styl życia budownictwo/nieruchomości towary konsumpcyjne

Jak pozbyć się z kuchni namolnych „lokatorów”

10.01.2018 | redakcja infoWire.pl

Zanieczyszczona żywność, gąsienice w szafkach z jedzeniem, motyle latające po całej kuchni – pojawienie się moli spożywczych to problem, który może spotkać każdego. Zobacz, w jaki sposób sobie z nim poradzić.

Rozpowszechniony szkodnik

„Najpospolitszym szkodnikiem, który występuje w środowisku człowieka, jest omacnica spichrzanka. Jest ona zaliczana do grupy tzw. moli spożywczych. Należą do niej jeszcze trzy gatunki. Inny znany to mklik mączny” – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz z Samodzielnego Zakładu Entomologii Stosowanej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Niechciany efekt motyla w kuchni

Samica omacnicy spichrzanki wyczuwa zapach pokarmu i składa przy nim jaja, z których powstają gąsienice. To właśnie one są szkodliwe dla człowieka, ponieważ zjadają i zanieczyszczają produkty spożywcze, takie jak mąka, płatki owsiane czy bakalie. Jeśli gąsienic jest dużo, mogą pokryć żywność grubą warstwą przędzy, często błędnie nazywanej pleśnią.

Żywność do kosza

Co zrobić, jeśli mole spożywcze zadomowiły się u nas w kuchni bądź spiżarni? Przede wszystkim trzeba wyrzucić produkty, do których szkodniki się dostały. Produkty te łatwo rozpoznać po tym, że jest na nich przędza. Mogą też znajdować się tam gąsienice. Pozostałą żywność należy przenieść do szczelnych pojemników.

Specjaliści pomogą

Aby pozbyć się latających motyli, warto kupić pułapki feromonowe i rozwiesić je w kuchni. Ograniczą one liczebność moli spożywczych. Nie zniszczą jednak ich wszystkich, dlatego że wabią tylko samce. Żeby całkowicie usunąć szkodniki z domu, konieczne może być więc skorzystanie z usług firmy zajmującej się dezynfekcją, dezynsekcją i deratyzacją.

załączniki