towary konsumpcyjne media/marketing/reklama
Przywitaj smacznie Nowy Rok - najlepsze przepisy na sylwestrowe przekąski
Impreza sylwestrowa zbliża się wielkimi krokami. Bez względu na to, czy Nowy Rok zamierzamy przywitać w towarzystwie setki ludzi, czy w gronie najbliższych znajomych, to jedno jest pewne – sekret udanej imprezy tkwi w przekąskach! Tego wieczoru nie może ich zabraknąć! Smaczne i pożywne, umilą sylwestrową zabawę. Pożegnajmy ciężkostrawne dania oraz niezdrowe przystawki. Wykorzystajmy najciekawsze przepisy na imprezowe przekąski, a do ich przygotowania użyjmy tego, co mamy pod ręką!
Smakowicie zawijane
Tych przysmaków chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Zyskują na popularności, tak jak i cała kuchnia meksykańska. Wrapy, tortille, rolady! Brzmi znajomo, prawda? Sprawdzą się zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimo. Czym je faszerować? Czym tylko chcesz! Połączenie mięsa i warzyw to najbardziej popularna opcja, jednak to do nas należy ostatnie słowo. Sięgajmy więc po ulubione składniki oraz twórzmy różne kombinacje! Tak podane przekąski można serwować w towarzystwie dipu lub salsy pomidorowej. Uwaga! Znikają w mgnieniu oka! W razie czego warto być przygotowanym na dokładkę. Palce lizać!
Pomysł na szybką przystawkę? Zainspirujmy się przepisem na tradycyjne wrapy! To co, zawijamy?
Tradycyjne wrapy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 opakowanie tortilli
- 1 pierś z kurczaka
- 1 opakowanie Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
- 3 liście sałaty lodowej
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 2 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalnego
- 2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantnego
- olej
Sposób przygotowania:
- Pokrojoną w paski pierś z kurczaka posyp Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.
- Podsmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem.
- Pokrój w plasterki pomidora i ogórka, a sałatę porwij na małe kawałki.
- Przygotuj sos – wymieszaj Majonez Hellmann’s i Ketchup Hellmann’s. Tak otrzymanym sosem posmaruj tortille.
- Na posmarowanych tortillach poukładaj wszystkie pokrojone warzywa i kurczaka, następnie zwijając uformuj wrapa.
- Uformowane wrapy ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 5 minut. Wrapy smakują pysznie zarówno z grilla, jak i na zimno!
Finger food
…czyli przystawki na jednego kęsa! To małe przekąski, którymi można się delektować bez użycia sztućców i talerzy. Mogą przybierać formę: babeczek, koreczków, paluszków czy kanapek. Co więcej, są niezwykle estetyczne, kuszą swoim kształtem i kolorem. Ich zaletą jest fakt, że mogą być podawane zarówno na słono, jak i na słodko. Każdy znajdzie tu coś dla siebie! W wirze sylwestrowej zaba
wy łatwo o pusty żołądek! Jeśli nie chcemy schodzić z parkietu na długo, sięgnijmy po finger food i wracajmy do zabawy! Lekkie, pyszne, sprawdzą się na kameralnej imprezie w gronie znajomych, a także na bardziej formalnych przyjęciach. Pamiętajmy - w prostocie siła!
Szef kuchni Knorr poleca przepis na chrupiące paluszki wieprzowo-wołowe. W połączeniu z sosem smakują jeszcze lepiej!
Paluszki wieprzowo-wołowe
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość osób: 5
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 4 g suszonych drożdży
- 220 ml wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
Składniki na farsz:
- 450 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub baraniny)
- 2 cebule
- 2 pęczki zielonej pietruszki
- 50 g orzeszków pinii
- 50 g rodzynek
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 pęczka mięty
- 0,5 pęczka natki kolendry
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
- 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
- 1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
- 2 szczypty soli
- 150 ml oliwy
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto – drożdże, sól i cukier rozpuść w ciepłej wodzie (o temperaturze nie wyższej niż 40˚C). Do całości dodaj 2-3 łyżki mąki i odstaw na 20 minut, żeby drożdże rozpoczęły fermentację. Po 20 minutach dodaj pozostałe składniki – resztę mąki i oliwę z oliwek.
- Wyrabiaj ciasto aż do osiągnięcia konsystencji ciasta chlebowego (w razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę). Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na bok (ważne, żeby nie wyschło).
- Jajko dokładnie roztrzep w miseczce. Kolendrę, miętę i czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni upraż orzeszki pinii.
- Podsmaż na patelni czosnek i cebulę, a następnie dodaj mięso i smaż do momentu, aż będzie całkowicie suche. Dodaj koncentrat pomidorowy, upraż orzeszki pinii, posiekane zioła (miętę i kolendrę), przyprawy (cynamon, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól). Podsmaż całość i odstaw do wystygnięcia.
- Rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wykrój z ciasta kwadraty 15 x 15 cm. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem, na każdy wycięty kwadrat daj łyżkę farszu. Zawiń do środka brzegi ciasta, zroluj i uformuj paluchy o długości około 10 cm. Roladki ułóż na pergaminie i trzymaj je cały czas pod przykryciem.
- Smaż paluchy na głębokim tłuszczu aż uzyskają złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odłóż na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Pysznie nadziane
Kolejną ciekawą opcją są przystawki faszerowane. Łączą w sobie całą gamę smaków, a ich podanie jest niezwykle efektowne. Można podawać je solo lub jako dodatek. Sprawdzą się one w momencie, kiedy goście, po wielu godzinach zabawy, opadną z sił. Co faszerować? Krokiety, warzywa, jajka, pieczarki! Do wyboru, do koloru! Tego typu przysmaki będą pięknie prezentować się na sylwestrowym stole, a ich smak oczaruje niejednego!
Co powiecie na faszerowane jajka? Tak podane będą doskonałym dodatkiem do wędlin czy chleba.
Faszerowane jajka
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
- 8 jajek
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
- 80 g miksu sałat
- 200 g twarożku
- 2 łyżki startego chrzanu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 200 g jogurtu naturalnego
- 0,5 pęczka szczypioru
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Oddziel żółtka.
- Wymieszaj twarożek ze śmietaną. Dodaj posiekane zółtka i dopraw do smaku.
- Masę serową podziel na trzy części i wymieszaj – pierwszą z chrzanem, drugą z koncentratem pomidorowym, trzecią z drobno posiekaną natką pietruszki.
- Wypełnij jajka przygotowanymi farszami.
- Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr połącz z jogurtem i szczypiorem, a póżniej starannie wymieszaj.
- Na półmisku ułóż sałatę, dookoła poukładaj połówki jaj z farszem. Całość polej przygotowanym sosem i posyp pozostałym szczypiorkiem.
Gotowi na szampańską zabawę? Z tak zastawionym stołem nie musicie się martwić, że goście będą głodni! Szczęśliwego i pysznego Nowego Roku!
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824