media/marketing/reklama ekonomia/biznes/finanse

Prezes Banku Pekao Michał Krupiński najlepszym menedżerem firmy Skarbu Państwa

05.12.2017 | Bank Pekao SA

Michał Krupiński, Prezes Zarządu Banku Pekao S.A. najlepszym menedżerem w rankingu czytelników „Parkietu” - analityków finansowych, maklerów i inwestorów. Prezes Pekao został najwyżej oceniony wśród prezesów spółek z udziałem Skarbu Państwa.

Michał Krupiński kierujący od czerwca br. Bankiem Pekao S.A., pod nadzorem premier Beaty Szydło, uzyskał najwyższe notowania u czytelników „Parkietu” między innymi za to, że w niedługim czasie skompletował kompetentny zarząd, a także przestawił kierunki strategiczne na lata 2018-2020, zakładające przyśpieszenie rozwoju i utrzymanie wysokich dywidend.

- To niezmiernie ważne i budujące wyróżnienie. Docenili nas eksperci rynków finansowych i biznesu. Bardzo dziękuję czytelnikom „Parkietu” za zaufanie i oddane głosy oraz Zarządowi Banku i wszystkim współpracownikom, którzy przyczyniają się do budowania pozycji Banku Pekao - powiedział Michał Krupiński, Prezes Zarządu Banku Pekao S.A.

W rankingu „Parkietu” ocenionych zostało 14 prezesów spółek z udziałem skarbu państwa.

Bank Pekao S.A.
Departament Komunikacji

media@pekao.com.pl

Bank Pekao SA działa od 88 lat, jest jedną z największych instytucji finansowych Europy Środkowo-Wschodniej. Biorąc pod uwagę siłę kapitałową mierzoną współczynnikiem wypłacalności, Bank Pekao jest liderem wśród dużych banków w Polsce i jedną z najsilniejszych kapitałowo instytucji finansowych w Europie (współczynnik Core Tier 1 na koniec trzeciego kwartału 2017 r. na poziomie 16,5%).

Bank Pekao SA jest laureatem wielu prestiżowych nagród i wyróżnień, zarówno w Polsce, jak i na arenie międzynarodowej. Zarówno w 2016, jak i w 2015 r. Bank zdobył Złotego Bankiera w kategorii Innowacja za wdrożenie mobilnych płatności PeoPay HCE oraz karty wielowalutowej. Według magazynu EMEA Finance, Bank otrzymał tytuł „Most innovative Bank in CEE & CIS”. Lubelska KULkarta - legitymacja studencka z funkcją płatniczą – efekt współpracy Banku z Katolickim Uniwersytetem Lubelskim otrzymała przyznawaną w Londynie nagrodę Contactless & Mobile Awards 2016.

Na polu bankowości korporacyjnej w 2016 roku, Bank Pekao obronił tytuł Innowatora Roku w obszarze bankowości transakcyjnej w międzynarodowym rankingu magazynu Global Finance. Niezależni eksperci docenili Umowę Generalną, czyli najszerszy na rynku katalog produktów i usług bankowych, zintegrowany w jeden pakiet. Umowa Generalna została nagrodzona również Złotym Godłem Quality International 2016.

Bankowość Prywatna Banku Pekao SA uznana ostała za najlepszą w Polsce przez międzynarodowe miesięczniki finansowe: The Banker i Professional Wealth Management oraz Global Finance.

Bank Pekao S.A.
Departament Komunikacji