wydarzenia styl życia towary konsumpcyjne media/marketing/reklama
Smakowite Walentynki! Najlepsze przepisy na romantyczną kolację we dwoje
Kolacja we dwoje to nie tylko sprawdzony, ale i romantyczny prezent na Walentynki. Wiele osób rezerwuje na 14 lutego stolik w restauracji, bądź zamawia gotowe posiłki do domu. Jednak, czy nie lepiej będzie smakować danie przygotowane przez drugą połówkę, specjalnie dla nas? Zdradzamy pomysły na walentynkowy wieczór, który bez problemu przygotujecie we własnej kuchni. Zobaczycie, będzie pysznie!
W Walentynki postawmy na proste i wykwintne w smaku potrawy. Posiłki nie powinny być też ciężkostrawne – ma być lekko oraz apetycznie. Dania mogą pochodzić z katalogu tych ulubionych, ale nowości są także jak najbardziej na miejscu.
Jeśli przygotowujemy romantyczną kolację w domowym zaciszu, pamiętajmy również o kilku dodatkowych kwestiach. Wygląd jedzenia ma znaczenie! Dobrze też, jeśli dania kuszą zniewalającym aromatem. Poza tym romantyczny nastrój pomogą stworzyć takie detale, jak odpowiedni strój, ładnie nakryty stół, świece, czy ulubiona muzyka. Warto wyłączyć telefon i inne rozpraszające urządzenia. Intymna atmosfera w połączeniu z wyśmienitym jedzeniem i dawką dobrego humoru zapewni wyjątkowy wieczór.
Francuski akcent, czyli zaskakująca kaczka
Kaczka? Wiele osób uważa, że kolacja z kaczym mięsem w roli głównej to karkołomne wyzwanie. Tymczasem przygotowanie tego specjału wcale nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Wystarczy, że przyprawioną pierś podsmażymy na patelni, a następnie opieczemy w piekarniku. Trzeba przy tym pamiętać, że mięso kaczki powinno pozostać lekko różowe. Ważną rolę odgrywa tu również owocowy sos. Dodaje się do niego m.in. białe wytrawne wino, miód oraz goździki. Konieczne są też oczywiście owoce, najlepiej jagodowe lub truskawki. Pamiętajmy, że jabłka czy banany w tym przypadku to nie najlepsze rozwiązanie. Kompozycja kaczego mięsa, które jest soczyste oraz delikatne z aromatycznym owocowym sosem to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Nikt nie oprze się temu daniu, nawet najbardziej wybredni smakosze będą zachwyceni. Mamy tu do czynienia z posiłkiem we francuskim stylu, który na dodatek prezentuje się elegancko na talerzu. Polecamy wypróbować przepis na owocową pierś z kaczki. Palce lizać!
Owocowa pierś z kaczki
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 4 piersi z kaczki ze skórą
- 15 g Przyprawy do mięs Knorr
- 125 g owoców jagodowych
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 1 szczypta Galki muszkatołowej z Indonezji Knorr
- 1 szczypta Imbiru z Nigerii Knorr
- 1 szczypta goździków mielonych
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
- Natnij piersi z kaczki od strony skóry, oprósz przyprawą do mięs Knorr i zostaw w lodówce na 30 minut.
- Smaż na rozgrzanej oliwie, dopóki skórka się nie zarumieni, nastepnie przełóż mięso do brytfanny (skórką do góry) i opiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury
200 ˚C przez kwadrans. - Na patelnię, gdzie było smażone mięso, dodaj wino i doprowadź do wrzenia. Drewnianą łyżką zeskrobuj osady. Następnie wrzuć owoce, zmniejsz ogień i gotuj około 5 minut, dopóki nie staną się miękkie.
- Dodaj miód, imbir, gałkę muszkatołową, pieprz i goździki.
- Przetrzyj przez sito sos z pieczenia mięsa i dodaj go do sosu owocowego.
