styl życia zainteresowania/hobby zdrowie towary konsumpcyjne rodzina

Zamierzasz świętować Międzynarodowy Dzień Pizzy? Nie popełnij gafy podczas jedzenia tego specjału!

09.02.2018 | redakcja infoWire.pl

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy. Placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, mozzarellą i dodatkami ma rzesze miłośników na całym świecie. Jest jednak również grono osób, które nie przepadają za pizzą, ponieważ uważają, że jest ona niezdrowa. Czy rzeczywiście?

Wszystko zależy od rodzaju pizzy i sposobu jej przyrządzenia. „Najgorszy wybór to pizza w formie gotowej mrożonki, ponieważ jest ona źródłem tzw. pustych kalorii w postaci niezdrowych kwasów tłuszczowych typu trans i nadmiernej ilości soli. Zawiera także wiele chemicznych dodatków, takich jak aromaty, konserwanty lub poprawiacze smaku” – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl mgr inż. Alicja Ponder, doktorantka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Z drugiej strony w domu możemy przyrządzić sobie pizzę, która będzie stanowiła posiłek pełnowartościowy. Wystarczy zamienić tradycyjną, pszenną mąkę na mąkę pełnoziarnistą, bogatą w błonnik. Sos pomidorowy to z kolei źródło witaminy C oraz potasu. Pomidory zawierają również likopen, który neutralizuje wolne rodniki i chroni przed nowotworami. Oczywiście z domowej pizzy nie muszą rezygnować osoby mające alergię pokarmową. Wystarczy po prostu zastąpić niepożądane składniki innymi. Przykładowo zamiast wspomnianej mąki pszennej możemy użyć bezglutenowej mąki ryżowej.

załączniki