wydarzenia sprawy społeczne rodzina

Co może słoik? Akcja "Słoiczek dla Chyliczek" już po raz drugi w trakcie Marszu dla Życia i Rodziny w Warszawie

Akcja „Słoiczek dla Chyliczek”, to zbiórka funduszy na rzecz Domu Samotnej Matki im. Teresy Strzembosz w Chyliczkach k. Konstancina. Inicjatorem zbiórki jest Fundacja Centrum Życia i Rodziny. Zbiórka odbędzie się 10 czerwca 2018 roku podczas Marszu dla Życia i Rodziny w Warszawie, organizowanego przez Fundację.

Centrum Życia i Rodziny już po raz drugi poprosi osoby zgromadzone na Marszu dla Życia i Rodziny o wsparcie samotnych mam, które pilnie potrzebują pomocy.

- W zeszłym roku zebraliśmy ponad 6 tysięcy złotych, za które udało się kupić lodówkę, pralkę, odkurzacz, materace, dywany – mówi prezes Centrum Życia i Rodziny, Paweł Kwaśniak - W tym roku postanowiliśmy rozszerzyć akcję i umożliwić wpłaty na specjalne uruchomione konto również przez Internet. Akcja zbiórki internetowej ruszyła na miesiąc przed Marszem dla Życia i Rodziny, czyli 10 maja.

Obecnie w domu przebywa kilka mam wraz z dziećmi. Jest to dla nich miejsce, w którym znalazły schronienie, spokój oraz pomoc.

- Od kiedy jestem w Domu Samotnej Matki czuję się bezpiecznie. Wiem, że tutaj nic się nie stanie mojemu dziecku - mówi jedna z mieszkanek Domu - To było jedyne wyjście z mojej sytuacji, aby tutaj przyjść. Każda mama znajdzie tutaj pomoc - czy materialną, czy duchową, czy dla dziecka.

Tegoroczna zbiórka będzie przeznaczona na wyprawki dla mam, które podejmą trud samodzielnego wychowywania dzieci poza ośrodkiem w Chyliczkach, jak również na wymianę starych, zniszczonych szaf w pokojach pensjonariuszek Domu.

- Sytuacja życiowa tych pań jest bardzo trudna - mówi prezes Centrum Życia i Rodziny – zostały opuszczone nie tylko przez ojców swoich dzieci, ale również przez pozostałą część rodziny. Zaczynają życie zupełnie od zera. Ich dzieciom siostry prowadzące Dom starają się zapewnić normalne życie.

Dom Samotnej Matki w Chyliczkach pod Warszawą jest jedną z najstarszych tego typu placówek w Polsce. Dokładnie dnia 23 czerwca 1958 roku zakupiono w Chyliczkach starą karczmę w pobliżu domu Sióstr Urszulanek i po koniecznej adaptacji przeznaczono ją na dom dla matek z małymi dziećmi. Odbyło się to na mocy decyzji Prymasa Stefana Wyszyńskiego. W tym miejscu Teresa Strzembosz stworzyła całkowicie oryginalną placówkę według własnej koncepcji. Nie miała w Polsce żadnego pierwowzoru. „Jej” dom ściśle wiązał matkę z dzieckiem. Łóżeczko dziecka zawsze stawiano obok łóżka matki. Specyfiką Domu była jego dobra organizacja tak, aby personel zewnętrzny ograniczyć do minimum, a matki same mogły przejąć odpowiedzialność za większość dziedzin życia placówki.

Wszystkich chętnych do wsparcia Domu Samotnej Matki w Chyliczkach zachęcamy do hojności. Na stronie: http://czir.org/akcja-sloiczek-dla-chyliczek/ znajdują się dane do przelewu. Pieniądze będzie można również przekazać Wolontariuszom 10 czerwca podczas Marszu dla Życia i Rodziny w Warszawie.