborze oraz zraszanie powietrza w miejscu przebywania krów. W walce z nim pomaga również zwiększenie koncentracji energii w dawce poprzez np. dodatek tłuszczu chronionego. Pomocna będzie także zmiana godzin karmienia – zadawanie paszy wczesnym rankiem oraz późnym wieczorem, a także optymalizacja poziomu włókna w dawce.
Bestermine Lato — rewolucja wśród produktów dla bydła mlecznego
— Ujemny efekt stresu cieplnego można ograniczać poprzez dodatek nowego suplementu firmy De Heus – Bestermine Lato. Jest to pierwszy tego typu produkt w kraju, radzący sobie ze stresem cieplnym u krów. Doskonale reguluje gospodarkę przemian mineralnych, w wyniku czego krowa łatwiej oddaje nadmiar ciepła, zapobiega spadkom produkcji mleka oraz apetytu, a także łagodzi złe efekty wysokich temperatur – cieszy się Wojciech Szwarc.
Bestermine Lato:
- zapobiega spadkom pobrania dawki oraz spadkom produkcji mleka,
- optymalizuje wykorzystanie energii w żwaczu,
- pokrywa potrzeby kluczowych makroelementów.
Kiedy zacząć i jak stosować suplementację Bestermine Lato?
Najlepszym momentem na zastosowanie suplementacji Bestermine Lato, będzie wzrost temperatur powyżej 18°C. Przy podawaniu mieszanki mineralno-witaminowej konieczne jest zapewnienie ciągłego dostępu do świeżej wody, ze względu na wzmożone pragnienie. Dawkowanie należy dostosować do temperatury, jaka jest w oborze. Od 25 do 30 stopni C należy użyć 200g na jedną sztukę bydła na dzień. Powyżej 30° powinna to już być dawka od 300 do 500 gramów.
informacje o firmie
De Heus - ekspert w żywieniu zwierząt i lider w dostarczaniu rozwiązań żywieniowych na polskim rynku paszowym.
Firma De Heus działa w ponad 50 krajach na całym świecie, wspierając osiągnięcia swoich klientów: producentów żywca, mleka, jaj i ryb. Nieustannie, wspólnie z klientami, firma wzmacnia wydajność i rozwój technologiczny, wykorzystując swoją bogatą wiedzę o żywieniu i hodowli zwierząt.
Na polskim rynku paszowym De Heus obecny jest od ponad 25 lat. Produkuje mieszanki paszowe pełnoporcjowe, mieszanki uzupełniające (koncentraty), a także mieszanki mineralno-witaminowe (premiksy) i preparaty mlekozastępcze.
Posiada szeroką ofertę rozwiązań żywieniowych dla hodowców drobiu, bydła i trzody chlewnej. Rozwiązania te cechują się wysoką jakością oraz optymalnym zbilansowaniem recepturowym. W skład produktów wchodzą jedynie surowce najwyższej jakości. Dodatkowo, kontrola komponentów pasz i wymagające procedury produkcyjne sprawiają, że produkty są bezpieczne i zdrowe dla zwierząt i ludzi.
Znakami rozpoznawczymi firmy są profesjonalne doradztwo żywieniowo-techniczne oraz specjalistyczne programy żywieniowe „szyte na miarę” potrzeb klientów. De Heus oferuje również doradztwo w budowie obiektów inwentarskich, realizowane przez profesjonalistów z działu Agra-Matic.
informacje o firmie
De Heus - ekspert w żywieniu zwierząt i lider w dostarczaniu rozwiązań żywieniowych na polskim rynku paszowym.
Firma De Heus działa w ponad 50 krajach na całym świecie, wspierając osiągnięcia swoich klientów: producentów żywca, mleka, jaj i ryb. Nieustannie, wspólnie z klientami, firma wzmacnia wydajność i rozwój technologiczny, wykorzystując swoją bogatą wiedzę o żywieniu i hodowli zwierząt.
Na polskim rynku paszowym De Heus obecny jest od ponad 25 lat. Produkuje mieszanki paszowe pełnoporcjowe, mieszanki uzupełniające (koncentraty), a także mieszanki mineralno-witaminowe (premiksy) i preparaty mlekozastępcze.
Posiada szeroką ofertę rozwiązań żywieniowych dla hodowców drobiu, bydła i trzody chlewnej. Rozwiązania te cechują się wysoką jakością oraz optymalnym zbilansowaniem recepturowym. W skład produktów wchodzą jedynie surowce najwyższej jakości. Dodatkowo, kontrola komponentów pasz i wymagające procedury produkcyjne sprawiają, że produkty są bezpieczne i zdrowe dla zwierząt i ludzi.
Znakami rozpoznawczymi firmy są profesjonalne doradztwo żywieniowo-techniczne oraz specjalistyczne programy żywieniowe „szyte na miarę” potrzeb klientów. De Heus oferuje również doradztwo w budowie obiektów inwentarskich, realizowane przez profesjonalistów z działu Agra-Matic.