- Mięso po upieczeniu pokrój na plastry, ułóż na talerzu i polej sosem.
Romantyczne oblicze zapiekanki
A co powiecie na zapiekankę w słodkiej odsłonie? Zaskoczeni? To danie, które łączy różne smaki, a motywem przewodnim jest tu owocowa nuta. Pierwsze skrzypce grają w nim mandarynki, rodzynki oraz ananas. Przy czym sprawdzą się nie tylko świeże owoce, ale też te suszone, np. daktyle, żurawina, morele lub śliwki. Decydują wyłącznie kulinarne preferencje. Owocowy zawrót głowy gwarantowany! Jest to bez wątpienia potrawa, w której zasmakują miłośnicy słodyczy. Zapiekanka z makaronu z dodatkiem kurczaka i owoców to prawdziwa mieszanina różnorodnych smaków, ponieważ słodkość równoważą w niej sos sojowy i curry. Kolację w tej postaci serwuje się na ciepło lub na zimno, a samo jej przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Przed podaniem zapiekanki można ją posypać niewielką ilością posiekanej natki pietruszki. Takie słodko-słone połączenie nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też cieszy oczy. Nic dziwnego, bo to danie wprost rozpływa się w ustach! Na ten wyjątkowy wieczór, Szef Kuchni marki Knorr poleca przygotować wyjątkowy przepis na pyszną zapiekankę makaronową z owocami.
Zapiekanka makaronowa z owocami
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 150 g grubego makaronu
- 1 opakowanie Fix Kurczak w delikatnym sosie curry Knorr
- 400 g ugotowanego kurczaka
- 1 szklanka śmietany
- 0,5 szklanki mleka
- 3 mandarynki
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 4 łyżki rodzynek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki Curry Knorr
- 1 łyżka margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szczypta Pieprzu czarnego w Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, nastepnie odcedź.
- Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do makaronu.
- Przez 10 minut namaczaj rodzynki w gorącej wodzie. Następnie odcedź i dodaj do makaronu.
- Obrane mandarynki podziel na cząstki, a odsączonego ananasa pokrój w kostkę. Owoce dodaj do makaronu, wymieszaj i przełóż do naczynia wysmarowanego tłuszczem.
- Połącz ze soba mleko, jajko, sos sojowy, śmietanę, curry i Fix Knorr. Polej sosem potrawę i piecz przez 20 minut. Zapiekankę makaronową serwuj posypaną natką pietruszki.
Kolacja we włoskim stylu!
Bardzo dobrym pomysłem na walentynkową kolację jest też sałatka caprese. To prawdziwy przysmak zakochanych! Do przygotowania tej włoskiej potrawy, potrzebujemy przede wszystkim pokrojonych plastrów mozzarelli oraz pomidorów, które należy ułożyć przemiennie na półmisku. Całość wystarczy polać odrobiną oliwy z oliwek. Zamiast tradycyjnej bazylii, dekorujemy danie świeżymi listkami rukoli, kiełkami słonecznika oraz malinami. To wszystko zapewni mu estetyczną oprawę. Potrawę doskonale uzupełni dodatek grillowanej bagietki albo włoskich wytrawnych paluszków. Przepis na malinową sałatkę caprese sprawi, że tegoroczne Walentynki z pewnością będą smaczne!
Malinowa sałatka caprese
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 2 pomidory
- 2 kulki sera mozzarella
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- 15 malin
- kilka listków rukoli
- 0,5 szklanki kiełków słonecznika
Sposób przygotowania:
- Pokrój w plastry ser oraz pomidora, nastepnie ułóż na przemian na talerzu.
- Na pomidorach i serze ułóż liście rukoli, kiełki słonecznika i maliny.
- Wymieszaj oliwę z Sosem sałatkowym włoskim Knorr i trzema łyżkami wody.
- Sałatkę polej sosem i podawaj.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824