środowisko naturalne/ekologia energetyka

Pomorskie szkoły walczą ze smogiem

18.05.2018 | Grupa ENERGA

Ponad 700 dzieci uczy się jak poprawić jakość powietrza w swoim otoczeniu. Kwietne łąki neutralizujące ciężkie pyły, powstają na terenie pomorskich szkół. Na lekcjach uczniowie tworzą też lasy w słoikach i eko-makiety miast.

W pomorskich placówkach odbyło się już 21 takich zajęć, a kolejne 9 zaplanowane jest na najbliższe dni. Energa – organizator warsztatów - szacuje, że weźmie w nich udział ok. 750 dzieci. Ale to nie wszystko. 100 pomorskich szkół otrzyma specjalne pakiety, dzięki którym podobne warsztaty przeprowadzą sami nauczyciele. Zajęcia odbywają się w ramach prowadzonego przez Energę projektu „Oddycham z Energią”. To kolejny sposób w jaki firma zachęca Polaków do walki z zanieczyszczeniami powietrza.

Warsztaty Oddycham z Energią w SP nr 86 w Gdańsku

Mali eko detektywi w dużym mieście

Na warsztatach dzieci z klas I-III wspólnie budują makietę miasta, w którym żyją na co dzień. Później, wspólnie z animatorką wdrażają swoje eko pomysły, np. zastępują auta autobusami i rowerami, stawiają kosze na śmieci, drzewa i kwietniki. Na ich oczach miasto staje się bardziej przyjazne i zielone. Dzięki takiej praktycznej zabawie, dzieci przekonują się, że mają realny wpływ na poprawę jakości powietrza. Gdy makieta jest ukończona, uczniowie segregują jej elementy do odpowiednich pojemników na odpady.

Oddycham z Energią (5).jpg

Lasy zamknięte w słoikach

Starsze dzieci, z klas IV-VI, budują tzw. florarium , czyli „ogrody w słoikach” coraz bardziej popularne w Polsce i na świecie. Dzięki ułożeniu odpowiednich warstw gleby i odwzorowaniu leśnego układu roślin, dzieci tworzą kawałek lasu zamknięty w słoiku. Na warsztatach dowiadują się: jak sadzić i dbać o rośliny, i które z nich najlepiej pochłaniają zanieczyszczenia powietrza. Poznają też rodzaje gleby oraz stopnie jej kwasowości.

Oddycham z Energią (2).jpg

Łąki kwietne

Najstarsi uczniowie, z klas VII, sadzą kwietne łąki. Dzieci pod okiem ogrodniczki przekopują wyznaczony przez szkołę teren, oczyszczają ziemię i przygotowują ją pod zasiew kwiatów. Poznają rosnące na łąkach odmiany roślin i spełniane przez nie funkcje. Dowiadują się o przewadze łąk nad trawnikami (np. neutralizowanie ciężkich pyłów unoszących się w powietrzu, lepsze zatrzymywanie wody, bardzo rzadkie wywoływanie alergii). Maj jest najlepszym okresem na sadzenie łąkowych kwiatów. Dzieci będą mogły podziwiać efekty swojej pracy już po miesiącu. Uczniowie dostają instrukcje dbania o swoje łąki i sami dzielą się zadaniami na kolejne miesiące.

Oddycham z Energią.jpg

Zabawa wymierzona prosto w smog

W akcji skierowanej do najmłodszych, Energa postawiła na naukę poprzez zabawę. To dlatego, że skupienie uwagi na dłużej niż kilkanaście minut jest dla dzieci dużym wyzwaniem. Po tym czasie koncentracja i zdolność zapamiętywania gwałtownie spadają. Warsztaty antysmogowe są dostosowane do wieku uczestników. Angażują, bawią i uczą.

Warsztaty to część programu „Oddycham z energią” prowadzonego przez Grupę Energa. Firma uruchomiła specjalny internetowy serwis antysmogowy http://oddychamzenergia.pl To kompendium wiedzy o smogu i działaniach podejmowanych przez Energę. Obejmują one m.in. warsztaty budujące świadomość i proekologiczne postawy wśród najmłodszych, dystrybucję materiałów informacyjnych o jakości powietrza oraz wspólne działania z samorządami lokalnymi. Wraz z uruchomieniem portalu, firma wprowadziła do swojego portfolio nowe produkty, dzięki którym klienci mogą ograniczyć zanieczyszczenie powietrza.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 185 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.