towary konsumpcyjne media/marketing/reklama
Tureckie dania w oskarowym menu…
Dzięki Stowarzyszeniu Turkey ONE tradycyjne dania kuchni tureckiej pojawiły się na gali rozdania Oskarów
Podczas gali rozdania Oskarów, światowej sławy gwiazdy miały okazję spróbować specjałów kuchni tureckiej. Stało się to możliwe dzięki staraniom Tureckiego Stowarzyszenia Integracji Międzypokoleniowej (T-ONE).
Celem działalności stowarzyszenia jest popularyzacja kuchni tureckiej na całym świecie. Udało się ten cel osiągnąć włączając tureckie przysmaki do tegorocznego menu oskarowego.
Na gali w Los Angeles Oskary zostały rozdane już po raz 91., a kolację dla zaproszonych gości przygotował oficjalny szef kuchni ceremonii oskarowej Wolfgan Puck i jego firma cateringowa. Zespół ten serwuje oskarowe dania już 25 raz.
W tym roku do współpracy z głównym szefem kuchni zaproszono tureckich mistrzów gotowania Yiğita Mirzaoğlu i Cihana Kıpçaka z restauracji Spago Istanbul. Wspólnie stworzyli oni wspaniałe menu.
Jako danie główne podano
- "Ali Nazik” - potrawę pochodzącą z regionu Gaziantep przygotowaną z mięsa i bakłażana,
- "Vişneli Zeytinyağlı Yaprak Sarması” (liście winogron z nadzieniem z ryżu podane z wiśnią) – potrawę często goszczącą na stołach podczas uroczystości, inspirowaną 500 - letnią kuchnią pałacu osmańskiego, popularne danie kuchni egejskiej “Asma Yaprağında Servis Edilen Levrek” czyli okoń na liściach winogron,
- oraz “Yağ Mantısı” - tradycyjną potrawę z miasta Kayseri - czyli małe pierożki nadziewane mięsem podawane z jogurtem, sosem i przyprawami.
Wyjątkowy smak baklawy z miejscowości Gaziantep, a także deseru mlecznego z dodatkiem mastyksu - “Damla Sakizli Muhallebi”, podanego według osmańskiej receptury sprzed 10. wieków, z syropem z granatu i ciastem kadayif, zabrał uczestników gali w niezapomnianą kulinarną podróż.
W ceremonii wręczenia Oscarów, organizowanej od 1929 roku przez Akademię Sztuki i Wiedzy Filmowej, bierze udział wielu światowej sławy artystów, reżyserów, producentów i aktorów, w tym wybitne postaci Hollywood, projektanci mody i cała branża filmowa.
Wieczór Oscarów emitowany na żywo w 200 różnych krajach, każdego roku przyciąga przed ekrany miliony widzów. Stał się znaczącym wydarzeniem medialnym na całym świecie.
Pojawienie się tradycyjnych tureckich smaków na tak prestiżowej imprezie jest ważnym krokiem w umacnianiu marki tego kraju. Podkreśliła to także przewodnicząca Stowarzyszenia T- ONE Demet Sabancı Çetindoğan.