wydarzenia sprawy społeczne

Energa i ZHP ustanowili polski rekord Guinnessa na stulecie Niepodległej

07.08.2018 | Grupa ENERGA

Podczas ceremonii otwarcia Zlotu Związku Harcerstwa Polskiego, wpieranego przez Grupę Energa, 15 tysięcy osób utworzyło wzór żywej flagi Polski. W setną rocznicę odzyskania niepodległości harcerze ustanowili polski rekord Guinnessa w tej dziedzinie.

Pomorska firma energetyczna zaangażowała się we współorganizację jubileuszowego Zlotu Związku Harcerstwa Polskiego, który odbywa się w dniach 6-16 sierpnia na Wyspie Sobieszewskiej w Gdańsku. W wydarzeniu biorą udział harcerze i harcerki z całej Polski - 12 500 harcerzy starszych i wędrowników oraz 600 zuchów.

7 sierpnia br. podczas ceremonii otwarcia Zlotu Związku Harcerstwa Polskiego 15 tysięcy osób ułożyło z siebie wzór żywej flagi Polski pod hasłem: „W setną rocznicę Odzyskania Niepodległości – rekordowa żywa flaga Polski! Harcerze z ENERGIĄ zapraszają!”. Ceremonia zakończyła się oficjalnym pobiciem polskiego rekordu Guinnessa w tej dziedzinie. Dzięki wsparciu Grupy Energa, wszyscy uczestnicy otrzymali białe i czerwone koszulki. W trakcie akcji odśpiewany został hymn Polski „Mazurek Dąbrowskiego”.

- W setną Rocznicę Odzyskania Niepodległości wspólnie z harcerzami stworzyliśmy rekordową żywą flagę Polski. Jesteśmy dumni, że uczestniczymy w wydarzeniu kształtującym postawy dzisiejszej młodzieży oraz pielęgnującym tradycje naszej Ojczyzny. Utworzenie żywej flagi to jedno z wielu działań, które wspieramy podczas Zlotu ZHP. Jako główny sponsor wydarzenia cieszymy się, że możemy brać czynny udział w jego organizacji i wspólnie świętować jubileusz – mówi Adam Kasprzyk, Rzecznik Prasowy Grupy Energa.

ZHP_Zlot_Flaga_fot.KonradKmieć-2234.jpgGrupa Energa w sposób szczególny zaangażowała się w zaplanowanie Zlotu. Promując wartości patriotyczne, wsparła organizację stoiska edukacyjnego. Uczestnicy będą mogli sprawdzić się w wielu konkursach, a na zwycięzców czekają wyjątkowe nagrody – rejsy żaglowe oraz prezenty ufundowane przez sponsora głównego.
Podczas Zlotu ZHP kolejni „superbohaterowie” będą mogli oddać krew. Dzięki inicjatywie Kropelki Energii oraz Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa, chętni mogą wziąć udział w specjalnie zorganizowanej zbiórce krwi, która odbędzie się w dniach 10 oraz 11 sierpnia w godzinach od 9:00 do 14:00. Uczestnikom udzielone zostaną podstawowe informacje o krwiodawstwie, otrzymają oni również posiłek po oddaniu krwi.
Na wszystkich miłośników przyrody 9 sierpnia o godz. 18.00 czekać będzie prelekcja znanego ornitologa - Krzysztofa Koniecznego. Spotkanie będzie dotyczyło między innymi możliwości podjęcia wspólnych działań przez harcerzy i energetyków w zakresie ochrony bocianów.
10 sierpnia o świcie uczestnicy spotkania popłyną w rejs pełnomorską żaglówką „Delphia Trójka”, w czasie którego Krzysztof Konieczny opowie o otaczającej Wyspę Sobieszewską przyrodzie.
Grupa Energa zaprosi harcerzy do zwiedzania swoich obiektów hydrotechnicznych w miejscowościach: Łapino, Bielkowo, Straszyn, w dniach 8, 9, 10 i 13 sierpnia w godzinach 9.00-10:30.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 185 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.