towary konsumpcyjne media/marketing/reklama
Czas na Orient w kuchni! Poznaj autentyczny smak Korei, Indii i Tajlandii
Z czym kojarzy nam się Orient? Tajemniczość, odległe kraje, piękne krajobrazy… nie zapominajmy także o wyjątkowej kuchni! Potrawy pełne pikantnych przypraw czy egzotycznych dodatków nieraz zaskakują, nie tylko oryginalnym połączeniem smaków, ale i apetycznym wyglądem. Już dziś zaprośmy azjatyckie dania na swoje stoły! Dzięki nam macie szanse zasmakować w wyjątkowych specjałach inspirowanych kuchnią Korei, Indii oraz Tajlandii. Zapraszamy!
Jak wiemy, podstawę kuchni orientalnej tworzą ryż, makaron, soja, warzywa oraz mięso. Niby nic szczególnego, ale... poza daniami głównymi pełno w niej przystawek i deserów. Sporą popularnością cieszą się też zupy, m.in. te z owocami morza. Co ciekawe, również sam wygląd potrawy ma znaczenie. Podawane są one w charakterystyczny sposób. Najczęściej na stołach znajdują się małe miseczki z przeróżnymi składnikami. Takie podejście zadowala nie tylko kubki smakowe, ale też zapewnia wrażenia estetyczne, gdyż podczas posiłku mamy do czynienia z piękną, wielobarwną kompozycją. Kuchnia orientalna nie obejdzie się także bez aromatycznych przypraw i ziół, które mają znaczący wpływ na smakowitość dania. W azjatyckich specjałach nie stroni się od czosnku, cynamonu, kardamonu, kurkumy, kolendry, chili, imbiru, sezamu czy curry. Do wyboru, do koloru!
Koreańskie specjały
Z czego słynie kuchnia koreańska? Podstawowe składniki, które spotkamy na tamtejszych stołach, to przede wszystkim warzywa, ryż, mięso oraz ryby. Prym wiodą także zioła i przyprawy. W koreańskich specjałach nieprzerwanie królują papryka, cukier trzcinowy, czosnek oraz pieprz cayenne. Dodaje się je do potraw w naprawdę dużych ilościach. Dzięki temu posiłki nabierają słodko-ostrego charakteru. W kuchni koreańskiej dużą wagę przywiązuje się także do serwowania potraw. Dania, zwłaszcza grillowane, przygotowywane są zazwyczaj bezpośrednio przy osobie, która na nie czeka. Ponadto Koreańczycy starają się spożywać posiłki w domu. Kiedy jednak się spieszą się, korzystają z jedzenia, które sprzedawane jest na ulicy. W ich kraju na każdym roku stoją stragany ze świeżymi produktami. Jeżeli chcielibyście samodzielnie przygotować danie rodem z kuchni koreańskiej, polecamy wypróbować przepis na smażonego kurczaka z warzywami. Temu orientalnemu przysmakowi trudno będzie się oprzeć!
Kurczak smażony z warzywami
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy Koreański Grill Knorr
- 1 łyżeczka soli
- 3 świeże lub mrożone śliwki renklody
- 80 ml sosu sojowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 cm kłącza imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 50 g orzechów nerkowca lub ziemnych
- 1 marchewka
- pół żółtej papryki
- pół zielonej papryki
- 50 ml octu ryżowego
- 1 limonka
- 1 łyżka miodu
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 100 g suszonych grzybów shitake
- 2 łyżki pasty z czerwonego chili lub świezego chili
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Pokrojonego na kawałki kurczaka oprósz przyprawą Koreański Grill Knorr i solą. Zostaw w lodówce pod przykryciem na minimum 12 godzin.
- Obierz marchewkę i pokrój ją w półplastry, a papryki w paseczki. Posiekaj czosnek, chili, na tarce zetrzyj imbir, pokrój w piórka dymki, a szczypiorek na kawałki o wielkości 1 cm. Usuń pestki ze śliwek, wyciśnij sok z limonki. Zalej wrzątkiem grzyby, odstaw je na bok. Kiedy zmiękną – pokrój je w cienkie paski, a orzechy upraż na suchej patelni.
- Zmiksuj ze sobą sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy i sok z limonki. Następnie dodaj czosnek, chili, imbir, miód i śliwki. Miksuj wszystko razem, a powstały sos gotuj, stale mieszając, aż do momentu zgęstnienia.
- Mięso oprósz mąką ziemniaczaną, smaż w woku na gorącym oleju rzepakowym i odstaw na bok. Na tej samej patelni smaż przez chwilę cebulę, grzyby, paprykę i marchew. Smaż całość przez chwilę. Kiedy warzywa zrobią się szkliste, dodaj sos, kurczaka oraz orzechy. Całość gotuj 3-5 minut, mieszając co jakis czas. Danie serwuj z ryżem.
Szczypta Indii – aromatyczna moc Garam Masala
Czym zaskakuje nas kuchnia indyjska? To właśnie w Indiach odnajdziemy moc wyśmienitych smaków, intensywnych aromatów i dań nasyconych mnóstwem kolorów. W zależności od regionu, w którym się znajdziemy, poczęstowani zostaniemy innymi specjałami. Na północy kraju popularne są dania mięsne. Towarzyszą im chlebki i podpłomyki w kształcie dużych placków. Z kolei kuchnia południa to potrawy głównie wegetariańskie. Tu jedzenie jest ostrzejsze i potrafi palić w gardle. Nie trzeba jednak obawiać się, że sobie z nim nie poradzimy, ponieważ każdy posiłek kończy się łagodzącą potrawą z ryżu oraz jogurtu. Kiedy udamy się na wschód tego malowniczego kraju, zostaniemy poczęstowani ryżem, soczewicą oraz rybami. Natomiast osoby, które wybiorą zachodnią stronę Indii, spotkają się z kaczką po bombajsku oraz bombajską chałwą. Interesujące jest także to, że w Indiach, zgodnie z tradycją, cały posiłek podaje się na dużych lub małych, okrągłych tacach. Znajdują się na nich miseczki zarówno z daniami obiadowymi, jak i deserami. Poza tym obowiązkowo na środku tacy umieszcza się naczynie z ryżem bądź chlebkami. Oczywiście kuchnia indyjska to także przyprawy. Najczęściej sięga się po Garam Masalę, która łączy najznakomitsze zioła takie jak łagodną kolendrę, ostry, mocny oraz lekko gorzkawy kumin czy ognisty i cierpki imbir.
