styl życia zdrowie sprawy społeczne towary konsumpcyjne nauka/edukacja/szkolenia
Ponad 20% polskich dzieci ma nadwagę. W dużej mierze z powodu błędów w żywieniu
Polskie dzieci niestety nie odżywiają się najlepiej. Aż 22% z nich ma nadmierną masę ciała. Winę za to ponoszą przede wszystkim dorośli, którzy nie dają najmłodszym dobrego przykładu.
Warzywa i śniadania
Jakie błędy dotyczące odżywiania dzieci są robione w naszym kraju najczęściej? „Chyba najczęstszym błędem, popełnianym zarówno przez dzieci, jak i ich opiekunów oraz wszystkich nas, Polaków, jest niedobór warzyw […]. Ocenia się, że tylko jedno na siedem dzieci w Polsce je więcej niż jedno warzywo dziennie” – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Urszula Somow, dietetyczka z Fundacji Szkoła na Widelcu. Drugi podstawowy problem to pomijanie śniadań. Nie je ich aż 1/3 dzieci.
Za mało dobrych praktyk
Najmłodsi często wiedzą, że należy spożywać warzywa i owoce oraz jeść śniadania, ale i tak tego nie robią. Dlaczego? Bo mają zły przykład od swoich rodziców czy innych dorosłych. Ograniczanie się do mówienia dziecku o dobrych praktykach żywieniowych nie wystarcza. Trzeba jeszcze je stosować samemu.
W 1/3 polskich szkół nie ma stołówek
Za odżywianie dzieci odpowiadają oczywiście nie tylko rodzice, lecz także szkoły. A żywienie w nich wygląda bardzo różnie. W niektórych placówkach stoi na wysokim poziomie, w innych – pozostawia niestety wiele do życzenia. Szkoły muszą bowiem nierzadko mierzyć się z różnymi problemami (takimi jak skromne możliwości finansowe, mało sprzętu, niewielka liczba zatrudnionych czy ich niewystarczające kompetencje żywieniowe) i nie wszystkie potrafią sobie z nimi poradzić. Wystarczy powiedzieć, że według danych Głównego Urzędu Statystycznego tylko w 66% polskich szkół są stołówki!
Ważna edukacja
Szkoły oprócz zapewniania dzieciom zdrowych posiłków w stołówkach – tak samo jak rodzice – powinny dbać o ich edukację żywieniową. Są programy, które w tym pomagają. „W 2017 r. założyliśmy internetową platformę edukacyjną »Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu«. Dzięki niej każdy nauczyciel może ściągnąć materiały edukacyjne (karty zajęć, plakaty, scenariusze lekcji) i samodzielnie prowadzić warsztaty kulinarne u siebie w szkole” – informuje Grzegorz Łapanowski, założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu. „Współpracujemy z Fundacją Szkoła na Widelcu przy jej projekcie skierowanym do szkół, którego celem jest edukacja żywieniowa dzieci […]. Chcemy kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe wśród najmłodszych konsumentów” – zauważa Beata Łosiak, rzecznik prasowy Horteksu, partnera programu.