ekonomia/biznes/finanse

Bankowość Prywatna Banku Pekao S.A. po raz trzeci najlepsza według magazynu Global Finance.

16.03.2018 | Bank Pekao SA

Magazyn Global Finance wręczył statuetki  World’s Best Private Banks Awards. Bankowość prywatna Banku Pekao S.A. już po raz trzeci została uznana za najlepszą w Polsce.

World’s Best Private Banks Awards to wyróżnienie magazynu finansowego Global Finance, zajmującego się publikacją analiz i informacji na temat instytucji finansowych z całego świata. Tytuły The Best Private Bank przyznawane są na podstawie zebranych zgłoszeń, analiz rynkowych i ocen analityków branżowych, kadry zarządzającej oraz klientów z segmentu bankowości prywatnej. Dzięki temu badaniu, Global Finance rozpoznaje banki, które są najlepiej przygotowane aby tworzyć zindywidualizowaną ofertę i pomagać klientom skutecznie poruszać się w świecie finansów, który wciąż się zmienia.

Bank Pekao S.A. podąża za najlepszymi europejskimi trendami private banking tworząc ofertę dla  wyjątkowo wymagających klientów tego segmentu. Jako pierwszy w Polsce i w całej Europie Bank Pekao S.A. wprowadził wielowalutową kartę debetową World Elite Debit Mastercard. Stale rozwija także ofertę dostępnych rozwiązań finansowych dopasowując ją do różnorodnych potrzeb klientów, w ramach czego m.in.  wdrożona została  usługa doradztwa inwestycyjnego oraz udostępniono Fundusze Goldman Sachs Asset Management (GSAM) (w pierwszym okresie wyłącznie dla klientów Bankowości Prywatnej Banku Pekao S.A.). Ponadto zaproponowano nowy typ produktów inwestycyjnych – Certyfikaty Strukturyzowane bez ochrony kapitału Odwrotnie Zamienne na akcje.

- Najzamożniejszy polski klient ceni sobie kompleksową obsługę i indywidualne podejście dlatego dbamy o to, aby oferta Banku wzbogacana była o niestandardowe rozwiązania. To potrzeby klientów są motorem rozwoju oferty - mówi Roksana Ciurysek-Gedir, Wiceprezes Zarządu Banku nadzorująca Pion Bankowości Prywatnej.

Produkty i usługi bankowe są bardzo łatwo kopiowalne. To co w jednym roku było nowością wprowadzoną przez jeden bank, w kolejnym ma już cały rynek. Dlatego utrzymanie tytułu The Best Private Bank in Poland wymaga od Banku Pekao S.A. systematycznej pracy nad jakością obsługi oraz udoskonalaniem oferty, dostosowywaniem jej do nowych oczekiwań, w tym miedzy innymi do wsparcia Klientów w zakresie przekazywania majątku.

Sukcesja w Polsce przestała być tylko sloganem,  zaczęła być ogromnie ważnym procesem. My jako Bank chcemy w tym uczestniczyć wspierając naszych klientów. Zachodnie instytucje finansowe pomagają w sukcesji od dziesiątków lat, musimy skorzystać z ich najlepszych wzorców. Polska jest na początku tej ścieżki, bankowość prywatna musi być dostosowana do takich zmian- dodaje Roksana Ciurysek-Gedir.

Bank Pekao S.A. inwestuje nie tylko aktywa swoich klientów, ale także poszerza ich wiedzę organizując cykle spotkań, podczas których eksperci zarówno z banku jak i innych instytucji przedstawiają kierunki i trendy na rynkach. W 2018 roku Bank planuje zorganizować cykl spotkań poświęconych właśnie tematowi sukcesji.

Bank Pekao S.A.
Departament Komunikacji

media@pekao.com.pl

Bank Pekao S.A. został założony 17 marca 1929 r. i obecnie jest jedną z największych instytucji finansowych Europy Środkowo-Wschodniej. To polski, międzynarodowy bank uniwersalny, największy bank korporacyjny i lider segmentu private banking w kraju. Pekao S.A. obsługuje ponad 5 milionów klientów, co druga polska firma jest klientem banku. Bank Pekao S.A. należy do grona najsilniejszych kapitałowo instytucji finansowych w Europie. W ramach grupy kapitałowej działa kilkanaście spółek należących do grona krajowych liderów w zakresie działalności maklerskiej, leasingu, faktoringu i inwestycji finansowych. Bank - zatrudniając ponad 15 000 osób - jest jednym z większych pracodawców w Polsce.

Historia Pekao S.A. to historia polskiej bankowości: jako pierwszy bank uruchomił w Polsce bankomat, wydał pierwszą kartę kredytową, uruchomił biuro maklerskie, zastosował w praktyce biometrię w bankowości.

Od 1998 roku bank obecny jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - notowany w ramach indeksu WIG20,  należy do grona pięciu największych spółek polskiej giełdy.

Bank Pekao S.A jest częścią grupy PZU – największej grupy finansowej w Europie Środkowo-Wschodniej.

Bank Pekao S.A.
Departament Komunikacji