budownictwo/nieruchomości technologie

Debata „Smart Kielce – jak ukształtuje się przyszłość mieszkań?”

13.04.2018 | FIBARO

12 kwietnia 2018 roku odbyła się debata „Smart Kielce – jak ukształtuje się przyszłość mieszkań?”. W panelu dyskusyjnym udział wzięli przedstawiciele branży deweloperskiej, architektonicznej oraz internetu rzeczy. Spotkanie połączone zostało z otwarciem salonu FIBARO Experience Center w Kielcach przy ul. Szczecińskiej 34. W nowym miejscu klienci mogą doświadczyć jak działa system inteligentnego domu i jakie korzyści mogą dzięki niemu uzyskać.

Debata „Smart Kielce – jak ukształtuje się przyszłość mieszkań” zorganizowana została przy okazji otwarcia FIBARO Experience Center. To specjalna przestrzeń, w której klienci mogą doświadczyć jak działa system inteligentnego domu, jakie urządzenia wchodzą w jego skład oraz jakie funkcjonalności, komfort i wygodę użytkowania dają rozwiązania smart home. Podczas spotkania goście mogli dowiedzieć się co oznacza  w praktyce sformułowanie „inteligentne mieszkanie”, które oprócz tego, że jest zawansowane technologicznie, jest przede wszystkim bezpieczne, oszczędne i nie wymaga trwałej ingerencji w konstrukcję budynku.

W trakcie debaty, paneliści dyskutowali o przyszłości mieszkań w Kielcach oraz o tym jak ten rynek reaguje na światowe trendy – w tym te związane z inteligentnym budownictwem oraz internetem rzeczy. Eksperci rozmawiali także o tym jak rozwiązania smart home, IoT, sztuczna inteligencja czy asystenci głosowi wpłyną na obecny i przyszły rynek nieruchomości w województwie świętokrzyskim. Dzięki takiemu miejscu jak FIBARO Experience Center przedstawiciele branży budowlanej, deweloperzy, fachowcy, architekci czy instalatorzy zyskali dostęp do najnowszych rozwiązań z zakresu automatyki budynkowej, które mogą sami przetestować, jak i zaprezentować je  swoim klientom oraz partnerom.

Wśród debatujących  znaleźli się: Mikołaj Pertek, Country Manager, FIBARO oraz mgr inż. arch. Agnieszka Bojarowicz, BB MULIER. Prelegenci podczas spotkania obalili mit, że, aby stworzyć inteligentne mieszkanie potrzebne jest przeprowadzenie gruntownego remontu. Obecne rozwiązania smart home, takie jak system FIBARO, działają bezprzewodowo, a jego elementy z ciekawym, minimalistycznym designem są w stanie zmieścić się w ludzkiej dłoni. Dzięki takiej technologii na „inteligentne mieszkania” mogą zdecydować się zarówno deweloperzy, którzy mogą zastosować takie rozwiązanie już na etapie planowania inwestycji, klienci, którzy właśnie kupili nowy apartament czy osoby, które już posiadają własne M3 lub dom i chcą sprawić, aby ich obecne lokum stało się inteligentne.

Podczas spotkania goście debaty rozmawiali również o tym, jak rozwiązania smart home przekładają się na wydatki związane z codzienną eksploatacją domu czy mieszkania. Czy inteligentny dom to tylko inwestycja w nowoczesność i wygodę czy również szansa na generowanie oszczędności.

- W zeszłym roku, wraz z TNS Polska, badaliśmy ile Polacy płacą za ogrzewanie. Okazało się, że jedne z większych podatków w sezonie letnim przypadają na mieszkańców świętokrzyskiego – wynoszą one ponad 313 złotych. Rozwiązania FIBARO takie jak The Heat Controller, czyli inteligentna głowica termostatyczna, mogą zmniejszyć ten koszt nawet o 42%. Na tym właśnie polegają rozwiązania smart home – przynoszą one oszczędności, podnoszą bezpieczeństwo oraz zwiększają komfort życia – mówił w trakcie debaty Mikołaj Pertek, Country Manager FIBARO.

Z badań przeprowadzonych przez agencję IRCenter na zlecenie FIBARO wynika, że aż 80% Polaków zna rozwiązania smart home, jednak ponad 22% z nich błędnie rozumie to pojęcie i kojarzy je np. z dekoderami i smartfonami. Co więcej, 3 na 4 Polaków deklaruje, że chciałoby zainstalować w swoich domach rozwiązania smart home.

O FIBARO

Fibar Group S.A. to polska, innowacyjna firma, działająca w branży Internetu Rzeczy (Internet of Things), dostarczająca rozwiązań z zakresu automatyki budynkowej.  Produkowany przez firmę System FIBARO, w przeciągu zaledwie kilku lat, zadomowił się na sześciu kontynentach, w przeszło stu krajach, stając się jednym z najbardziej zaawansowanych, bezprzewodowych systemów inteligentnego domu na świecie. FIBARO jest systemem w całości stworzonym, rozwijanym i produkowanym w Polsce – zarówno siedziba, jak i fabryka FIBARO znajdują się w Poznaniu. Firma zatrudnia niemal 400 pracowników. Misją FIBARO jest wzbogacanie życia ludzi na całym świecie poprzez tworzenie komfortowej, przyjaznej i bezpiecznej przestrzeni domowej.

Więcej informacji o firmie i produktach znaleźć można na stronie www.fibaro.com

O FIBARO