Przyprawę Garam Masala można wykorzystać do wielu potraw. Szef kuchni marki Knorr poleca przepis na warzywa biryani. Brzmi orientalnie? Tak też smakuje!
Warzywa biryani
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 3 łyżki przyprawy Garam Masala Knorr
- 200 g jogurtu naturalnego
- 300 g ryżu basmati
- 200 g dyni piżmowej
- 200 g kalafiora
- 200 g świeżej, zielonej fasolki szparagowej
- 200 g świeżego lub mrożonego groszku cukrowego
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 1 limonka
- 1 ogórek zielony
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 5 listków curry
- 1 pęczek natki kolendry
- 1 pęczek mięty
- 50 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki Curry Knorr
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Oczyść z końcówek fasolkę szparagową i pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Podziel kalafior na różyczki, pokrój cebulę w kostkę, obrana marchewkę pokrój w półplastry o grubości 0,5 cm. Pokrój ziemniaka i dynię w kostkę o wielkości 1 cm. Posiekaj natkę kolendry i miętę. Na tarce zetrzyj ogórka, posól i odciśnij z nadmiaru wody. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Posiekaj chili i czosnek.
- Wypłucz ryż pod bieżącą wodą.
- Na rozgrzanym tłuszczu, w żeliwnym garnku podsmaż cebulę, czosnek i chili. Następnie dodaj przyprawę Garam Masala Knorr i Curry Knorr, smaż przez chwilę. Dodaj marchewkę, fasolkę szparagową, różyczki z kalafiora, ziemniaki i dynię. Po chwili smażenia dodaj ryż i dokładnei wymieszaj. Wlej 500 ml wody, dodaj liście curry i sól. Gdy zacznie wrzeć, dodaj zielony groszek oraz ciecierzycę. Całość przykryj i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180˚C.
- Odsączone z nadmiaru wody ogórki połącz ze skórką oraz sokiem z limonki, jogurtem, miętą i natką kolendry. Warzywne biriani serwuj z raitą z ogórków.
Kulinarna sztuka Tajów
W kuchni tajskiej dużą rolę odgrywają owoce morza. Spotykamy tam małże pod wieloma postaciami, rarytasy z rybiej ikry, przysmaki z krewetek, kalmary czy duszone kraby w towarzystwie aromatycznego sosu curry. W Tajlandzkiej kuchni nie ma miejsca na nudę! Warto zwrócić uwagę także na tamtejszy rytuał jedzenia posiłków. Co ciekawe, na tajskim stole Tajów znajdziemy zawsze więcej nakryć niż osób, które przy nim siedzą. Ryż serwuje się za to na innym talerzu niż sos, przy czym je się go palcami prawej ręki. Oczywiście po uformowaniu niewielkich kulek. Z kolei do potrawy z makaronu obowiązkowe są pałeczki, a wielkim nietaktem jest jedzenie go widelcem.
Tajlandia to również wyśmienite zioła i przyprawy. Kuchnia tajska czerpie garściami z aromatycznych połączeń trawy cytrynowej, galangalu, kolendry i papryki. To właśnie na ich bazie powstaje niezwykle aromatyczna kompozycja Czerwonego Curry, które pasuje do wielu pysznych dań. Co powiecie na ryż po tajsku z ananasem? My jesteśmy na tak!
Ryż po tajsku z ananasem
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 5
Składniki:
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 ananas
- 1 opakowanie przyprawy Czerwone Curry Knorr
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 strąk papryczki chili czerwonej lub zielonej
- 2 jajka
- 200 g marchewki
- ćwierć szklanki rodzynek
- pół szklanki prażonych orzechów nerkowca bez soli
- 1 limonka
- 4 cm kłącza galangalu lub imbiru
- 4 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 1 pęczek natki kolendry
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Posiekaj kolendrę, chili, czosnek, dymke i szczypior. Na grubych oczkach tarki zetrzyj marchewkę. Wydrąż ananasa, przekrój na pół i pokrój w drobną kosteczkę. Ugotuj ryż. Otrzyj limonkę ze skóry i wyciśnij z niej sok. Na suchej patelni lub w piekarniku upraż orzechy. Zetrzyj na tarce imbir.
- Na dużej patelni lub w woku, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż czosnek, chili i dymkę. Kiedy składniki się zarumienią, dodaj marchewkę i smaż ją, aż lekko zbrązowieje. Dodaj kawałki ananasa i smaż dopóki nie zacznie się karmelizować. Odsuń składniki na skraj patelni, a na środek patelni wbij dwa jajka. Smaż je, a następnie dodaj przyprawę Czerwone Curry Knorr, ryż, imbir, orzechy, startą skórkę i sok z limonki, a także rodzynki.
- Wszystko wymieszaj i dopraw sosami rybnymi, sojowymi i posiekaną natką kolendry. Gotowy ryż serwuj w wydrążonych połówkach ananasa.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824