energetyka nauka/edukacja/szkolenia

TAURON wykształci przyszłych energetyków w 21 nowych klasach patronackich

Grupa TAURON rozszerzyła współpracę ze szkołami branżowymi, podpisując umowy z 13 kolejnymi placówkami edukacyjnymi, w których powstanie 21 nowych klas patronackich. Tym samym TAURON współpracuje już z blisko 40 klasami, które przygotowują uczniów do profesji związanych z energetyką i górnictwem. Najzdolniejsi uczniowie mają zapewnione stypendia oraz gwarancję zatrudnienia w Grupie.

- Nowoczesne przedsiębiorstwa sektorów energetycznego i wydobywczego potrzebują dobrze wyszkolonych kadr. Współpraca ze szkołami i uczelniami to najlepszy sposób zapewnienia sobie dobrych pracowników. Program nauczania dopasowany jest do potrzeb firmy, a dzięki systemowi praktyk absolwenci zaczynają pracę w dobrze już znanym sobie otoczeniu. Ministerstwo Energii wspiera i będzie wspierać podległe jej spółki w podejmowaniu takich działań – mówi wiceminister energii Grzegorz Tobiszowski

Grupa TAURON podejmuje działania w sferze kształcenia zawodowego, zapobiegając w ten sposób powstawaniu luki kompetencyjnej i pokoleniowej,  jednocześnie kreując kapitał ludzki, który będzie miał świadomość wyzwań stojących przed tzw. energetyką jutra.

Podejmujemy szereg inicjatyw mających na celu wypracowanie optymalnego modelu współpracy pomiędzy szkolnictwem a przemysłem, odpowiadającego potrzebom sektora energetycznego i zapewniającego pełne wykorzystanie potencjału tkwiącego w polskim systemie edukacji. Dzięki klasom patronackim, już na poziomie szkolnictwa zawodowego, dbamy o zagwarantowanie sobie w przyszłości pracowników o profilach zawodowych dopasowanych do potrzeb Grupy – podkreśla Filip Grzegorczyk, prezes zarządu TAURON Polska Energia. - Budowany w Grupie TAURON ekosystem innowacji, wymaga nowych umiejętności i specjalistycznej wiedzy w takich obszarach jak inteligentne sieci, zarządzanie popytem na energię czy energetyka rozproszona. Tę przyszłość energetyki będą budować absolwenci szkół branżowych, wspierani wiedzą i doświadczeniem koncernu, jakim jest TAURON – dodaje prezes.

W klasach patronackich TAURON odbywa się kształcenie w takich zawodach jak m.in.: technik górnictwa podziemnego, technik energetyk, technik elektryk, technik mechatronik, technik elektronik i technik przeróbki kopalin stałych.

Klasy są zlokalizowane w województwach śląskim, małopolskim i dolnośląskim m.in. w Kętach, Libiążu, Jaworznie, Łaziskach Górnych, Mysłowicach, Katowicach, Tychach, Krzeszowicach, Gliwicach  i Jeleniej Górze.

Grupa TAURON oferuje uczniom klas patronackich przede wszystkim naukę zawodu w rzeczywistym środowisku pracy poprzez organizację zajęć praktycznych i staży zawodowych oraz poprzez dopasowane do potrzeb rynku procesy dydaktyczne.

Najzdolniejsi uczniowie klas mają zapewnione stypendia oraz możliwość zatrudnienia w spółkach Grupy.  TAURON w proces kształcenie angażuje również swoich specjalistów z przygotowaniem dydaktycznym i wieloletnim stażem w Grupie

Tworzenie klas patronackich wpisuje się we współpracę TAURON z Ministerstwem Edukacji Narodowej dotyczącą podnoszenia jakości i efektywności kształcenia zawodowego na potrzeby branży elektryczno-energetycznej oraz dostosowywania go do wyzwań rozwojowych i potrzeb rynku pracy. List intencyjny w tej sprawie został podpisany na początku kwietnia we Wrocławiu.

Klasy patronackie to jedno z działań podejmowanych przez TAURON we współpracy z otoczeniem edukacyjno-akademickim. Tylko w 2017 roku zorganizowano 87 wizyt edukacyjnych na obiektach Grupy, a praktyki odbyło  niemal 700 absolwentów, studentów oraz uczniów szkół średnich i zawodowych. Promowaniu kształcenia zawodowego służą także dni otwarte w szkołach i obiektach Grupy TAURON, a także udział w targach edukacyjnych oraz pracy.

W szeroki program działań prowadzonych przez TAURON w ramach zarządzania wiekiem i wiedzą wpisuje się także współpraca ze środowiskiem naukowym i akademickim. Obecnie działania edukacyjno-badawcze prowadzone są z dwunastoma uczelniami wyższymi m.in. z Politechniką Śląską, Akademią Górniczo-Hutniczą, Uniwersytetem Jagiellońskim, Uniwersytetem Ekonomicznym we Wrocławiu, Politechniką Opolską czy Politechniką Warszawską.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch