transport ekonomia/biznes/finanse nauka/edukacja/szkolenia

Poczta Polska zdała maturę na 100 procent

15.05.2018 | Poczta Polska

Poczta Polska doręczyła w tym roku prawie 26 000 przesyłek z testami maturalnymi. Trafiły one do ponad 6 tysięcy szkół w całej Polsce we wskazanym terminie.

Poczta, jako jedyny operator logistyczny w Polsce spełnia warunki, aby realizować umowy  na doręczanie przesyłek z zawartością tak wrażliwego wolumenu jak testy egzaminacyjne do szkół. Tego typu przesyłkę trudno porównać do innych usług kurierskich. Muszą być dostarczone jednocześnie do tysięcy szkół w dniach, w których odbywają się egzaminy, i to w ściśle określonych godzinach. Odbywa się to zgodnie z podanymi przez MEN czterema terminami.  Każdy uczeń ma otrzymać swój test na czas. Zaplanowane są też reakcje na sytuacje awaryjne, jeśli np. dyrektor szkoły po otwarciu przesyłki i przeliczeniu arkuszy stwierdziłby za małą liczbę testów. Poczta Polska jest przygotowana na takie sytuacje. Jeszcze przed rozpoczęciem egzaminu dostarcza dodatkowy egzemplarz testu.

Powodzenie całej akcji dystrybucji i doręczania korespondencji z zadaniami maturalnymi zależy od wielu czynników. Potrzebna jest odpowiednia sieć dobrze skomunikowanych sortowni i placówek, a także sztab profesjonalistów: logistyków, listonoszy i kurierów. Niezbędne jest też odpowiednie planowanie, koordynacja i nadzór nad całym procesem. Właściwe zabezpieczenie przesyłek w sortowniach i ścisły nadzór nad ich opracowaniem i dostarczaniem  muszą być zagwarantowane. To zadanie poufne i wymagające zachowania najwyższych standardów bezpieczeństwa, jest niezbędne dla właściwego przebiegu egzaminów maturalnych.

Współpraca Spółki z Ministerstwem Edukacji Narodowej trwa od 15 lat. Oddzielnie co roku przeprowadzany jest przetarg na świadczenie usługi  druku testów egzaminacyjnych, do którego stają wyspecjalizowane firmy. W tym roku testy egzaminów zarówno gimnazjalnych, jak i maturalnych, na zlecenie MEN, po raz pierwszy drukowało konsorcjum Samindruk z Brodnicy. Współpraca z nową drukarnią wymagała od Poczty Polskiej przygotowania procesu obsługi i dystrybucji. Co roku spółka stara się wprowadzić innowacyjne rozwiązania i usprawnić procesy, które udoskonalą bezpieczeństwo procesu i zapewnią jakość usługi.

Matury to jeden z rodzajów przesyłek specjalnych, obsługiwanych przez Pocztę Polską. Na podobnych zasadach doręczane są także testy gimnazjalne oraz materiały na egzaminy zawodowe.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28